Het inregelen van de mechanische ventilatie

Sinds februari 2008 hangt hier de Itho Ecofan 2 geinstalleerd, als stiller/efficientere opvolger van de StorkAir CMFe. Het installeren is simpel en goed te doen, waarbij een kleine aanpassing op de schakeldraden nodig was. Maar niets wat een beetje logisch denkend mens niet kan afhandelen. Nu ik de HR-ketel middels ‘fine-tuning’ afgestemd heb, en de radiatoren waterzijdig ingeregeld heb, is het volgende stapje: de mechanische ventilatie!

De Itho Ecofan 2 zuigt op maximale stand ca. 325 m3 lucht per uur af, de StorkAir een 300 m3 per uur. Weinig verschil, echter ware het niet dat bij de oplever-documenten ook maar iets terug te vinden is hoe de ventilatie is ingeregeld (welke standen, hoeveelheid luchtstroom per punt etc.). Gevolg: het blijft dus gissen (meten = weten…) hoe efficient alles geventileerd wordt.

Gezien ik al weer bijna 5 jaar hier in dit huis woon, is het ook handig om het buizenstelsel van de ventilatiesystemen te reinigen. Ik kom zelf nog niet verder dan de inlaat-dempers te reinigen. Goed inwendig reinigen blijft dus nog achterwege… ware het niet dat ik een afspraak ga maken met een bedrijf om : a) de ventilatie voor reiniging op te meten (m.b.t. luchtstroomsnelheden), b) te reinigen & af te stellen, en als laatste (c) het eindresultaat op te meten.

Mijn gevoel zegt dat door een efficientere inregeling er niet te veel warme lucht afgevoerd wordt, maar netjes in balans is/blijft. Door het voor-en nameten hoop ik wat ‘harde’ gegevens te krijgen over hoe de ventilatie werkt als geheel in mijn woning, en natuurlijk hoop ik ook de juiste standen van de afzuig-punten eens op papier te hebben. Overigens, mocht je op Pagepark wonen en de standen overnemen: ga er van uit dat elk type woning weer iets anders ingesteld is (of juist helemaal niet is ingeregeld). Sterker nog, door het plaatsen van de Itho Ecofan is deze al ueberhaupt niet te vergelijken met de StorkAir.

Eén gedachte over & ldquo; Het inregelen van de mechanische ventilatie & rdquo;

  • Voorlopig is een afspraak op 12 februari a.s. tussen 10.00 en 11.00u (afhankelijk van de weersomstandigheden).
    Wordt vervolgd!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag deze HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.