Enymate & terugleveren

Sinds ik de Enymate benut, was het nog niet goed mogelijk om de mogelijkheid tot meten van teruglevering te onderzoeken. Gewoonweg, de wintermaanden waren guur, koud en donker, en de zonnepanelen waren meer bedekt met sneeuw en ijs. Ergo: geen opbrengsten van noemenswaardige aard.

Maar nu we in Limburg een aantal zonnige dagen gehad hebben (zaterdag 6 en zondag 7 maart j.l.), heb ik de data uitgelezen en nader bekeken….

Situatie

Om te beginnen, ik ben eigenaar van 9 zonnepanelen. Deze installatie is goed voor 1.710 Wp aan omvang, en werkt geheel buiten de SDE-loterij om.

De hoofdmeter is een digitale meter van ISKRA, en meet 4 kwadranten (hoog  en laag-tarief, en afname c.q. teruglevering/feed-in). De sensor van de Enymate leest het knipperen van het rode LED af, en noteert daar het verbruik van.

Aangezien er geen optische afleesbare indicator zit m.b.t. terugleveren en hooguit de tellerstanden 6 en 7 op het LCD-display te zien zijn, had ik het vermoeden dat de Enymate in huidige vorm hierdoor van slag gaat. Laat ik wel duidelijk voorop stellen: mijn situatie is uitzonderlijk (niet iedereen heeft zonnepanelen op het huis geplaatst). De Enymate is juist in de markt geplaatst om te kijken naar het verminderen van verbruik op onder andere gas, elektriciteit en water. Ofwel: een doorsnee nederlands gezin, zonder een fanatieke hobby als zonnepanelen.

Zoals in bovenstaande figuur zichtbaar is, zou ik op zaterdag 6 maart een verbruik hebben gehad van 9,3 kWh, en op zondag 7 maart een verbruik van 10,6 kWh. Leuk om te weten dat ik zondag de gehele dag niet thuis ben geweest, en alle apparaten uitgeschakeld had. Zaterdag is ook niets noemenswaardig gebeurd, en ben s’ avonds uit eten geweest en er is 1 was gedraaid.

Normaliter schommelt het elektriciteitsverbruik zo rond de 4 kWh per dag (grof ingeschat aan de hand van de grafieken). Dus het meer-verbruik van elektriciteit is niet echt te herleiden tot mijn leef-situatie.

Ik heb uiteraard de mensen van Enymate hierover navraag gedaan, en ze geven aan dat inderdaad de Enymate op dit moment nog niet voor digitale hoofdmeters geschikt is om onderscheid van afname en teruglevering te maken. Wel zijn ze druk bezig met het ontwikkelen van een oplossing hiervoor.

Terugleveren via een analoge meter (ferrarismeter, ook wel draaischijfmeter) is eenvoudiger te realiseren: met 2 sensoren is de draairichting te detecteren, en zou er dus ook door de Enymate een verrekening van feed-in kunnen worden vastgelegd.

In elk geval heb ik goede hoop dat het Enymate lukt om ook digitaal deze situatie in kaart te krijgen voor de uitzonderlijke situatie met huishoudens in bezit van zonnestroompanelen.

0 gedachten over “Enymate & terugleveren

 • Hallo Niels, wij hebben ook een Enymate, en sinds november PV-panelen op het dak. Nu de zon behoorlijk begint te schijnen (vandaag record 10,10KWh, hoera!) lijkt duidelijk te worden dat de Enymate een teruglever-puls van onze meter ziet als een verbruiks-puls. Dus wordt teruglevering net als bij jou gezien als verbruik. Ik ben bang dat hiermee de Enymate eigenlijk geen nut meer heeft, als er niets aan gedaan kan worden.
  Ben jij hier nog verder mee gekomen?

 • @de kat: er zou een module uitgebracht worden die de teruglevering wel goed kan meten. echter, ik heb er niets meer van vernomen. Daarmee is de Enymate helaas niet geschikt voor huishoudens met zonnestroompanelen, zoals ik (en jij nu ook) al waargenomen heb.
  voor een doorsnee jan modaal huishouden zonder zonnestroompanelen (gokje, dat is ca 98% van de woningen in Nee-derland) kan de enymate wel het verbuik correct registeren. Ik zou zeggen: gewoon melden bij de Enymate website, wellicht dat er spoedig een waardige oplossing komt!

 • @Niels: bedankt voor je – bevestigende – antwoord. Ik heb het probleem inderdaad ook nog even op de Enymate website gemeld. Afwachten maar.

 • Enymate heeft een antwoord gestuurd:

  “Dank voor uw bericht. De EnyMate maakt op dit moment geen onderscheid tussen teruggeleverde stroom en verbruikte stroom, enkel de totale verbruik – de terugeleverde elktra wordt gemeten. Deze zomer komt er een nieuwe versie van ons product die de terugeleverde energie en de verbruikte apart kan meten. ”

  Klinkt hoopvol?

 • Nagekomen bericht van Enymate:
  “Er komt inderdaad een inruilmogelijkheid voor de huidige gebruikers. Dit zal over ongeveer drie maanden plaatsvinden.”
  We blijven afwachten.

 • Mij was de oplossing vorig jaar november al beloofd. Nooit wat van gehoord. Goed te zien dat jullie nog antwoord krijgen van de firma. Mijn mails worden helaas al enige tijd niet beantwoord. Toch jammer van zon’n potentieel leuk produkt.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag deze HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.