CV-pomp aangepast

In de Intergas Kombi Kompakt HR22 die in 2006 geplaatst is in mijn woning zit een CV-pomp. Deze pomp circuleert het warme water door het verwarmingscircuit door mijn woning (en de radiatoren). Helaas stond in de documentatie voor zover ik kan zien een ander merk/model/type pomp afgebeeld, waardoor enkele grafieken mogelijk niet overeenstemmen met deze Wilo pomp.

Oorspronkelijk is de pomp vanuit de fabriek op stand 3 (70 Watt, 2.100 toeren per minuut) geplaatst. Al snel merk je in de woonkamer het ruisen van water door de leidingen. Na het afstellen en inregelen van de CV-installatie, is deze al naar stand 2 (54 Watt) geplaatst.

Nu ik ruim een maand verder ben, heb ik de pomp momenteel op stand 1 geplaatst (36 Watt, 1.400 toeren per minuut) geplaatst.

Nu ik zo laat op de avond de thermostaat handbediend heb, kan ik al merken dat de woonkamer/keuken beduidend sneller op temperatuur komt. Hoe en wat voor invloed dit op het gasverbruik heeft, dat zal snel blijken 🙂 Het verschil tussen aanvoer en retour-temperatuur in het CV-circuit bedraagt nu wel 20 graden Celsius (ΔT= 20 Kelvin), en de retour-temperatuur blijft onder de 56 graden Celsius (condensatiepunt voor HR-bedrijf van de CV-ketel). Wel is de nalooptijd van (standaard) 1 minuut naar 2 minuten geplaatst via het servicemenu in de CV-ketel.

Verschil in condensatie/dauwpunt tussen gas-en oliegestookte ketels

0 gedachten over “CV-pomp aangepast

 • Hoi Niels,

  Ik heb een paar vragen over de ketel naar aanleiding van bovenstaande en een eerdere post van je:
  1. Wat is het voordeel als je de nalooptijd van 1 naar 2 minuten verhoogd?
  2. Hoe kan het dat je woonkamer/keuken sneller op themperatuur komt met een lagere pompstand?
  3. Het condensatiepunt voor HR-bedrijf is 56 graden. Betekend het dan dat als de ketel de CV temperatuur stookt naar een lagere themperatuur dan 56 graden, dat je het HR-rendements voordeel niet meer hebt?
  4. Eerder heb je het vermogen van de CV ketel naar beneden bijgesteld, naar 40% meende ik. Gebeurd dat niet automatisch, aangezien de ketel het retour water van het CV-circuit maar 20 graden hoeft op te warmen? De ketel kan er toch niet meer vermogen in stoppen dan nodig is?

 • @Marcel: hier even wat feedback op je vragen:
  1) met 2 minuten nalooptijd loopt de CV-pomp dus gewoon wat langer na. Hiermee wordt ook de laatste beetje warmte uit de warmtewisselaar het CV-circuit ingevoerd, is mijn idee.
  2) vergeet niet dat een en ander ook gewoon proberen is! Door een lagere pompstand, wordt er tragere hoeveelheid CV-water door de radiatoren getransporteerd. Dientengevolge zal het CV-water meer warmte kunnen afstaan aan de ruimte(n) waar de radiator(en) open staan. En omdat het een gesloten circuit is, is het een kwestie van proberen wat het beste werkt. De standaard instellingen zijn een erg ruime fail-safe instelling, zover ik kan beoordelen.
  3) Nee, het rendementsvoordeel van de HR-ketel gaat verloren zodra je voorbij het condensatiepunt/dauwpunt bent geraakt, dus boven de 56 graden Celsius. Hieruit kun je dus stellen dat je met een CV-aanvoer temperatuur van 60 graden Celsius, en een CV-retour temperatuur van 40 graden Celsius, zeker in de HR-zone zit: het retour water is kouder, en condensatie kan makkelijk plaatsvinden (Tretour < Tdauwpunt). Passeer je het dauwpunt met je CV-retour temperatuur, dan zal de waterdamp uit je verbranding van aardgas simpelweg niet condenseren op de warmtewisselaar, maar rechtstreeks als een grote witte walm/rookpluim via het uitlaatgas je woning verlaten.
  4) Het vermogen van de ketel is een vast instelling. Mijn ketel heeft een maximum vermogen van 22kW, is standaard op 50% gezet (af-fabriek, dus 11kW). Na fijn-regelen is voorgesteld zelfs naar 40% toe te gaan (dus kleine 9 kW ketelvermogen). Dit is een vaste waarde. Bij Vol vermogen (gemoduleerd en gestuurd door de thermostaat bij warmtevraag), zal de ketel naar die 40% van max. ketelvermogen schieten. Het bijwarmen van CV-retour water geschiedt nog steeds, doch erg gedoseerd (en met de modulerende ketel kan dat heel goed), en enkele malen per uur. Gaat dit gebeuren dan zal de ketel even bijwarmen, dit duurt misschien in mijn situatie minder dan een minuut, en dan stoppen met stoken.
  Ik hoop dat ik je vragen goed heb kunnen toelichten. Zoals ik merk: kwestie van proberen, zeker als je weet wat de basis-instellingen op de ketel is (noteren dus of raadplegen in je handleiding behorende bij de CV-ketel). Ik dacht ook dat pompstand 1 (laagste stand) mogelijk onvoldoende is. Maar daar ben ik tot nu toe op het 'verkeerde' been geraakt: het blijkt dus WEL te werken om je leefruimte te verwarmen met laagste pompstand!

 • “Een HR ketel is het meest zuinig onder de grens van 60 graden
  Boven deze grens werkt de ketel als een VR ketel”

  weer desinformatie dus, eindelooos desinformatie, men roept maar wat.

  een klokthermostaat programmeer je zo dat het warm is als je er bent of thuiskomt
  juist laag 45-55c laat de condensatie extra goed plaatsvinden.
  rtfm van je ketel, een lage pompcirculatie maakt het aan en retour verschil groter,
  een kleiner low h20 circuit zorg voor snele doorstroming.

  extraatje :

  “Een HR-ketel bereikt alleen een hoog rendement door energie terug te winnen uit condenserende waterdamp in de verbrandingsgassen. Voor de condensatie mag de retourtemperatuur niet hoger zijn dan circa 50°C. ”

  “Bij een traditioneel 90/70°C-systeem, condenseert de HR-ketel dan ook gedurende een groot deel van de tijd niet of nauwelijks en werkt hij als een VR-ketel. HR-ketels werken dan ook pas optimaal in combinatie met lage temperatuur afgiftesystemen.”

  zo uit de folder van de atag blauwe engel II

 • Het beste (lees: efficientst) om te verwarmen is met lage temperaturen. LTV kenmerkt zich door een maximale aanvoertemperatuur van 55 graden Celsius (zo uit mijn hoofd). Dit is dus met de standaard HR-ketel in te vullen, waarbij wel de radiatoren op lage temperaturen gedimensioneerd moeten worden. Dus mocht je gaan verbouwen, dan kun je de oude radiatoren verwijderen, en veelal vervangen door LTV-radiatoren.
  Of je je maximum CV-temperatuur op 56 graden in moet stellen, dat is proefondervindelijk (afhankelijk van kubieke meter inhoud, isolatie(waarde) van de woning etc.). Toeval wil dat ik vanaf zondagavond mijn maximum CV-temperatuur op 55 graden Celsius ingesteld heb. En bij thuiskomst zojuist, blijkt het gewoon 19 graden Celsius te wezen! Misschien dat bij strenge(re) vorstperioden ik mogelijk tijdelijk moet uitwijken naar een max. CV-temperatuur van bijvoorbeeld 65-70 graden Celsius.

  Mbt het contact-formulier, daar duik ik straks op in, dank je wel voor het signaal! update 20:45u: Contactformulier is hersteld en getest: berichten worden goed en leesbaar ontvangen!

 • Ik bedoelde met heet water eigenlijk tapwater. Wordt het koude tapwater ook eerst voorverwarmt door het condenswater in een HR ketel of geld dat alleen voor het CV circuit? Als dat ook voor het tapwater geld, werkt het dan alleen als het tapwater niet warmer wordt gemaakt dan 56 graden?
  Mocht deze vraag ketelspecifiek zijn, ik heb bijna dezelfde ketel als dat jij hebt: Intergas Kombi Kompakt HRE 36/30.

 • Bij tapwater-vraag (die groter is dan de tap-drempel) zal de HR22 (die ik heb) de warmtevraag beantwoorden. De ketel bevat voor zowel CV-vraag als tapwater-vraag een de HR-keteltechniek (condenserende gassen) toepast (voor de gehele Intergas Kombi Kompakt serie, dus ook jouw HRE 36/30 model). Dit haal ik uit de handleidingen.
  De vraag is of je bij tapwatervraag direct wat gaat merken van de meer-opbrengst. Dit heb ik nog niet gemeten/gemerkt. Je kan de temperatuur van het tapwater instellen tussen de (zo uit mijn hoofd) 40 graden Celsius en 60 graden Celsius. En voor je over ‘legionelle’ gaat spreken, dat blijft een risico dat zich vooral in langdurig stilstaand (warm) water kan doen ontwikkelen. Bij normaal (gezins)leven, zal er meestal voldoende stroming door gebruik ontstaan. Maar gezien het CV-aandeel in gasverbruik het grootste is, zul je daar de merkbare winst (gasbesparing) kunnen gaan beleven 🙂

  Bron: Intergas website (rubriek Dubbel Rendement)
  Quote: “De Intergas Kombi Kompakt HR(E) cv-ketels met hoog rendement op verwarming en een uniek hoog rendement op warmwater. Oftewel: dubbel HR. Het geheim daarvan schuilt in de unieke gepatenteerde dubbele twee-in-één-warmtewisselaar, die zorgt voor minimalisatie van warmteverlies en een optimale warmteoverdracht. Het cv-water en het koude tapwater stromen rechtstreeks door de warmtewisselaar, die zorgt voor minimalisatie van warmteverlies en een optimale warmteoverdracht. De rookgassen koelen maximaal af en de condensatiewarmte wordt optimaal benut.”

 • @Ronald: supertip! maar goed… momenteel ben ik druk aan ’t sparen voor de Atag Qsolar (met bijbehorende zaken als LTV-radiatoren, zonnecollectoren etcetera). Ik zal dus soms afwegingen moeten maken wat ik nog aan ga pakken. Het liefste sprint ik naar de radiator-handel en ga fanatiek de Thermrad omwisselen voor LTV-radiatoren van b.v. Jaga.
  Alles op zijn tijd!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag deze HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.