Waterzijdig inregelen update

Ik heb nogmaals de data van de Enymate benut, om eens te kijken hoe e.e.a. zit met de resultaten van het waterzijdig inregelen so far. Hierbij heb ik 2 willekeurige zondagen gekozen, te weten zondag 6 december 2009 en zondag 27 januari 2010. Ik heb de zondag gekozen, aangezien die dag de CV-ketel mijn woning overdag gewoon blijft verwarmen tot ca 20 graden Celsius in de woonkamer/keuken. Lees rustig verder en bekijk de grafieken… het resultaat is best wel goed te noemen als ik de gewogen graaddagen mee neem…

Zondag 6 december 2009.

laatste stookmoment van zaterdagavond: 21:31u
eerste stookmoment van de zondag: 1:11u, rust-fase: ca 3 uur 41 minuten

laatste stookmoment op zondag: 20:09u
aansluitend eerste stookmoment maandag:  00:39u, rust-fase: ca. 4 uur 30 minuten

Totale rusttijd (slaapstand/inactiviteit/nul-gasverbruik):  ca. 8 uur 15 minuten gedurende een etmaal.

Totaal gasverbruik van eerste stook-moment tot laatste (vooraleer de gehele nacht rust terugkeert in de HR-ketel): 3.620 dm³ (of: 3,62 m³) bij 8,8 gewogen graaddagen op locatie Volkel.

in bovenstaande figuur is tevens een trendlijn (in gele kleur) aangebracht, evenals een gemiddelde van deze periode (paars).

Zondag 24 januari

laatste stookmoment van zaterdagavond: 19:48u

eerste stookmoment van de zondag: 7:36u, rust-fase: ca. 11 uur 45 minuten

laatste stookmoment op zondag: 23:56u

aansluitend eerste stookmoment maandag:  04.35u, rust-fase: ca. 4 uur 30 minuten

Totale rusttijd (slaapstand/inactiviteit/nul-gasverbruik):  16 uur 15 minuten gedurende een etmaal.

Totale hoeveelheid aardgas op zondag vebruikt: 4.170 dm³ (of: 4,17 m³) bij 19,5 gewogen graaddagen op locatie Volkel

in bovenstaande figuur is tevens een trendlijn (in gele kleur) aangebracht, evenals een gemiddelde van deze periode (paars).

Beide zondagen vergeleken met de graaddagen

Zondag 24 januari 2010 (locatie Volkel) staat geregistreerd als een zeer koude dag: 19,5 gewogen graaddagen. Zondag 6 december 2009 (ook locatie Volkel) staat te boek voor 8,8 gewogen graaddagen. Ofwel: 24 januari is ruim 2x (2,22 keer om preciezer te zijn) zo koud als 6 december 2009. Als je hier geen rekening mee houdt, wordt vergelijken lastiger. Maar met de correctie met behulp van gewogen graaddagen, worden invloeden van het winterweer voor een aanzienlijk deel meegenomen. Het verbruik in de kolom “Verbruik genormaliseerd” betekend dat ik de gewogen graaddagen en het gemeten gasverbruik gecorrigeerd heb. Nu kun je nagenoeg exact bepalen hoeveel gas ik verbruikt zou hebben, indien 24 januari 2010 net zo koud zou zijn geweest als 6 december 2009.

Dag Verbruik [dm³] Verbruik genormaliseerd [dm³] Gewogen graaddagen Besparing t.o.v. 6 dec 2009[%]
6 dec 2009 3.620 3.620 8,8 basis = 0%
24 jan 2010 4.170 1.881 19,5 -48,0%

Zoals je ziet, 24 januari heeft een besparing van 48% opgeleverd (of: 52% verbruikt) vergeleken met 6 december. Daarbij is de ketel op 6 december beduidend heftiger in stookgedrag. De pieken die je zo ziet, zijn gezien het tijdstip mogelijk de momenten dat ik een douche gepakt heb of op andere manier warm tapwater benut heb. Wat duidelijk is, is de trendlijn en het gemiddelde: deze liggen bij de waterzijdig ingeregelde installatie beduidend vlakker en bijna op elkaar, vergeleken met de grafiek van 6 december 2009. En natuurlijk, de ketel heeft een andere ‘duty-cycle’ gekregen: van een duty-cycle van ca 65% (de verhouding tussen “actieve tijd/inbedrijfstelling” en totale tijd (24 uur)), is deze gedaalt na inregelen naar 32%. Met hoorbaar resultaat, een rustiger verloop van opwarmen en een efficientere inzet van de HR-condensatie zone en warmteafgifte van de radiatoren aan de leefzones!

Al met al een bewijs dat inregelen van HR-ketel & radiatoren toch echt wel ‘zoden aan de dijk’ zet! Binnenkort zal ik nog een paar artikelen hier aan wijden, met enkele tips die je zelf kan narekenen en op eigen gelegenheid/risico kan toepassen.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag deze HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.