CV installatie waterzijdig ingeregeld

Zojuist is Joep van de Ven van de firma CV Tuning op bezoek geweest, naar aanleiding van mijn zoektocht over internet. Mijn probleem is/was dat de warmte in de woonkamer verdween naarmate ik de badkamer radiator opende. Daarbij moest ik flink gaan stoken om ook warmte in de woonkamer te krijgen.

Na het email-contact heb ik Joep ondersteuning gegeven bij de inventarisatie van mijn situatie. Daarbij waren met name de type radiator-knop van belang, de CV-ketel (merk/model) en nog wat bijzonderheden. De inventarisatie heb ik Joep kunnen overhandigen, aangevuld met enkele detail-foto’s van de kranen/radiatoren. Al snel was een afspraak vastgelegd, en vandaag het moment dat de CV waterzijdig ingeregeld werd.

De kennismaking met waterzijdig inregelen

In het kort komt het er op neer, dat door de gehele centrale verwarming overal een constante stroom van warm water gaat stromen. Er is dan een evenwicht bereikt. Bij een onbalans zal namelijk het meeste water (en dus meeste warmte) naar de radiator(en) stromen die de minste weerstand bieden. Analoog naar de elektrotechniek: de grootste stroom (in Ampere) loopt door de laagste weerstand.

Ik had verwacht dat het inregelen enorm technisch zou zijn, en verwachtte dat de regeling plaats zou vinden in de aanvoer-en retourleiding van de verwarming. Joep liet zien hoe hij de radiatorknop demonteerde en met een speciale sleutel de ventielen in de knop kon bijstellen in 6 standen (en tussenliggende standen). Met de plattegrond van het leidingnet in mijn woning werd een start-situatie bekeken en uitgetekend. Mijn radiatoren stonden overal (vanaf de oplevering in maart 2006) op stand ‘6’ ingesteld: volledig geopend.

Met het werk (gedurende de circa 2,5 uur durende bezoek) is ook de ketel nader bekeken. Mijn huidige ketel, de Intergas Kombi Kompakt HR22, stond vanaf fabriek ingesteld op 11 kW vermogen (maximaal 22kW te leveren, dus instelling in het CV-menu op 50%), en een CV temperatuur van 70 graden Celsius (met de huidige koude periode, vandaag rond de 2 graden buitentemperatuur). De pompstand is standaard gelaten op niveau 2 (van de 3 standen).

Na het instellen is de ketel op een uitgangssituatie gezet van 40% van het ketelvermogen, dus ca. 8,8 kW. De CV-temperatuur is ongewijzigd gebleven. Wel kreeg ik het advies om bij mildere temperaturen (voorjaar/zomer) deze CV-temperatuur naar de 50 a 60 graden terug te schroeven. Doel hiervan is om in het HR_gebied te blijven met stoken/verwarmen. Je kan dit waarnemen doordat de ketel geregeld druppels condens afvoert in de opvangbuis bij de ketel. In de winter mag de CV-temperatuur naar wens weer verhoogd worden, mocht dat nodig zijn. Advies is: blijf zo laag mogelijk in de CV-temperatuur ‘hangen’ om zo lang mogelijk profijt te trekken van de HR-prestaties uit je ketel!

De badkamer-radiator (een designmodel met een afmeting van 170 cm x 60 cm) daar is door Joep de kraan ingesteld, zodat deze beter aansluit op de behoeft van de bewoner. Voor mij hoeft de badkamer niet enorm heet te zijn, maar bij koude perioden (vorst/sneeuw) toch voldoende zijn om de koude te verdrijven.

Eind van het instellen en afregelen is dat elke radiator nu een mooi temperatuurverloop geeft: bij de bovenzijde van de radiator voelt het beduidend warmer, onderin de radiator aanzienlijk minder warm. Hoeveel graden verschil, is lastig waar te nemen, maar een steekproef met de infrarood-thermometer van Joep gaf aan dat er circa 10 graden verschil zat tussen de aanvoer -en retourleiding van een radiator. Hiermee wordt dus bereikt dat de radiator netjes zijn warmte afgeeft aan de omgeving/ruimte, en optimaal koeler water retour stuurt naar de HR-ketel. Hiermee kan de ketel dan vervolgens weer efficienter bijstoken door gebruik te maken van modulerende technieken.

Nazorg

Na afloop heeft Joep heel helder nog uitleg gegeven over stookgedrag. Kort samengevat:

 1. Laat ’s nachts de thermostaat-temperatuur maar gerust op 12 tot 14 graden Celsius staan. De modulerende techniek laat zich aanpassen en stookt bijtijds weer op naar de gewenste temperatuur bij bijvoorbeeld het opstaan. Dit zal de eerste keren wat regelwerk vergen wat door de Honeywell Chronotherm IV verzorgd wordt.
 2. Mocht het ketelvermogen van 40% te laag blijken te zijn om comfort te bieden, dan is nu bekend hoe deze aangepast kan worden.
 3. In het voorjaar (lente/zomer) kan de CV temperatuur in de HR-ketel gerust naar 50-60 graden Celsius verlaagd worden.
 4. Mocht een radiator voor jouw gevoel te koud blijven, en wil je meer warmte hierin krijgen dan is dat mogelijk met de speciale sleutel voor de radiatorknop.

Besparingen

Uiteraard ben ik benieuwd naar de besparingen in met name het aardgasverbruik.

Daar ik elke vrijdagavond de meterstanden noteer voor mijn statistieken, en ook al het verbruik van de afgelopen jaren trouw heb bijgehouden, verwacht ik een lager verbruik waar te nemen. In elk geval zie ik met vertrouwen het uitgewerkte rapport, met daarin de basisinstellingen, tegemoet komen! En voor Joep was het een installatie die goed bereikbaar is, en goed was af te stellen.

Tijd zal het leren hoe dit in mijn situatie uitpakt, maar uiteraard koppel ik de resultaten hier op de site terug 🙂

Setup

Notities van mijn instellingen. Let op: deze zijn specifiek voor mijn woning en HR-ketelcombinatie bestemd en kunnen zeker NIET zonder meer in elke andere woning/combinatie worden toegepast. Alles blijft maatwerk, want de leidinglengte heeft ook invloed, en verschilt ook per woning.

Ketel Intergas Kompakt Kombi HR22 installatie 2006
Setting ketelvermogen origineel (servicemenu) 50% (=11kW)
Setting ketelvermogen ingesteld (servicemenu) 40% (=8,8kW)
Tapwater comfort uitgeschakeld
CV-temperatuur origineel (af-fabriek) 90 graden Celsius
CV-temperatuur ingesteld (en aangehouden na instellen) 70 graden Celsius
Pomp-instelling origineel (af-fabriek) Stand 3
Pomp-instelling ingesteld (niets gewijzigd) Stand 3

Radiatoren zijn standaard opgeleverd en geplaatst zonder thermostaatknoppen. Stand  6 is volledig geopend, Stand 1 is nagenoeg dicht. Deze standen zijn traploos instelbaar.

Lokatie Originele setting Geregelde setting Procentueel (min=dicht, plus=open)
Begane grond, keuken 6 6 0
Begane grond, woonkamer TV-zijde 6 5 -16,7%
Begane grond, woonkamer zithoek-zijde 6 6 0%
Begane grond, hal 6 4 -33,3%
1e etage, studeerkamer 6 4 -33,3%
1e etage, badkamer 2 slagen 0,5 slag -75%
1e etage, grote slaapkamer 6 4 -33,3%
1e etage, logeerkamer 6 2 -66,6%

Bovenstaande tabel wil ik nog aanvullen met de definitieve instellingen, maar deze volgen nog. Ik wil vooral laten zien hoeenorm anders de standaard CV-installatie is ingesteld vergeleken met de originele (afgeleverde) instellingen.

De radiator in de badkamer is van een compleet ander merk, en heeft een ander merk en model radiatorkraan, die met een andere speciale sleutel te beperken is in openen/sluiten (voorheen 2 slagen, nu beperkt tot ca. halve slag). Het is lastig om dan de procentuele vernauwing uit te drukken, maar goed… het gaat om het idee: de meest afgelegen radiator(en) ontvangen nagenoeg ongehinderd het CV-water, de dichtsbijgelegen radiatoren zijn meer geknepen en ontvangen minder CV-water.
Het is nu uiteraard te vroeg om conclusies te trekken met oog op comfort en gasverbruik. Zodra ik over meerdere perioden een en ander gemeten heb (uiteraard zal ik de Enymate ook betrekken hierbij) kan ik daar meer over schrijven.

Naschrift:
Ik heb na het monteren van een modulerende thermostaat waargenomen dat zowel de aanvoertemperatuur als retourtemperatuur in het CV-circuit rond de 58 graden Celsius bedroeg, bij pompstand 3 (default en hoogste stand).
Inmiddels heb ik deze ingesteld op pompstand 2, en ik krijg nu een aanvoertemperatuur van ca. 58 graden Celsius, en een retourtemperatuur van 44 graden Celsius (delta = 14 graden Celsius).
De HR-ketel levert hier geen problemen mee, en moduleert op lage vermogens. En heel belangrijk: deze instelling krijgt ook mijn ruimten warm.

0 thoughts on “CV installatie waterzijdig ingeregeld

 • Overigens, het waterzijdig inregelen van de CV-keten is sinds enige tijd komen te vervallen, aldus het GIW/ISSO (per 1 augustus 2008). Als ik het begrijp dienen woningen opgeleverd VOOR die datum alsnog voorzien te zijn van de z.g. inregelstaat van (hier) de CV-installatie.
  Zie hier een artikel hierover

 • peter twigt says:

  interessant artikel heb in het verleden ook contact gehad met joop van de ven dit nadat een monteur beweerde dat cv goed werkte
  al snel bleek in het contact met joop dat dit niet het geval was
  bij elke start werden aanvoer en retour leidingen gelijk heet
  ben ondertussen verhuist ook in dit huis wordt het niet comfortabel warm
  om te voorkomen weer een heel circus met service monteurs de vakman mee te maken zal ik een afspraak met de echte vakmensen van cv tunning
  mijn ervaringen met service monteurs is geen goede
  en eigenlijk kan je het die monteurs het niet kwalijk nemen ze mogen natuurlijk niet te lang werken aan een klacht anders komt de baas niet uit met de zak geld die ze krijgen per jaar van de opdracht gevers meestal woon coöperaties

 • Intussen bij een buurtgenoot de HR-ketel bekeken en de nodige fouten ontdekt en zo mogelijk hersteld:
  -radiatorknoppen zijn bij installatie dusdanig muurvast geschroefd dat je ze niet zonder lekken los kan draaien: het gehele messing ‘stelhuis’ zit vast aan de knop (wat niet zou mogen/moeten). De radiatoren heb ik dus niet apart kunnen afstellen.
  -CV-pompstand stond op 3 (default), is naar stand 2 gezet (ca. 50W verbruik ipv ca 70W);
  -CV-vermogen van 11kW (default) naar 9kW geplaatst;
  -de schakelende (aan/uit) thermostaat (Honeywell) zat op een modulerende ingang van de HR-ketel, en niet op de schakelende ingang;
  -CV temperatuur was op 80 graden C. gezet, teruggeplaatst met instructie naar de eigenaar voor 60 graden C. (tapcomfort stond al uit);
  -de configuratie in het installatiemenu van de ketel stond de parameter verkeerd ingesteld: op boiler ipv HR-ketel Kombi Kompakt. Gevolg: menucode ‘6’ en continue tapwater vraag als gevolg (en dus brandende ketel continue). Hersteld en nu springt de ketel aan op tapwatervraag en/of warmtevraag CV.

  Gevolg: aanvoer-temperatuur CV = 60 graden C. Retour temperatuur is ca 47 graden C. Dus op zich netjes, gezien de situatie dat de radiatorknoppen niet meer door mij te lossen zijn voor de fijn-afstelling

 • Vind het toch wel vreemd dat Joep bij je weg is gegaan terwijl de aanvoer en retourtemperaturen beide 58 graden waren. Dit heb je toch zelf opgelost door de pompstand te verminderen?

  Wat voor een stappenplan heb jij/heeft Joep aangehouden bij het inregelen?

 • @Rudi: de tip om even de aanvoer-en retour in de gaten te houden m.b.t. temperatuur is van Joep afkomstig. Uiteraard moet je ook rekenen op hoe ver je wilt gaan met veel lagere temperaturen in een normale radiatoren. Ik heb uiteindelijk de pompstand van 3 naar 2 gezet. Mogelijk zou ik nog meer kunnen winnnen door een (veel) langere nalooptijd van de CV-pomp. Misschien dat stand 1 een nog grotere delta (verschil) tussen aanvoer en retour laat zien, maar dat heb ik niet meer gemeten. Intussen is de Intergas d’r uit geschoven en snuffelt soms de Atag Qsolar een zuchtje gas op 😉

  Let op: na bezoek is de thermostaat (aan/uit) ook nog vervangen door modulerende versie.
  Verdere details kan ik even niet meer achterhalen, het is ook voor mij al een ruime tijd geleden dat ik het artikel schreef 🙂 Voor details over hoe de afstelling plaats vindt, neem gerust contact op met CV tuning.nl

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.