Graaddagen en gasverbruik 2009

Inmiddels heb ik via de website van KWA de graaddagen gedownload, om mijn gasverbruik vergelijkbaar te maken met eerdere jaren. In mijn geval benut ik als ‘basis’ jaar het jaar 2007: toen woonde ik in mijn huidige woning, waar ik vanaf begin af aan bewust aanpassingen heb doorgevoerd op diverse punten. Doel is onder andere een lagere energieverbruik, lagere uitstoot CO2, en bijbehorend een lagere energierekening 🙂

Gecorrigeerd gasverbruik

Mijn basisjaar 2007 had een verbruik van 818 m^3 aardgas, en telde 2.596 (gewogen) graaddagen. In 2009 heb ik in de periode van 1 januari t/m 31 december in totaal 773 m^3 aardgas verbruikt.

Gecorrigeerd voor 2009 is dit:  (graaddagen 2009 / graaddagen 2007) x verbruik 2009.

Let wel, ik heb op de informatie van de KWA-website de ‘gewogen graaddagen’ gekozen. Hierbij tellen seizoensinvloeden (voorjaar/najaar) ook met een factor mee.

In tabel-vorm:

Jaar Verbruik [m3] Verbruik genormaliseerd met graaddagen [m3] Gewogen graaddagen Verbruik t.o.v. 2007[%] Verbruik gecorrigeerd [%]
2007 818 818 2.596 Basisjaar = 0% n.v.t.
2008 822 754 2.959 +4,88% -11,87%
2009 773 693 2.957 -5,50% -15,18%

Samenvattend

Als ik het goed berekend heb is ten opzichte van 2007 (mijn referentie-jaar) het gasverbruik gedaald met 15% op jaarbasis na correctie met graaddagen. Nu ben ik in 2009 dus wel 2 maanden gedetacheerd geweest in Leeuwarden, waardoor ik in het weekend aanwezig ben (voor douchen/wassen). Echter zoveel zal het niet schelen, aangezien het gasverbruik in de maanden juni-juli in mijn huishouden erg laag is. Wel ben ik in september 1 maand op vakantie geweest, wat voor die maand een paar kubieke meter zal schelen…
De grootste winsten verwacht ik gemaakt te hebben met de volgende zaken:
-verlaagde CV-circuit temperatuur (standaard stond deze op 80 graden Celsius, nu grotendeels op de 50 graden Celsius (wees gerust: het CV circuit is gescheiden van drinkwater/tapwater, dus geen zorgen om legionella);
-verstandig verwarmen: dus de klokthermostaat benutten (optimaler benutten dus!). Bij een training in de late uurtjes gewoon s’ochtends aangeven dat de temperatuur op een constante temperatuur is ingesteld;
-tapwater-comfort van de HR_ketel uitgeschakeld, zodoende hoeft er niet een kleine voorraad op temperatuur gehouden te worden;
-radiatorfolie van Tonzon geplaatst achter elke radiator, en enkele delen van de warmwaterleidingen voorzien van extra isolatie;

0 thoughts on “Graaddagen en gasverbruik 2009

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.