Internet browser

Tijdens surfen trof ik een artikel aan van de hardware-site Anandtech, waarin verscheidene internet browsers op een aantal computersystemen zijn vergeleken. Hieruit kwam naar voren dat Internet Explorer 8 en Firefox 3 aardig zuinig omgaan met elektriciteit (ofwel: beter en efficienter geprogrammeerd, en daardoor minder CPU-kracht nodig om te verwerken).

Nu is Safari in de onderste regionen terug te vinden. Zover ik bekend ben, is Safari met name beschikbaar voor de Apple systemen (ik heb onder Windows-systemen nog nooit met Safari gewerkt).

En laat Apple nu erg energiezuinige systemen bouwen die in normaal gebruik muisstil en vlot hun werk doen, met een laag verbruik (de Apple Mac Mini zit zo rond de 13-15 Watt continue, bij gewoon wat surfen, mailen, chatten en tekstverwerken: ofwel het doorsnee kantoorwerk).

Bron: Anandtech

0 thoughts on “Internet browser

 • Je schrijft het niet in je stukje, maar op alle geteste systemen draaide Windows. Dat lokt wel discussie uit en dat zie je al aan 8 pagina’s commentaar op de bronpagina. En inderdaad gaat OS X veel zuiniger om met z’n energie. Een beetje Apples en peren vergelijken.

 • Prima zinvolle reactie van @Eric.

  Omdat ik veel thuis werk – en uiteraard zeer gespitst ben op een efficiënt energieverbruik – ben ik lang bezig geweest om een fatsoenlijk computersysteem op poten te zetten dat A voldoet aan mijn werkeisen en B zo weinig mogelijk elektriciteit verbruikt.

  De echte doorbraak lukte pas na de omschakeling van W op Mac rond 1996 en later vooral met de Mac mini. De eerste versie daarvan (2005), kon met een zorgvuldig uitgeselecteerd LCD-scherm toen al (toen nog G4-versie) in een onderzoeksauto in het veld gewoon op de autoaccu draaien. Sinds de allereerste G4 Mac mini in 2005 zijn er in mijn praktijk nog enkele mini’s bijgekomen en hebben inmiddels alle oudere systemen vervangen. Recent is die overgang volledig geworden met de aanschaf van het allerlaatste model van de mini die in november van dit jaar is uitgekomen. Dat kleine dingetje is in vier jaar geëvolueerd tot een energetisch meesterstuk dat uiterst zuinig en volkomen stil en zeer snel zijn werk doet. Deze laatste versie wordt hier zwaar belast met een database van inmiddels 70.000 foto’s in RAW-formaat en dan – zelf gemeten – maximaal 12,6 Watt, met soms een kort piekje naar 13 Watt, verbruikt. Het standby-verbruik kan ik niet meer meten omdat het veel te laag is voor mijn Watt-metertje, maar zou volgens metingen door derden rond 0,8 Watt liggen.

  Het leuke van dit ding is ook dat hij volkomen stil is. Bij de eerste versies draaide bij flinke belasting inwendig soms nog wel eens ventilator, maar fluisterstil is sindsdien doodstil geworden. De ventilator zit er nog steeds in, maar draait met de laatste versie nooit hoorbaar. Het machientje blijft ook koel als een baksteen.

  Een nadeel van de eerste mini’s waren vaak de beperkte HD en het maximaal bij te plaatsten ram-geheugen. Het ram-geheugen kan nu tot maximaal 8MB worden aangevuld, maar voor vrijwel alle gevallen, met o.a. zwaar PhotoShop-gebruik, is 4 MB meer dan toereikend en maakt het machientje flitsend snel. Het probleem van een te kleine HD is eenvoudig op te lossen door een externe HD als systeemschijf te gebruiken, een werkwijze die bij de Mac altijd al mogelijk was. Dat gaat echter gepaard met extra stroomverbruik. Maar sinds die kleine laptop-schijfjes steeds groter en goedkoper worden, is ook dat zelden nog een punt, want al voor rond acht tientjes heb je een HD van 500 GB en de eersten van 750 GB komen er al aan. Ik ben dan ook sinds de allereerste G4 heel handig geworden om in de ingewanden van de mini’s te duiken om daar het geheugen en HD te vervangen ;-).

  Kijk hier voor een overzicht van stroomverbruik van diverse computersystemen. Let wel, bij de daar opgenomen mini’s ontbreekt het laatste model, die nog weer zuiniger is geworden:

  http://www.sust-it.net/energy_saving.php?id=20

  Ruud

 • Achteraf gezien wil ik toch graag nog wat toevoegen aan mijn reactie hierboven. Daaruit blijkt dat ik heel tevreden ben met de Apple mini vanwege zijn zeer lage elektriciteitsverbruik, terwijl het verder een snelle en adequate computer is waarbij doelmatigheid en stabiliteit tot het beste behoort wat je voor je goede geld kunt krijgen.

  Alle discussies in media, fora en websites over energie, klimaat, grondstoffen en voedselvoorziening ten spijt – feitelijk draaien deze thema’s bijna allemaal om koolstofcycli – ligt de oplossing, of iets voorzichtiger geformuleerd, de weg naar een fatsoenlijke oplossing, gewoon binnen handbereik. Toen dertig jaar geleden de eerste spaarlampen op de markt kwamen (de bekende Philips jampotjes), was ik daar net zo enthousiast over als nu met het minicomputertje. Met die eerste spaarlampen begon ik mij echter af te vragen waarom wij mensen doen wat we doen en ontdekte dat veel van de dingen die we ondernemen of produceren, gewoon niet doen wat we denken dat ze doen.

  Ik heb vastgesteld dat bij een gemiddeld huishouden het grootste deel aan handelingen die energie kosten, letterlijk weggegooide moeite is. Verspilling! De meeste dingen doen niet waarvoor het bedoeld is of het komt niet daar waar het gewenst is. Een koelkast warmt de kamer op en een moderne stofzuiger blaast met zijn bizarre 2000 Watt vooral veel lucht in de in de rondte, terwijl de CV voortdurend bezig is om het klimaat in huis rond te pompen van warmte (radiator) naar koude (ramen en beton) en weer terug. Met de simpelste middelen kan driekwart van het energiegebruik van een gemiddeld gezin als verspilling bestempeld worden. Ik ben er stellig van overtuigd dat we met de huidige kennis en bestaande infrastructuur met gemak in staat zijn om in een paar jaar tijd in heel het land aan die gigantische verspilling een einde kunnen maken!

  Daarvoor is al helemaal geen bizar circus als ‘klimaattop’ voor nodig en zeker ook geen vlucht naar ‘nieuwe technieken’ als warmtepompen en kerncentrales en van alles wat daartussen zit. Om maar te zwijgen over het wegroven van in of op de aarde verblijvende ‘grondstoffen’ als aardolie, aardgas, metalen en mineralen, maar ook natuurbossen, hoogvenen en niet in steen gevatte rivieren, voor zover deze laatste er nog zijn…

  Sommige dingen moeten gewoon verboden worden: het beste door strenge (energie)eisen te stellen door de overheid. Een wasdroger bijvoorbeeld. Wat dacht u van het afschaffen van een weekendje Barcelona, een voetwandeling in Peru en een fotoworkshop op Antarctica? Om maar te zwijgen over mafkezen als de Maastrichtse flapdrol die het voornemen bekend heeft gemaakt om met zijn druilviooltje de mensheid op weg te helpen door op de Noordpool zijn dwijldeuntjes ten gehore te brengen…??? Wat mij betreft kunnen de activiteiten van Schiphol tot op één procent van het huidige niveau teruggebracht worden. Mensen gaan beter op de fiets. Je zult zien dat we dan met dezelfde reistijd als daarvóór gewoon op ons werk en vakantieadres zullen aankomen. De aardbeien blijken dan opeens weer van een boer om de hoek te komen en de dokter van het inmiddels opgeschaald gezondheidscentrum die u binnenkort nog slechts via internet kunt raadplegen, zal dan weer gewoon op de fiets bij u thuis in het echt voor een griepje in de kamer staan. Mijn buurman die laatst door hartfalen pas na een half uur door mensen van een gezondheidsfabriek 20 km verderop werd bereikt, zou er waarschijnlijk ook beter mee af geweest zijn. Maar dat terzijde.

  Mensen laten zich nog steeds verleiden door gadgets als mogelijke oplossingen voor hun zelfgemaakte rotzooi. Isoleren en nog eens isoleren! Een Romeins badhuis was een energetisch wondertje vergeleken bij de gemiddelde Vinex-rommel. Gooi die energievretende rotzooi eenvoudig het raam uit. En ja, het is daarna wel even doorbijten, je komt in een permanente staat van oorlog, zoals ik heb mogen ervaren met het zooitje ongeregeld dat hier werkelijk de macht heeft, zijnde het woekerpolisbedrijfsleven waarmee ik onafgebroken al jaren vechtend over straat rol. De acceptgiro’s, ‘betalingsachterstanden’ en deurwaarders vliegen me om de oren, terwijl ik deels al afgesloten bèn (aardgas) en naar tevredenheid van beide partijen een kleine maar enige duurzame energieleverancier heb (Greenchoice}, dat door deze, buiten elke democratische structuren om opgeschaalde geldmaakmachines, echter wordt bestreden. Ik heb mij overigens bij dat gezelschap een paar jaar geleden aangemeld om mij van het gas af te sluiten. Dat kostte mij twee jaar, omdat zij telkens tegenwerkten. Nu is dat inderdaad gerealiseerd en na vier (!) eindafrekeningen eindelijk tot een einde gebracht. Althans dat dacht ik: het gezeik gaat gewoon door omdat niet wordt geaccepteerd dat ik geen energieleverancier heb. Hoe ver kan een samenleving zinken? Maar ook dit soort problemen zullen als sneeuw voor de zon verdwijnen als WIJ er straks voor kiezen om over te gaan naar een normaal leven met een normaal bestuur zoals in enkele van onze buurlanden. Ik wil ons allen dan ook op deze plaats met plezier in het vooruitzicht stellen dat aan al onze ellende een eind zal komen en het paradijs zich volledig aan ons zal ontvouwen als wij Den Haag opheffen ten gunste van Berlijn.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.