Infrarood metingen aan woning

Paul Cornelissen uit Uden, een mede-Tweaker, heeft voor mijn woning enkele metingen verricht met een FLIR infrarood camera. Hiermee zijn temperatuur-lekken op te sporen, wat handig is als je een ouder huis hebt, of klachten hebt over isolatie/verwarming. Om goed het huis te verwarmen, heb ik alle radiatoren vol open gedraaid, de CV-circuit temperatuur naar 70 graden Celsius verhoogd (stond op 50 graden Celsius), en laten verwarmen naar 24 graden Celsius kamertemperatuur. Ik moet zeggen: onaangenaam tropisch, maar eventuele warmte-overdracht zal dan zeker in beeld komen! Daarnaast heb ik tevens alle beluchting/dauerluft-systemen gesloten die in de vensters zitten ingebouwd.

Uiteraard valt er overall wel te merken dat deze woning in 2006 opgeleverd is, en dus zeer recent voorzien is van isolatie (10cm ISOVER matten in de spouwmuur etcetera).
Wel schitterend om te zien dat de LNB van de satellietschotel ‘warm’ wordt (relatief natuurlijk….maar wel meetbaar). Puur voor educatie karakter heb ik bijgaand de foto’s toegevoegd.

Mocht je interesse hebben, dan mag je dat hier kenbaar maken. Ik heb van Paul vernomen dat er binnenkort een website in de lucht gaat, zodat je hem kan contacten.

Voor mij is het een fijne bevestiging dat het wel aardig voor elkaar is, maar ik nog wat kan winnen met (dikke) gordijnen te plaatsen. De ‘warmte’ lek in het midden van mijn zijgevel is helaas niet (eenvoudig) te herstellen, en bij de dakgoot/dakrand zal ik eens bij het onderhoud kijken of ik een en ander kan herstellen met een streepje kit/PUR.

Ik ben wel benieuwd of het inregelen van mijn CV-kring een mooi verloop laat zien van temperatuur op de radiatoren. De radiator in de hal wordt ca. 60 graden Celsius warm (als max. temperatuur), en in de woonkamer ca. 39 graden Celsius.

Paul: Heel erg bedankt voor je tijd, uitleg, en inzet!

Mocht je zelf een afspraak willen maken, bezoek dan zijn site warmtecheck.nl

0 gedachten over “Infrarood metingen aan woning

 • Hoi Niels,

  Mooie foto’s 🙂

  Heb je eigenlijk houten, kunststof of aluminium kozijnen?
  Niks echt schokkends te zien hé?

  John

 • @John: de kozijnen hier zijn allen van hardhout (wel met zo’n ecologisch vriendeijk keurmerk).
  De beglazing is HR++ dus dat zit voorlopig wel snor. Als ik dat over 10 (?) jaar moet vervangen, dan ga ik dan kijken naar de nieuwe ontwikkelde technieken (3 dubbele beglazing bijvoorbeeld).

  Verder niets verontrustends te zien, maar ik ga toch eens overwegen om bij de tuindeuren dikkere gordijnen op te hangen.

 • Ja, dat wil ik nu ook doen.
  Hier hetzelfde probleem en ook geen gordijnen.
  Ben al bezig geweest met de meetlat 🙂

  Ik zal de foto’s vandaag of morgen wel krijgen.

 • Ik zie dat ik deze week van de IR-foto’s 34 m3 aardgas verbruikt heb, door te verwarmen op 24 graden Celsius kamertemperatuur.
  Eerdere 2-3 weken zit ik rond de 30-32 m3 aardgas verbruik, met een kamertemperatuur van circa 20 graden Celsius in de woonkamer/keuken.

  Verbazend dat als ik het hele huis op 24 graden Celsius verwarm, er marginaal meerverbruik te noteren is voor het aardgas-aandeel hierin… Nu ik hier over nadenk (iets later als eerste deel van reactie): ik heb de schade beperkt kunnen houden door de dagen er na gewoon op 18 graden constant te verwarmen (ik was 2 dagen op rij tot 2100u op het werk dus dan hoef je thuis niet te stoken). Daarmee heb ik deze stookweek redelijk schadevrij doorgebracht.

 • Als ik jullie was zou ik mijn geld in rolluiken investeren. Kijk eens naar de 3e laatste foto. En vergeet niet dat je in dat raam naar de reflectie van de wolken kijkt!

  Daarnaast nog even de opmerking dat jou radiator in de woonkamer wel warmer is, maar dat de schaal niet verder gaat. Heb jou ook al twee aangepaste foto’s gestuurd.

  Verder interessant dat je bij “detail opname regengoot/overkapping voorzijde” ziet dat de constructie een koudebrug vormt met binnen.

 • @Paul: de uitbouw aan de straatzijde is inderdaad nog niet voorzien van rolluiken, de tuinzijde (zuid) wel (scheelt ook heel veel in de warme zomer). Ik zal es kijken of ik nog financien over heb voor 2 extra rolluiken 🙂
  De koudebrug van het dak, is wellicht door de bevestiging veroorzaakt: het dak is met een x-aantal stalen strippen bevestigd aan de vloerplaten van de zolder en 1e etage.

  De vreemde plek aan opritzijde linksboven de kamerraam zou bij nader inzien een niet afgestopte schacht kunnen zijn van zo’n betonnen vloerplaat, iets wat bij de bouw mogelijk vergeten is (who knows?).

 • Gerald van Dijk zegt:

  Prachtig beeldmateriaal voor natuurkundelessen over warmtetransport, ook in combinatie met de eigenaardige infographics die over HR++ glas die op Google afbeeldingen te vinden zijn.
  Gerald van Dijk
  lerarenopleider exacte vakken

 • – Zijn met Buurkracht bezig warmte opnamens te maken. Probleem in het begin blijft de interpretatie. Wanneer moet je echt ingrijpen en wanneer kun je iets laten. Weet jij ergens een cursus de eerste beginselen bijbrengt?

 • @Han: cursussen van o.a. FLIR meetapparatuur (tbv warmtemetingen) zijn er wel, maar ik heb zo 1-2-3 geen concrete training die ik je kan aanraden.
  Wellicht kun je eens contact opnemen met warmtecheck.nl, hij heeft wel e.e.a. ervaring erin en kan misschien meer advies geven over een instap-training.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag deze HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.