De thermostaat: de regeleenheid van je CV

De Honeywell Chronotherm IV Modulation voor modulerende CV-ketels met OpenTherm protocol

Tijdens het inregelen kwam de term ‘moduleren’ en ‘aan/uit’ klokthermostaat naar voren. Mijn huidige klokthermostaat (de Honeywell Chronotherm IV) had ik in 2006 reeds aangeschaft en aangesloten, mede door de winkel die aangaf dat deze geschikt is voor modulerende ketels. Helaas… enkele jaren later (lees: dit weekend) lees ik nadrukkelijk de handleiding door, en zie tot mijn schrik dat de bewuste thermostaatklok niet-modulerend is (type: aan/uit).

aiiiii… never trust someone’s blue eyes! Sterker nog: het is pijnlijk om te weten dat de CV_ketel circa 2 jaar in onderhoud heeft gezeten bij het naburige installatiebedrijf, en zelfs de monteur (die zowel de CV-ketel als de klokthermostaat gezien en onderhouden heeft) hier nooit iets van gezien/gemerkt heeft….

Wat is het verschil?

Oorspronkelijk waren de thermostaten van het type aan/uit (ook wel ‘schakelend’). Deze kent maar 2 standen: aan of uit. Vroeger werd het schakelen hiervan verzorgd door een druppel kwik in een glazen buisje, tegenwoordig zijn er modernere thermostaten. Bij de ‘schakelende’ thermostaat zal de CV_ketel (ongeacht het type, HR/VR etc.) bij een puur werken op stand UITgeschakeld (dus: brander uit), of op 100% (vol vermogen op de brander). Niet echt verfijnd, met behoorlijke slingerende temperaturen en onnodig hoger verbruik van aardgas! Als gebruiker merk je enorme klappen in temperatuurwisselingen in de kamers.

De modernere ketel kan tegenwoordig modulerend werken: op verzoek van de warmtevraag zal er gefaseerd bijgestookt worden, waarbij het vermogen geleidelijk afneemt naarmate de gewenste temperatuur (bij een ruimteverwarming) benaderd wordt (dit kan traploos geregeld zijn, of gefaseerd in gradaties van 10-20%, hierover is een diverse hoeveelheid gespreksstof eerder op het web gevoerd).

Situatie Pagepark Gennep

Zover mij persoonlijk bekend is zijn de huizen van Pagepark Fase 1 uitgerust met een Intergas Kombi Kompakt HR22 ketel. Afhankelijk van wens kon men zelf een andere ketel aanvragen, naar ik heb vernomen. Als thermostaat is destijds een ronde Honeywell Round Modulation gemonteerd: een eenvoudige draai-thermostaat.

De Honeywell Chronotherm IV thermostaat voor AAN/UIT schakelende CV-ketels

Destijds in 2006 heb ik zelf deze vervangen door de Honeywell Chronotherm IV, die achteraf (januari 2010) niet modulerend is…

Zelf weet ik persoonlijk dat een aantal huishoudens in mijn straat dezelfde actie heeft ondernomen: de Honeywell Round Modulation vervangen door de Honeywell Chronotherm IV (niet-modulerende!) thermostaat. Alleen hierdoor zal in onze straat ongetwijfeld al een ongunstig (en onnodig)gasverbruik vanaf 2006-2007 plaatsvinden.

Bijgaand een tabel, welke alleen geldend is voor de Intergas Kombi Kompakt HR22, hoe de aansluiting per thermostaat-model dient te zijn:

Type/model thermostaat Contact-aansluiting opIntergas Kombi Kompakt HR22-ketel type thermostaat
Honeywell Round Modulation contact 11 en 12 modulerend
Honeywell Chronotherm IV Modulation contact 11 en 12 modulerend
Honeywell Chronotherm IV contact 6 en 7 aan/uit

Mocht je zelf twijfels hebben, schakel dan een installatiebedrijf in. Het kan mogelijk zijn, dat de modulerende ingang defect geraakt is ten gevolge van een onjuist aangesloten thermostaat!
Bij de firma Honeywell kun je overigens op de website nagaan op welke contacten de thermostaat aangesloten dient te worden, na invoeren van de betreffende ketelmerk-en model/type.

Overigens, ik heb tijdelijk de Honeywell Round Modulation teruggeplaatst, en de communicatie-verbinding van contact 6 en 7 naar 11 en 12 verplaats (conform handleiding) en gelukkig stuurt/regelt deze (eenvoudigere) modulerende thermostaat de ketel op dit moment. Een geluk bij een ongeluk: voor hetzelfde geld was de elektronica defect geraakt!

Nadere informatie van de hier besproken thermostaten

Honeywell Chronotherm IV Modulation
Honeywell Chronotherm IV
Honeywell Round Modulation

0 gedachten over “De thermostaat: de regeleenheid van je CV

 • Hey Niels,

  Je bezwaar tegen die Round Modulation is waarschijnlijk dat ie niet programmeerbaar is? Ga je hem vervangen door een Chronotherm IV Modulation?
  Andere optie is de Honeywell “Round Clock De Luxe”. Die heb ik aan de muur; modulerend (maar Aan-Uit ketels kan hij ook aansturen), programmeerbaar en supergebruiksvriendelijk.
  Klein minpuntje: kwa programmeren is de thermostaat wel gericht op ‘fulltimers’; er is alleen onderscheid te maken in de 5 door-de-weekse dagen en 2 weekenddagen. Iedere dag apart programmeren is niet mogelijk.

 • @Berend: Ik heb als tussenoplossing tijdelijk de Honeywell Round Modulation (van mijn ouders) er tussen geplaatst. In het weekend heb ik mij georienteerd op een modulerende vervanger die met mijn ketel kan samenwerken. Ook heb ik ATAG QBrain bekeken, maar ik, noch de documentatie, noch de installateur kon geen garantie geven dat Z-bus 100% compatible/compliant is met OpenTherm protocol…
  Daarom nu de Honeywell Chronotherm Modulation gemonteerd en ingesteld, per dag zijn er 6 momenten te programmeren, en zijn enkele parameters rechtstreeks uit de Intergas ketel te lezen (aanvoertemperatuur, retourtemperatuur, tapwater temperatuur etc).
  De ketel hoor je amper in vergelijking met voorgaande situatie, maar wat wil je als je nu je gas kan afstemmen op energievraag in plaats van ‘of uit’ of ‘volgas!’.
  Volgende week zal ik terugkijken hoe een en ander gewerkt heeft met de ingeregelde CV, nu ik ziek thuis zit zou ik in elk geval het moduleren moeten kunnen achterhalen uit de meetgegevens, en natuurlijk vergelijken met een andere dag dat ik thuis aanwezig ben.

 • kan je er ook een buitensensor op aansluiten ?
  dan kan de ketel de stooklijn aanpassen op de buitentemperatuur, en gaat de cv nog efficienter draaien.

  (de qsolar heeft trouwens meerdere aansluitingen voor thermostaten, aan uit en modulerend, als ook een buitensensor)

 • @Eric: er kan een buitensensor op aangesloten worden, voor het weersafhankelijk regelen van de stooklijncurve. Ik heb zelf geen ervaringen dat deze aanvulling voor een toename van efficientie gaat bijdragen. Sterker nog: ik hoor hele andere signalen. Iemand hier (praktijk)ervaring mee?

  Mijn gedachte is: door de buitensensor wordt de stooklijn van de ketel aangepast aan de bijbehorende buitentemperatuur. Hierdoor blijft de ketel ’s nachts continue op een laag niveau doorbranden (dat geeft ook Essent/RWE aan). Let wel: je kan stoken met een buitentemperatuursensor met en zonder ruimtecompensatie… wat weer handig/nuttig is indien je een open haard hebt, en de overige ruimten toch wenst te verwarmen.

  Momenteel (bij vaste stooklijn) draai ik de thermostaat naar 12-13 graden Celsius, en de temperatuur daalt zeker nu met de koude nog niet tot dat niveau. Resultaat: de ketel blijft hele nacht uitgeschakeld, geen gasverbruik. Naarmate de tijd verstrijkt, zal de ketel op tijd starten om gedoseerd de kamer weer op te warmen (gewoon thermostatisch verwarmen).

  Maar goed: ik hoor graag reacties (ik heb overigens GEEN vloerverwarming, maar gewone radiatoren (merk Heimeier).

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag deze HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.