Shimano versnelling afgesteld

Vandaag weer een ruime 40km op de ligfiets verreden door het regionale landschap. Ook heel hoop gevloekt, toen telkens bij een vals plat of een flinke klim de ketting keer op keer tussen tandwiel en spaken afliep. Resultaat: je staat binnen 10 cm stil, en je ligt van schrik op de grond…

Daar moest wat aan gebeuren….

Nadat ik thuis was, is de ligfiets gereinigd en zijn de tandwielen en ketting schoon gemaakt en opnieuw gesmeerd. Uiteindelijk heb ik de ligfiets tussen 2 stoelen opgehangen, zodat het achterwiel vrij van de grond hangt en ik kan schakelen en draaien.

Wat bleek: het kleinste tandwiel (dus de grootste versnelling) is niet geselecteerd tijdens het bedienen. En het grootste tandwiel (lichtste versnelling) werd ‘overschakelt’: de ketting kon ik dan er afduwen.

Met een kleine kruisschroevendraaier en een imbussleutel heb ik een en ander gesteld, zodat onbelast het selecteren van de versnellingen goed gaat, en de indexering op het stuur ook weer optimaal staat.

Hoe dat is gegaan, kun je in onderstaande video terugzien. Ik zal komende week de 500km grens gaan passeren, niet slecht voor iemand die amper gefietst heeft!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag deze HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.