Een week na het waterzijdig inregelen

Het is inmiddels een week verder dat Joep van de Ven (CV Tuning) hier mijn centrale verwarming heeft ingeregeld. Zoals eerder beschreven zijn de radiatoren waterzijdig ingeregeld, en is aan mijn HR-ketel ook het een en ander veranderd. Daarnaast kwam ik er plotsklaps achter dat mijn 3 jaar oude kamerthermostaat dus toch niet-modulerend was, maar schakelend (aan/uit). Al met al, flink wat gebeurd, en ook benieuwd naar de resultaten? Lees dan verder…

De HR-ketel

De HR-ketel is op vermogen wat teruggedraaid (van 50% (11kW) naar 40% (ca. 9kW). Het tapcomfort voor warmwater stond al hele tijd bij mij uit, dus daar hoeft niets aan gewijzigd te worden. Zo ook de CV-temperatuur, deze was in 2006 bij aflevering op 80 graden ingesteld, en in de zomer zet ik deze terug naar 60 graden Celsius. Voor de winter volstaat (proefondervindelijk) de 65 a 70 graden Celsius instelling goed (momenteel staat ie gewoon op 65, bij strengere winter/vorst dan even naar 70)

Allemaal instellingen die in elk geval waarneembaar een stillere HR-ketel achter laten, die ook nog eens zoveel mogelijk werkt in het gebied waar het hoogste rendement te behalen valt: rond het condensatiepunt!! Een aanrader naar mijn bescheiden mening.

De radiatoren

De radiatoren zijn allen door Joep waterzijdig op elkaar ingeregeld, en mijn douche wordt warm, zonder dat de woonkamer/keuken afkoelt. Voorheen hoorde je de radiatoren in de kamer/keuken behoorlijk hard tikken bij het opwarmen van de ruimte. Nu is het een bescheiden zacht klikken waarneembaar. Ook de warmte in de woonkamer/keuken is prettig! Ondanks dat ik met een flinke verkoudheid/griep de afgelopen week thuis was, kon ik wel merken dat het samenspel tussen CV-ketel en radiator beter werkt als voorheen. Je merkt amper iets van temperatuurverschillen door het afkoelen, wat de goede modulatie van zowel de CV-ketel als de thermostaat weten af te stemmen. Ik heb in elk geval niet het gevoel gehad dat een radiator te veel gesloten was, dus alle instellingen zijn ongewijzigd gebleven na het bezoek van Joep.

De kamerthermostaat

De kamerthermostaat was in 2006 bij oplevering de Honeywell Round Modulating. Ten tijde van het verbouwen heb ik deze vervangen door de Honeywell Chronotherm IV, die zoals nu bleek een schakelende type was in plaats van modulerend. Toch bizar, aangezien ik zeker weet dat de Chronotherm IV vanaf 2006 feilloos gewerkt heeft op een modulerende ingang van de ketel. Of het efficient is met oog op gasverbruik is vers twee.

De oorspronkelijke modulerende thermostaat heeft al vrij vlot een nieuw leven gekregen bij een kameraad, waar een oude VR-ketel vervangen is in 2008 door een HR-ketel (die dus modulerend er mee om gaat!).

Als vervangers heb ik zeker gekeken naar de leveranciers als ATAG (met oog op de QSolar zonneboiler) en ook Honeywell. Echter ik, noch de leverancier kon zekerheid geven dat het Z-protocol van ATAG feilloos samenwerkt met de Intergas HR-ketel. De Honeywell gaf die zekerheid weer wel (ook al lees ik dat OpenTherm en Z-protocol hetzelfde zijn…). De keuze is nu gevallen op de Honeywell Chronotherm Modulation.

De installatie van deze thermostaat verliep vlekkeloos. Wel moet je er aan denken dat de interne condensator opgeladen wordt via de lijnverbinding met de HR-ketel (daarbij dus geen batterijen nodig voor functioneren). Na enige tijd functioneerd na installatie dan ook de backlight functie, zodat je leesbaar de informatie op het display ziet. Wat mooi is om te zien is de status van het modulerende regelen van ketel en thermostaat: op het display staan met icoontjes de branderintensiteit van de CV weergegeven: hoe meer vlammetjes oplichten, hoe harde de HR-ketel de verwarming opstookt. Nu zie je het opwarmen gebeuren met ca 80% van de brander, tot het afregelen bij benaderen van de gewenste kamertemperatuur tot ca. 20% brander-ondersteuning. Tenslotte schakelt de brander uit, en warmt lichtjes bij (ca 20% intensiteit) om de temperatuur constant te houden.

Gasverbruik afgelopen week

De Enymate zit hier op de gasmeter, en na een week van modulerend verwarmen heb ik onderstaand figuur uit de verzamelde statistieken gehaald.

De modulerende thermostaat is vanaf 18 januari definitief gemonteerd, en in de periode van 17 tot 18 januari is tijdelijk een eenvoudigere modulerende thermostaat geplaatst. Enkele uitschieters kunnen te wijten zijn aan het gebruik van de douche (tapwater-vraag), of het koken.

Ik heb de informatie uit de Enymate gehaald voor het gasverbruik, en alvast wat interessante zaken ontdekt: het gedrag van mijn CV is drastische verbeterd, met een gereduceerd gasverbruik tot gevolg.

Hier links staat een overzicht uit de data zoals gemeten door de Enymate. Je ziet vanaf middernacht loopt de HR-ketel toch te pruttelen, terwijl er geen warmtevraag is, noch behoefte aan warmte. Let wel: dit is de nacht voorafgaand aan het inregelen en afstellen, met een onjuist gekozen kamerthermostaat (aan/uit of schakelende thermostaat in plaats van een modulerende uitvoering).

Uiteindelijk heb ik van een dag (medio december 2009) de nachtperiode van 00.00u tot circa 6.30u in een grafiek uitgezet, om het verbruik te visualiseren. In totaal is er zo’n 2,8 kubieke meter aardgas verstookt, zonder dat daar behoefte aan is geweest (2.800 decameter).

Hier de tweede grafiek met de nachtelijke periode medio december 2009, oude situatie (ongeregelde HR-ketel, schakelende/aan-uit thermostaat, standaard opgeleverde radiator-instellingen). Let op, het tapcomfort (voorraad warm tapwater) is standaard door mij al vanaf het begin (2006) uitgeschakeld, dus dat kan het verbruik NIET meer veroorzaken!

Overigens er is een meetinterval van enkele minuten ingesteld geweest.

En toen kwam CV Tuning op bezoek die bewuste vrijdagochtend (15 januari 2010), en regelde een en ander in. Wat gebeurde met de nachtelijke cyclus van de HR-ketel? Helaas, ik heb vanaf die nachtperiode geen ENKEL gasverbruik meer kunnen registreren met de Enymate. Bizar toch? Het scheelt mij dan bij wijze van spreken zo’n 2 kubieke meter aardgas per dag. Dit is een 5 kg CO2 die niet heeft plaatsgevonden, op 1 huishouden, met een eenvoudige actie. Of financieel, want daar kicken de Nederlanders op, zo’n € 1,30 die je elke avond niet hoeft af te dragen aan de energiebedrijven.

Op mijn verbruik (stel ca. 800 m3 aardgas) zou dit op jaarbasis (stel 150 nachten in herst/winter (je bent ook op vakantie en hebt de CV dan uitgeschakeld), 300 m3 (150 nachten x 2 m3) schelen…. Een besparing van het gasverbruik van ca. 37% (berekend/begroot).

Thats amazing, Mike! 😉 En het comfort is hetzelfde gebleven: kamer/keuken is netjes op temperatuur op momenten dat ik daar leef. Uiteraard, het is niet altijd winter, maar hoe dit in het voorjaar gaat veranderen, dat kan ik moeilijk vergelijken: de Enymate hangt er pas sinds 5 december 2009….

Om het nogmaals zichtbaar te maken: de data uit de Enymate op de eerste nacht NA inregelen, met (nog steeds) een onjuiste kamerthermostaat. Je ziet het, pas zaterdagochtend is de CV weer gaan verbruiken, om rond 9.30-10.00u (mijn ontwaak-schema op zaterdagen) aangenaam op temperatuur te krijgen op moment dat ik weer beneden kom. Vanaf vrijdag 15 januari 2010 22.27u tot zaterdag 16 januari 2010 8.15u is er GEEN aardgas benodigd. En toch is alles op tijd, zoals gevraagd, op temperatuur gekomen door de radiatoren goed af te stemmen op de HR-ketel en de woning zelf.

Wat mij betreft, deze eerste bevinding: Missie geslaagd!

Maar dan kun je eens indenken: dit is nog maar 1 woning…. Het Pagepark hier in Gennep bevat circa 300 woningen met vooralsnog ongeregelde installaties, waar wel een energielabel/EPC norm aan gehangen is, maar die ongetwijfeld niet (goed) ingeregeld zijn.

Dan wordt er circa 600 kubieke meter aardgas nodeloos verspilt, wat circa 1.200 kg aan CO2 elke nacht de atmosfeer in braakt. Op jaarbasis (stel 180 nachten (najaar)): 216 ton CO2.

That makes you think… Think global, act local 🙂

0 gedachten over “Een week na het waterzijdig inregelen

 • Rob Bakker zegt:

  Hoi Niels,

  Interessant! Ik heb vorige zomer een nieuwe Bosch HR2 ketel en een Bosch zonneboiler laten installeren. Toch heb ik in deze koude maanden een gasverbruik van 300 kuub per maand. Flink dus. Wel wonen we in een jaren 30 tussenwoning en niet-geisoleerd. Wel overal dubbel glas. Het lijkt mij een goede zaak ook mijn cv te laten tunen. Ben wel heel benieuwd wat hiervan de kosten zijn. Kan jij hier iets over zeggen? Alvast bedankt en vriendelijke groet, Rob

 • @Rob: de kosten zijn erg afhankelijk: wat voor installatie betreft het, hoeveel radiatoren etc. Zo zullen er nog meer zaken zijn die van invloed zijn op de totale kostprijs.
  In overleg heb ik de inventarisatie zelfstandig kunnen uitvoeren, inclusief foto’s. Het inregelen op de dag zelf was een uurtje of 3-4 werk voor CV Tuning. Ik kreeg daarbij een goede uitleg van de situatie, het stoken, etcetera.
  Dit werd keurig meegenomen. Uit bouwtekeningen van mijn woning kon Joep mooi de notities maken, en is het inregelen gebeurd.
  Wat dit kost voor jullie situatie kan ik dus niet bepalen, daarvoor zul je toch contact met de betreffende firma moeten opnemen. Ik was rond de 200 Euro zo uit mijn hoofd kwijt. Klinkt veel, maar ik heb een aangenamer klimaat gekregen en een zuiniger stookgedrag zover ik zie en meten kan. En natuurlijk geen afkoelende woonkamer op momenten dat de badkamer-radiator geopend wordt !

 • Interessant verhaal, ik heb ook een Intergas combicompact maar vanaf dag 1 een ouder model Chronoterm modulation. Ik heb me ook afgevraagd of ik wel wat had aan die tapcomfort en heb hem na het lezen van je stukje uitgeschakeld. Als ik me het goed herinner is tapcomfort automatisch uitgeschakeld als de thermostaat op een temperatuur onder de 16 graden is geschakeld. Aangezien ik na 22 uur nauwelijks meer stook ben ik ook onaangenaam verrast door je nachtverbruik van gas voordat het inregelen van je CV plaats vond.

 • mooi verhaal, maar door de tv aandacht is CV tuning wel opeens heel druk en zou ik al richting april schuiven. iemand misschien ervaring met andere partijen in de buurt van Den Haag?

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag deze HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.