Onderhoud aan de ligfiets

Tijdens een poetsbeurt aan de ligfiets (wat moet je anders met zo’n sneeuw-periode?) ontdekte ik bij het voorwiel een ‘malend’ geluid/gevoel zodra het wiel in mijn hand draaide.

Ondanks dat ik alle vuil er vanaf gepoetst heb, bleef het maar malen… Hmm… wellicht dat de lagers voorzien moeten worden van nieuw lagervet? In elk geval, een mooi moment om wat sleutelwerk in te plannen voor komende week. Immers het lagervet heb ik niet op voorraad, en de LBS (Local Bike Shop) is gesloten (zelfs op zondagen 🙂 ).

Nu is het voorwiel volgens mij nog wel goed te onderhouden: demonteren uit het frame, de as met snelkoppeling er uit trekken, en vervolgens de bouten aan beide zijden losdraaien. Vervolgens nog voorzichtig de kogellagers er uit vissen aan elke kant, en het geheel goed ontvetten en schoonvegen van onregelmatigheden. Daarna een verse lik lagervet in de naaf plaatsen en de kogellagers er weer 1 voor 1 inleggen….

Nou ja… tot zover de theorie 😉 Als het voorwiel gedaan is, dan misschien toch ook een poging wagen het achterwiel eens te demonteren en hierop te controleren. Maar dat lijkt me wat ingewikkelder, met zo’n hele cassette aan de rechterzijde van de as. Dus als er nog verdere tips zijn (bijvoorbeeld, welke lagervetten zijn aan te raden of juist te mijden?) dan hou ik mij van harte aanbevolen !

In elk geval zal mijn Optima Stinger als een gesmeerde bliksem bij betere tijden over het fietspad spurten! YIHAAA!

Eén gedachte over & ldquo; Onderhoud aan de ligfiets & rdquo;

  • Vanmiddag heb ik de 2 wielen van mijn Optima Stinger ligfiets naar de LBS (Local Bike Shop, plaatselijke rijwielhandelaar) gebracht. Fons Coenders in Heijen gaat de spaken opnieuw spannen/stellen, en ik heb verzocht om ook direct de assen/lagers van beide wielen te controleren en reinigen/smeren/stellen.
    Als het goed is kan ik binnenkort ervaren hoe goed een goed gericht/afgesteld/gespannen/gereinigd wiel rijden zal…

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag deze HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.