SPD-pedalen op de ligfiets

Shimano SPD pedaal
Shimano SPD pedaal

Na enkele weken oefenen met de ligfiets en de eerste 250km gepasseerd te hebben, merk ik dat het ligfietsen gewoon LEUK is! Helaas heb ik nog geen passende fietskleding, maar dat komt nog wel. Het meeste hinder ondervond ik van het gebruik van de standaard pedalen op de ligfiets, waar ik met de sportschoenen mee gefietst heb. Het trapt allemaal wel goed, maar je merkt dat je constant kracht moet uitoefenen om de voeten OP de pedalen te houden. Even ontspannen is er zelfs bij een afdaling nog niet bij.

Bij de lokale fietshandel is momenteel eindejaarsopruiming, en daar eens gekeken naar fietskleding en schoenen. Blijkt dat ze een actie hebben van Shimano, waarbij je bij aankoop van een paar fietsschoenen voor 1 Euro de SPD-pedalen erbij krijgt. Normaliter is de adviesprijs ca. 35 Euro voor deze pedalen.

Na het passen van enkele modellen ben ik geslaagd voor een paar zwart/grijze ‘carbon-look’ Shimano schoenen, en was het SPD-setje er snel bijgezocht. Thuis aangekomen uiteraard gelijk de pedalen op de ligfiets geplaatst, en direct de bindingen maar op zijn lichtste stand geplaatst. Ik zal toch moeten wennen aan het vast zitten aan de fiets.

Mijn Shimano M122 schoenen in zwart/grijze kleurstelling
Mijn Shimano M122 schoenen in zwart/grijze kleurstelling

Het inklikken van de schoenen is even voelen, maar gaat vrij vlot. Het wegfietsen en manouvreren gaat ook prima. Echter… ik zal moeten wennen dat ik dus even een draai-beweging zijwaarts moet uitoefenen om de voet vrij te maken. Iets wat me tot nu toe 2 keer dwars gezeten heeft, waardoor ik even zacht/beschaafd op de grond kwam te liggen…

Maar het laten rusten van de voeten, zonder kracht op de pedalen uit te hoeven oefenen is alleen al een genot 😀

Ofwel: deze accessoire is zeker aan te bevelen als je een ligfiets bezit! Zeker nu tegen het einde van het jaar (Sinterklaas, kerstmis etcetera) flinke opruiming gehouden wordt en de prijzen vriendelijker worden!

0 gedachten over “SPD-pedalen op de ligfiets

 • Hoi Niels,

  Ik stuitte op je ligfiets-blog via twitter.com/ligfiets. Leuk om te lezen!

  En herkenbaar, zo ben ik exact een jaar geleden ook begonnen met mijn eerste ligfiets, een RaptoBike (www.raptobike.nl, foto-album op http://is.gd/5jTmv).

  Langzaamaan heb ik de fiets aangepast naar mijn behoeften, en inmiddels voldoet ie goed, alleen het weer nog… Ik gebruik hem alleen voor tourritjes/ritten, en heb al bijna 4.000 km achter de rug. Puur plezier!

  Jij ook veel plezier met je fiets gewenst!

  Groet, Marc
  http://twitter.com/mavawa

 • @Marc: dank je! Ik wist niet dat ik via Twitter gevolgd ben! Ik heb de twitter-feed maar even gebookmarked!
  Ik weet niet waar je vandaan komt, maar mocht dat regio 024 zijn dan houd ik mij aanbevolen om een toerrit te maken!
  De Raptobike had ik ook op het oog, maar heb uiteindelijk een mooie tweedehandse (demo) van Optima kunnen bemachtigen voor een nog vriendelijker prijsje 🙂

 • Ik fiets rond 0545, da’s wel een eind van 024 maar wie weet kom ik eens in de buurt. Ik heb nl. al eens een dagtocht naar de veluwe (naar arnhem, harderwijk en weer terug) gemaakt…

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag deze HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.