Energievoorschot 2010

Nu 2010 vers gestart is, heb ik van de gelegenheid gebruik gemaakt om de energievoorschotbedragen bij mijn energieleverancier “GreenChoice” nader te bekijken. Zoals altijd een mooi moment om te zien of je deze maandelijkse kostenpost nog verder omlaag kan krijgen….


Ik had het geluk om tijdig (rond 28 december 2009) de laatste meterstanden per email aan GreenChoice door te geven. Na een bevestiging heb ik vandaag eens gekeken of het bewuste verbruik ook weer wat financiele verlichting kan geven 🙂

En jawel! Zowel elektriciteit als gas kan ik weer enkele euro’s omlaag brengen!

Van voorgaande jaren heb ik helaas verzuimt de teruggave van energiebelasting (deze wordt op mindering bij je jaarafrekening gebracht, as I recall), en de teruggeleverde energie. Mea culpa… maar goed, vanaf eind december 2007 is mijn PV-installatie uitgebreid van 570 Wp naar 1.710 Wp. Hierdoor lever ik aanzienlijk veel meer terug!

Ter overpeinzing….

Toch wel schokkend dat ik in mijn huishouden anno 2006 zowaar een factor 3 (drie !!) meer kwijt zou zijn geweest aan deze vaste lasten indien ik niet geinvesteerd had in onder andere zonnepanelen, isolatie en gedrag! Nu gaat een bescheiden deel van mijn geld naar een duurzame energieleverancier (GreenChoice), die daadwerkelijk WEL duurzaam ingericht is en ook daar naar blijft handelen!

Mocht je nog niets opgepakt hebben in je huishouden/levenswijze/huis om duurzamer te worden, denk dan maar over na waar mijn overgebleven geld naar toe gaat: niet naar de bankrekening van een commercieel energiebedrijf, maar naar mijn eigen bankrekening (ter voorbereiding op de zonneboiler-aanschaf).

Als klant van GreenChoice kan ik hen alleen maar van harte aanbevelen! Beter als die andere bedrijven (Nuon/Essent/Vattenfall/RWE/Eneco/Oxxio/Nederlandse Energie maatschappij).

Om het cliche-slogan maar even positief te gebruiken:

“Duurzaam? Ik zeg: DOEN!”

0 gedachten over “Energievoorschot 2010

 • Niels, ik mis in het rijtje mijn leverancier Delta. Ben jij die onbewust vergeten of is hij bewust niet in dat rijtje geplaatst??
  Ik heb trouwens 100 % Zeeuws Groen. Delta garandeert dat deze stroom 100 % duurzaam is opgewekt.

 • @Jan-B: ik heb hier over mijn maandelijks voorschot geschreven, dit was tot ca 2007 (of 2008… tijd vliegt) voorheen de regionale leverancier Essent/RWE, maar is sindsdien Greenchoice. Ik heb dus niets te maken met Delta of andere leveranciers… En aangezien RWE verre van duurzaam is (laat staan dat voert) ben ik uit protest daar overgestapt. Essent is voor nederlanders nog steeds de ‘oude vertrouwde’ energieleverancier, maar valt onder RWE die niet schrikt van bruin/steenkoolcentrales en gasverbrandende installaties.
  Tot heden gewoon erg tevreden over Greenchoice
  en daar staat sinds vorig jaar mijn gasprijs voor de komende 3 jaar knetter-vast. Zeer prettig, nu de olieprijs de afgelopen weken weer ‘skyhigh’ gaat 🙂

 • Niels&Eric: Ik heb geen zin in een kernenergie-discussie, maar wil wel uitdrukkelijk melden dat ik GEEN voorstander ben van kernenergie.de huidige staat er al 37 jaar, dus daar kan ik verder niks aan doen.Als ik morgen opstap bij Delta zullen ze heus die centrale niet stilleggen.
  Als zeeuws groen niet echt groen is, dan wil ik graag bewijzen.

 • Jan-B: gewoon kritisch lezen en vragen (waar staan de windparken (naam/locatie) waar Delta aandeel in heeft? Hoe groot is de productie de afgelopen jaren hiervan? Wat staat er in verdere beleidsdocumenten van de energieproducten beschreven mbt het uitbreiden van duurzame energie?). Het PDF-je wat Delta produceert heeft al een ‘illustere’ disclaimer:
  “De gegevens in deze folder zijn met de grootst mogelijke zorg samengesteld. Voor eventuele onjuistheden of opgetreden wijzigingen kan DELTA geen aansprakelijkheid aanvaarden.”.
  Dus ze mogen liegen… maar hoeven geen aansprakelijkheid te aanvaarden 😉

  Enige manier om vervuilende partijen de markt uit te drukken vanuit de consument is gewoonweg : Overstappen !
  Stil zitten = accepteren. En dan mag je dat later met ‘droge ogen’ je kleinkinderen vertellen: “opa wou wel, maar durfde niet… en daarom staat die kerncentrale naast ons dorp.” 😉
  Alleen door ACTIEF deel te nemen in de vraag naar duurzame energie, zal het mogelijk worden de vervuilende centrales daadwerkelijk uit te laten gaan.
  Het is al tekenend dat bij een uitzending van vanavond blijkt dat mensen in Nederland nog steevast NIET weten dat overstappen tussen RWE en Essent niet eens mogelijk is: dit is hetzelfde (!!!) bedrijf (die dan ook netjes de ‘boetes’ gaat cashen bij overstappen tussen RWE Essent).

 • het bestaansrecht van organisaties word bepaald door de klanten.
  geen klanten, geen bestaansrecht.
  klant bij een organisatie die activiteiten ontplooit die je niet wilt ?
  je hebt een vrije keuze, iedereen trouwens.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag deze HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.