No-name spaarlampen

Sinds de verbouwing van mijn woning heb ik al direct waar mogelijk energie-zuinige spaarlampen geplaatst. Zo ook in de badkamer aan het plafond: 1 lichtpunt, voorzien van een 11 Watt spaarlamp van een ‘discount’ type.

Deze zat er vanaf 2e of 3e kwartaal 2006 er in, en is nu reeds defect geraakt…. Een (schamele) levensduur van bijna 4 jaar.

Inmiddels is een nieuwe spaarlamp geplaatst (zelfde vermogen, maar dan van Philips: de Genie Stick. Voorafgaand aan het plaatsen heb ik in elk geval met een potlood duidelijk de datum van installatie er op geschreven.

Mijn ervaringen tot op heden is simpelweg dat de A-merken (Philips, Osram etc.) een beduidend betere levensduur hebben: ik heb hier nog spaarlampen geplaatst van Philips, die al uit 2001 stammen (uit mijn tijd dat ik in een huurwoning zat). De no-name/low-budget series die je soms tegen komt zijn helaas een beduidend kortere levensduur toebedeelt.

Uiteraard, de defecte spaarlamp is in de kartonnen verpakking bij het Klein Chemisch Afval (KCA) opgeborgen voor een verantwoorde verwerking en hergebruik van grondstoffen.

Wijze les: goedkoop = duurkoop…. een goedkope spaarlamp kan aanzienlijk kortere levensduur behelzen, waardoor je vaker dan gepland een uitgave mag gaan doen voor een spaarlamp. De Philips Genie heb ik tussendoor gehaald voor ca. EUR 5 bij de lokale supermarkt.

0 gedachten over “No-name spaarlampen

  • hoi Niels, ik heb dezelfde ervaring met spaarlampen en ook met led-lampjes. Er zit veel rotzooi tussen. 50.000 branduren? haha!

  • Helaas heeft deze week ook 1 spaarlamp van Philips het begeven (geplaatst in mei 2009, en februari 2010 overleden… ) Erg snel, zeker voor een spaarlamp die in de keuken aan het plafond hangt, en elke avond ca. 3-4 uur brandt.

    Zucht… nu toch eens proberen zo’n LED-lamp van de Philips collectie

  • Inmiddels heeft Philips kosteloos een nieuwe spaarlamp toegezonden. Ze waren het unaniem met mij eens dat een leeftijd van <1 jaar zeker niet moet kunnen. Inmiddels is dat door de klantenservice weer uitstekend opgelost! Philips: dank u wel!! šŸ™‚

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag deze HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.