Radiatoren in mijn woning

Om te zien op welke dimensionering mijn woning is berekend voor de centrale verwarming heb ik aan de hand van de afmetingen en type de vermogens van de radiatoren bij elkaar gezocht. Momenteel zitten de originele Thermrad radiatoren in mijn woning zoals bij oplevering is geinstalleerd.

De radiatoren

In de woning is standaard de Thermrad Compact 4 serie radiatoren geplaatst, met Heimeier regelbare draaiknoppen (regelbaar betreft hier de instelling die met een speciale sleutel gedaan kunnen worden). Als enige aanpassing heb ik in de badkamer een design-radiator geplaatst van Warmteservice.nl, 990 Watt (afmeting: 170 cm x 60 cm). Van alle andere radiatoren per vertrek heb ik de vermogens opgezocht:

Woonkamer: 2 stuks Thermrad Compact 4, afmeting: 60 cm x 70 cm (2 plaat, type 22, 1447 Watt p.st.)

Keuken : 1 stuks Thermrad Compact 4, afmeting: 100cm x 50cm (2 plaat, type 22, 1829 Watt)

Hal: 1 stuks Thermrad Compact 4, afmeting: 60cm x 50 cm (1 plaat, type 11, 605 Watt)

Slaapkamer : 1x Thermrad Compact 4, afmeting: 100 cm x 50 cm (1-plaat, type 11, 1009 Watt)

Slaapkamer (Nu studiekamer): 1x Thermrad Compact 4, afmeting: 80 cm x 50 cm (1 plaat, type 11, 807 Watt)

Slaapkamer (nu logeerkamer): 1x Thermrad Compact 4, afmeting: 80 cm x 50 cm (1 plaat, type 11, 807 Watt)

Totaal geinstalleerd: 8.336 Watt.

Ofwel: bij de huidige woning en dimensionering moet de CV-ketel tenminste 8.336 Watt aan thermisch vermogen kunnen genereren. De HR-ketel is standaard het type HR22 en ingesteld af-fabriek op 11 kW vermogen (van de maximale 22kW). Dus theoretisch gesproken zou je de Intergas Kombi Kompakt HR22 mogen instellen op : (8.336 / 22.000) x 100% = 38% (afgerond). Meer vermogen in het CV_systeem toevoeren heeft dus geen enkele zin, behalve dat het gasverbruik voor de HR_ketel dan lekker toe zal nemen, tot een punt dat de ketel zijn gegenereerde vermogen niet meer in de CV-keten kwijt kan…

Nu na de CV-fijnafstelling is de 40% uitgangspositie een zeer reeele en onderbouwde instelling als ik dit zo terugreken. Okay, 2 % meer, maar goed beetje marge moet je ook nog kunnen houden. Vergelijk dit met de standaard afstelling van 50% (10% over-gedimensioneerd, en dus ook meer-verbruik), en zie een verborgen kostenpost voor een huishouden ontstaan.

Let wel, de radiatoren van Thermrad en de gegeven vermogens zijn geldig bij een traject 90-70-20 (90 °C aanvoer-temperatuur, 70 °C retour-temperatuur, 20 °C kamertemperatuur). Helaas laten de bouw-en installatietekeningen van mijn woning hier niets over uit,  hooguit staat een temperatuur-indicatie vermeld in de ruimte zelf (woonkamer = 20 graden Celsius). Wel is het mij gelukt om enige volumestroom in mijn CV-keten te berekenen aan de hand van de installatiehandleiding van de CV-ketel, en natuurkundige berekeningen:

Berekenen volumestroom van de CV-keten

De totale vermogen van de geinstalleerde radiatoren en de verhouding tussen de aanvoer-en retourtemperatuur bepalen de volumestroom van warm CV-water.

In formule : Volumestroom Q = (Ptotaal radiatoren / ΔT)

In mijn situatie volgt voor de Volumestroom Q = 8.336 / 20 = 416,8 liter/uur (of: 0,416 m³/uur)

Er stroomt dus totaal (bij het geinstalleerde radiator-vermogen) ruim 416 liter per uur aan warm CV-water door de leiding en radiatoren.

Afhankelijk van de toegepaste pomp en pompstand, is hiermee de rest-opvoerhoogte te berekenen. De rest-opvoerhoogte is het restant in druk in de CV-keten die weggeregeld moet worden. Dit kan op 2 manieren zover ik gevonden heb: via de ge

Heimeier 6 standen instellingen

hele keten door middel van de voet-ventielen (gemonteerd in de H-blokken waarop menig recent nieuwbouw-huis is uitgerust), of via een centrale inregel-afsluiter. In mijn situatie (nieuwbouw 2005/2006) zitten H-blokken met (afsluitbare) ventielen gemonteerd. De gedachtegang is dan om aan de hand van de berekeningen, en de technische informatie van H-blokken/ventielen etc. de optimale stroming te kunnen vaststellen. Iets wat momenteel zover ik zie vakkundig door CV Tuning is gebeurd. Maar het lijkt me zeer interessant om theorie en praktijk eens naast elkaar te toetsen.

Voor de ontbrekende parameters moet ik nog nader onderzoek doen, ik weet bijvoorbeeld nog niet wat het toelaatbare drukverschil is van mijn CV_keten. Iets wat met een navraag bij het desbetreffende installatiebdrijf is neergelegd, maar waar ik nog op een reactie hoop. Nu zou ik nog nader moeten kijken wat de Thermrad radiatoren aan volumestromen nodig hebben, zodat ik aan de hand van deze informatie misschien ook verder kan met het rekenwerk 🙂 Immers, als je het type radiator weet, de benodigde volumestroom voor deze radiator, en de karakteristiek van bijvoorbeeld het H-blok (en/of regelventiel in de kraan op de radiator), zou je zeer exact e.e.a. kunnen voor-rekenen en als een startpunt kunnen instellen. Van de geplaatste Heimeier draaiknoppen heb ik wel de 6 standen en hun volumestroom per instelpunt weten te achterhalen, zie hiervoor het figuur in dit artikel

Bron: Thermrad datasheet

Rekenhulp radiatoren & CV vermogen

0 gedachten over “Radiatoren in mijn woning

 • vandaag antwoord ontvangen: het betreffende installatiebedrijf heeft geen enkele tekening en/of aanvullende informatie die mij verder kan helpen e.e.a. te optimaliseren.

 • hallo Niels,
  Weet niet of je hier nog mee bezig bent.
  De waterstroom/uur=P(watt)/(4200x dT) x3600
  Dat loopt er per uur minder dan in jouw berekening.
  Danfoss heeft tegenwoordig een rekentool voor dynamic valves.
  Hierin wordt het vermogen gegeven bij een aanvoertemp, retourtemp en type en grootte van een radiator.
  Succes en groetjes,
  Cas

 • De ~4200 is de soortelijke warmte voor water.

  Formule:
  Q=m*c*DeltaT
  Watt=Joule/s
  m=Q/(c*DeltaT)= 8336/(4200*20)=0.099L/s = 357L/uur.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag deze HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.