Sleutelplezier aan de ligfiets

Vandaag de bestelling van begin december ontvangen, en het sleutelen kon beginnen. De standaard die ik had hing er erg los bij, en ik kon nergens een M5 bout vinden die er voor bestemd is. Helaas… de nieuwe standaard had ook M5 boutjes, maar blijkbaar is de schroefdraad in mijn frame door vorige gebruikers vernaggeld. Ik mag dus of een helicoil gaan plaatsen of een nieuwe draad tappen (M6?).

Zo ook met de montagenok voor de koplamp. Daar is de schroefdraad in het frame nog nooit gebruikt, dus vol goede moed monteren maar. Wat blijkt: de montagenok die geleverd is bevat een M6 draad, en (ja je raadt het al) het frame een M5 draad. Hmmm… is er dan nog NIETS gestandaardiseerd ? Alles M6 OF M5 maakt het sleutelen wel zo fijn!

De 2 wielen heb ik begin deze week naar de fietsspecialist Fons Coenders in Heijen gebracht. Einde van de middag heb ik deze vandaag dan opgehaald. Er was een slag uit het wiel gehaald, de spaken op spanning gezet, en de lagers van beide wielen gereinigd en voorzien van een verse lik lagervet! Voor de prijs (EUR 17,50 totaal voor 2 wielen!) kon ik het gewoon niet zelf doen, laat staan dat ik voldoende ervaring heb in het stellen van spaken…

Iemand nog tips voor de volgende items:

  • Monteren van de standaard: helicoil plaatsen of maar een M6 draad er in (laten) tappen?
  • Monteren van de nok voor de lamp: M5 bout benutten of M6 draad er in tappen?

Zoals je ziet, de BM spiegel zit goed op het stuur! Scheelt mij weer stunten op de weg om achter mij het overige verkeer in de gaten te houden!

De koplamp

Ik heb dus al enkele weken terug de lamp gekocht, een Sigma LED-lamp, die met een aparte (externe) lithium-ion accu gevoed kan worden (of met 4 penlite-cellen). Op de laagste stand claimt Sigma ruim 11 uur licht te geven, in de hoogste/felste stand een uur of 3-4.

De montagenok heb ik pas gemaakt door de schroefdraad in de montagebuis voorzichtig weg te halen zodat de passende M6-bout er in past. Samen met een ring en moer handvast aangedraaid en de montage afgerond door de lamp er op te klemmen.

ODO-meter tellerstand: 376 km getrapt!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag deze HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.