Enymate nader getest

Voor OliNo heb ik de Enymate getest, welke vrij verkrijgbaar in Nederland is voor particulieren. Het pakketje was op 5 december per post afgeleverd, en bevat alles om gasverbruik en elektriciteitsverbruik te registreren. Met de technieken van Bluetooth kun je draadloos de informatie overhalen naar bijvoorbeeld je computer en van daaruit verder bewerken naar grafieken. Ik was vooral geinteresseerd hoe dit systeem werkt, en of deze uberhaupt ook digitale elektriciteitsmeters af kan lezen. Lees hier hoe de test verlopen heeft….

Het geleverde pakket

In het geleverde pakket zitten de volgende producten bijgesloten:

  • de Enymate centrale eenheid (een kastje van circa 10 x 5 x 1,5 cm groot in omvang);
  • een voedingsblokje, ter grote van een bekende “Nokia-GSM lader”;
  • 2 sensoren: 1 voor het gasverbruik, en 1 voor elektriciteitsverbruik;
  • een Bluetooth dongle voor in je computer;
  • montage-pads die met klevende folie de sensor tegen de meter geplakt houden;

De installatie van de Enymate

De centrale eenheid (de Enymate) komt in de meterkast te hangen, en is met 2 schroefjes goed te monteren. Aan de Enymate sluit je achtereenvolgens de 2 sensoren aan en de voedingsconnector.

Om de sensor op de meter te monteren, zorg je dat deze goed stofvrij en vetvrij is gemaakt. Daarna plaats je de foam pad er op, en druk je met beleid de sensor er op vast. Als je de sensor wilt verwijderen, moet je rekening houden dat je deze bij de onderzijde vasthoudt, zodat krachten niet op de gehele sensor terecht komen.

De voedingsconnector plaats je in een vrije aansluiting op het lichtnet.

Daarna kan de software van de internetsite worden gedownload en geinstalleerd op een Windows-PC (software voor Linux/Unix en Apple worden binnen kort termijn verwacht, zodra ze beschikbaar zijn zal ik die ook zeker testen op de Mac).

De software installatie

De software bestaat momenteel (december 2009) uit een client applicatie voor op de Windows-PC. Voor de Apple Macintosh is momenteel nog software in ontwikkkeling en nog niet beschikbaar (dit zal spoedig vrijgegeven gaan worden aldus de leverancier, evenals een variant voor Linux/Unix systemen).
De Bluetooth dongle kun je gebruiken, indien je PC/laptop geen voorzieining voor Bluetooth communicatie aan boord heeft. Vandaag de dag heeft elke PC/laptop vrijwel deze mogelijkheid, maar toch wordt het standaard meegeleverd. Netjes compleet!

Metingen uitlezen vanaf de computer

Vanaf de computer start je een kleine applicatie, die middels Bluetooth de verbinding met de Enymate tot stand brengt. Wees gerust, want je kan met deze applicatie ook de code voor je Enymate naar eigen wens aanpassen. Hiermee voorkom je dat derden niet zonder meer je Enymate kunnen uitlezen mochten zij in een straal van ca. 10-15 meter zich bevinden.

Vanaf de applicatie kun je rechtstreeks het actuele verbruik uitlezen. Door correct configureren (zoals type meter (analoog of digitaal) en het aantal impulsen voor een kWh aanduiding) krijg je al een relevante indruk van je verbruik.

De weergave van de applicatie is louter nummeriek. Mocht je graag grafieken wensen te bestuderen dan zul je de data uit de Enymate moeten exporteren naar de website van Enymate. Daar wordt de vertaling geregeld en kun je vanaf daar weer exporteren naar bijvoorbeeld een .CSV bestand (voor gebruik in OpenOffice Calc of Excel).

Let wel op, je moet voor de zekerheid wel even de meters instellen in je Enymate. Hiermee weet de Enymate daarna exact hoeveel pulsen een kWh of m^3 is. Deze informatie staat op elke hoofdmeter in Nederland vermeld, en kun je noteren en invoeren in de Enymate software. Ook kun je je meet-interval aanpassen: maximaal 20 metingen per uur, wat voldoende is zover ik gemerkt hebt. Je kan dan alsnog ca. 4 weken continue registreren vooraleer het geheugen vol is.

Energieverbruik uitlezen vanaf je mobiele telefoon

Ik heb ook de applicatie voor de mobiele telefoon gebruikt. Helaas vertoont mijn Nokia N96 kuren (vermoedelijk een defect aan de USB-poort op het toestel), maar middels de Nokia N81 (geleend van een kameraad) was de software via de Nokia PC Suite zo geinstalleerd.

Vanaf het Nokia menu kun je de toepassing opstarten, waarna wederom de bluetooth-verbinding opgezet wordt met de Enymate. Let op, je kan maar 1 connectie actief benutten met de Enymate. Zorg dus dat je computer geen verbinding maakt/heeft gemaakt met de Enymate, alvorens je via de mobiel wil verbinden.

Het scherm van de applicatie is verder overzichtelijk zoals je ziet op bijgevoegde foto. Gewoon ‘plain and simple’ het verbruik van aardag in kubieke meter, elektriciteit in kWh en water in kubieke meter. C’est tout.

Het maken van de grafieken

Nadat je via de bluetooth interface de informatie uit de Enymate hebt gehaald, ontstaat een bestand van ca. 64 kB groot. Dit bestand dient achtereenvolgens naar de website geupload te worden, waar je je eigen gebruikersaccount hebt aangemaakt. Het uploaden neemt maar een tiental seconden in beslag, en de grafieken kun je dan naar eigen inzicht bekijken (en tevens exporteren naar .CSV bestand voor bijvoorbeeld nadere analyse in OpenOffice Calc of Excel.

Vanuit de web-interface kun je zelf nog de nodige aanpassingen doen op de schaal (getoonde periode betreft een dag/week/maand/kwartaal), alsmede de frequentie ervan (intervalperiode per uur/dag etcetera). Hiermee kun je mooi inzoomen op bepaalde momenten van de dag of week, waarin er bijvoorbeeld een groot verbruik is geregistreerd.

Samenvattend

Al met al is de Enymate een praktisch hulpmiddel voor huishoudens die nog aan het begin van een bespaar-periode staan. Door relevante informatie te verzamelen en grafisch weer te geven kan het gedrag hiermee zichtbaar gemaakt worden en kan de gebruiker zijn/haar keuzes maken om zuiniger met energie om te gaan.

De installatie is eenvoudig en snel gebeurd, waar je geen bijzondere kennis voor nodig hebt. De software doet wat deze moet doen (binnenkort zelfs op de Linux/Unix en Apple OS/X systemen!) en werkt intuitief. Voor het registreren van teruglevering via een analoge meter zal binnenkort door Enymate een oplossing aangereikt worden, waarmee je ook teruglevering van je zonnepanelen kan volgen.

Tijdens de ruime maand van testen heeft het systeem een degelijke indruk achtergelaten (al heb ik zelf wel eens even de Enymate spanningsloos moeten maken aangezien ik zelf even die wandcontactdoos nodig had (sorry ‘bout that folks!).

De besparingen die je hiermee kan bereiken, kunnen heel aanzienlijk zijn (geheel afhankelijk van je huidige gedrag & samenstelling van het gezien en natuurlijk de apparatuur in je woning).

Eén gedachte over & ldquo; Enymate nader getest & rdquo;

  • Op vrijdag 5 maart j.l. is door Enymate aangekondigd dat de software voor het Apple-besturingssysteem spoedig (ca. 2 weken) beschikbaar gaat komen!
    Uiteraard… zodra deze beschikbaar is ga ik daar mee aan de slag!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag deze HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.