Gasverbruik 2009

Tja…. ondanks de strenge periode van vorst, sneeuw en ijzel heb ik toch momenteel een besparing kunnen realiseren…. Dit jaar heb ik nog geen 800 m3 aardgas verstookt: de teller bleef hangen op 773 m3 (periode 1 januari t/m 31 december).
Hoe dit zich gaat vertalen na omrekenen met de z.g. graaddagen, dat volgt deze week zodra de tellingen compleet zijn bij KNMI.


Gasverbruik jaarbasis tm 2009

Nu heb ik dit jaar de HR-ketel op een lage CV-temperatuur laten branden (standaard stond deze op een circuit-instelling van 80 graden Celsius). Na aanpassen (lees de handleiding, het zijn een paar tiptoetsjes), sukkelde de HR-ketel in het najaar op een temperatuurinstelling van ca 50 tot 60 graden Celsius. Alleen bij extreme koude (vorst, sneeuw) heb ik deze instelling iets verhoogd naar 70-75 graden Celsius.

Wat ook behoorlijk van invloed is, is het feit dat ik 2 maanden gedetacheerd ben geweest in Leeuwarden. Hierdoor heb ik 5 werkdagen op het hotel gezeten, waardoor je thuis dus niet kookt/stookt of de douche benut. Aangevuld met een maand vakantie in september (naar het buitenland), scheelt ook weer in aardgasverbruik voor tapwater en verwarmen.

Daarnaast is in januari 2009 de Tonzon radiatorfolie achter alle radiatoren gemonteerd (dank voor de tip Peter Segaar!), wat ook mee zal hebben gewerkt! Januari 2010 zullen de radiatoren waterzijdig worden ingeregeld, dus wie weet…. maar ik houd er rekening mee dat ik op ongeveer de ‘bodem’ zit. Wil ik NOG minder aardgas verbruiken, dan rest mij de zonneboiler aan te schaffen.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.