Zonnepanelen besneeuwd

Het kan raar lopen, de afgelopen weken zijn de 9 zonnepanelen toegedekt geweest door een flink pak sneeuw. Ik heb mijzelf de moeite niet genomen om ze sneeuwvrij te maken. Immers, de winters in Holland duren toch zelden lang, en in deze periode is de opbrengst t.g.v. de zonnestand (laag aan de horizon, kort schijnend) niet echt spannend voor de opbrengsten.

Maar vandaag 25 december keert het tij: de dooi zet in , het pakket sneeuw/ijs verdwijnt weer van het dak en de stoep.

Deze week heeft mijn 1.710Watt-peak grote installatie echter nog maar iets van 270 Wh (0,27 kWh) gegenereerd met behulp van het enorm diffuse licht wat door de sneeuw nog de silicium cellen kon bereiken….  Bijzonder weinig 🙂

Echter, wat wel flink hard gegaan is is het gasverbruik…. Ik heb nog ca. 50-60 m3 aardgas marge tussen de huidige meterstand op jaarbasis, en het jaarverbruik over 2008 en 2007. Zodra het 31 deember is, noteer ik weer de standen en zal met de graaddagen trachten weer eens te kijken hoe een en ander uitgepakt heeft.

0 thoughts on “Zonnepanelen besneeuwd

 • Richard Wobbel says:

  Stuifsneeuw in combinatie met een plat dak, daar kun je zelfs in Nederland wekenlang plezier van hebben! Bestaan er geen speciale onderhoudsmiddelen voor zonnepanelen die het hechten van vuil en sneeuw bemoeilijken? Ik denk b.v. aan harde autowas (nanotechnologie). Of een slim geplaatst -reflecterend- “sneeuwklepje” bovenop het “hoogste” paneel waar de zon wel kan komen om maximaal van de dooi te kunnen profiteren? Even een patentje aanvragen :-).
  Over twintig jaar moeten we misschien wel het dak op, omdat er dan misschien geen alternatief is. En dan nu de huiskamervraag: “hoe houden we het toch al lage PV-rendement tijdens “barre” dagen zo hoog mogelijk?”

  PS mooie foto in de header. Papagaaiduikers?

 • @Richard: zover bekend zijn er geen adequate middelen om de zonnepanelen vrij te houden van sneeuw. Zover ik weet zijn de gehard glazen panelen op de cellen vaak voorzien van anti-reflecterende coating, lichte ribbelstructuur. Enige waar je vrede mee kan hebben is dat met winterse omstandigheden zo laat in het jaar, de opbrengst zonder sneeuw toch al erg laag is…
  Enige hoger rendement (opbrengst) verkrijgen? Zou zeggen: verdubbel/verdrievoudig je huidige set panelen 🙂 😉 Ofwel: size does matter!
  Coating met nanotechnologie is eerder door een duitse website (ik meen op Sonnenertrag.eu) geprobeerd, maar gaf geen gewenst resultaat. Door de regen en smeltwater wordt een paneel zelf goed gereinigd. Hooguit bij extreem lange droogte wil ik wel eens de ‘birdie shit’ wegpoetsen en spoelen met (regen)water en een zachte doek.
  Header toont inderdaad papegaaiduikers.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.