Hotfill MS1002 in bedrijf

De MS1002 hotfill

De hotfill is afgelopen week aangesloten op de tapwater-aansluiting van de HR-ketel. Het heeft langer geduurd dan ik verwacht had na aanschaf, maar goed: hij is geplaatst! Eigenlijk stelt de installatie zeer weinig voor, en zou ik aanraden (mocht je een woning gaan kopen): laat alvast naast een tappunt voor de wasmachine expliciet ook een warmwater-tappunt aanleggen. Dat scheelt je al een hoop werk, en het is gelijk geregeld. Je kan er dan t.z.t. een hotfill-wasmachine op aansluiten, of een hotfill-apparaat zoals de MS1002. Maar nu dit hotfill-voorschakelapparaat er dan ook hangt, ben ik direct aan het meten geslagen. Ik ben vooral benieuwd naar de invloed op prijs, elektriciteits- en gasverbruik,  en wastijden van de combinatie hotfill, wasmachine en HR-ketel (zonder zonneboiler).

De wasmachine, Bauknecht WAK8466, heb ik al eerder gemeten met de energiemeter (Cresta RCE1106).

Op een normale wasbeurt (bonte was, 40 ºC) verbruikt deze bij normale tapwater aansluiting ca. 0,35 kWh tijdens een wasbeurt. Bij wasprogramma’s van 30 ºC en 40 ºC hoor je duidelijk het schakelen van de kleppen door het hotfill-voorschakelapparaat. Aangezien bij het 60ºC wasprogramma alleen warmwater toegevoegd wordt van ca 60 ºC, zal daar het schakelen niet opvallen. Ik heb voor het wasprogramma van 40 ºC (bonte  was) gekozen, daar ik dit programma zeer veel benut in mijn huishouden.

De meetresultaten op 40 °C bonte was

Voorafgaand aan de wasbeurt met hotfill ondersteuning:

Beginstand gasmeter: 4.016,601 m³
Eindstand gasmeter: 4.016,683 m³, verbruik van gas tijdens de wasbeurt: 0,082 m³

Oorspronkelijk elektrisch verbruik van het wasprogramma 40 ºC bonte was: 0,35 kWh per wasbeurt.
Elektrisch verbruik van het wasprogramma op 40 ºC met de hotfill: 0,5 kWh per wasbeurt. Beide verbruiken zijn gemeten met dezelde Cresta energiemeter.

Mijn tarieven bij GreenChoice voor gas en elektriciteit:
gas  € 0,5529 per m³ (excl. vastrecht van ca. 50 eurocent per dag)
elektriciteit: € 0,2397 per kWh (dagtarief, excl vastrecht van ca. 70 eurocent per dag). Let op: ik heb mijn gas en elektriciteitsprijzen voor 3 jaar vast gezet bij Greenchoice, en maak gebruik van dal/piektarief.

Overigens, ik heb de kamertemperatuur op de thermostaat verlaagd (en dus aansturing van de ketel tijdens hotfill wassen uitgesloten) zodat er geen invloed is van de verwarming). Wel is tijdelijk de comfort-stand ingeschakeld zodat er snel heet water naar de wasmachine geleverd kan worden.

Financieel kostenplaatje hotfill versus normaal wassen met behulp van een HR-ketel (CW3 klasse):

Normale wasbeurt (bonte was, 40 ºC): 0,35 kWh x € 0,2397 =  € 0,083 per wasbeurt (excl. vastrecht etc)

Hotfill wasbeurt met zelfde programma op HR-ketel:  0,50 kWh x € 0,2397 = € 0,112

Het gasdeel: 0,082 m³ x € 0,5529 = € 0,045 .

Totaal voor de hotfill wasbeurt= elektriciteitsaandeel + gas, dus:  € 0,112 + € 0,045 = € 0,157  (excl. vastrecht etc.)

Verschil: wassen met hotfill in combinatie met alleen een standaard HR-ketel is per wasbeurt op dit wasprogramma in mijn situatie (hotfill i.c.m. Bauknecht WAK8466 wasmachine, bonte was op 40 graden Celsius) 89% duurder geworden (15,7 eurocent tegenover 8,3 eurocent)

Op moment dat je de hotfill benut in combinatie met een zonneboiler-installatie (voor warm tapwater) valt het gas-aandeel helemaal weg, wat gunstig is. Hoe dit zich in praktijk uit met betrekking op het elektrisch verbruik met de zonneboiler, daar heb ik helaas geen ervaringen mee. Wat natuurlijk vragen op werpt, is het extra elektriciteitsverbruik bij de hotfill. Ik heb het verbruik rechtstreeks vanaf de stekker van de wasmachine gemeten met een Cresta RCE-1106 meter. Mogelijk speelt het mee, dat in de laatste was ik voornamelijk (zware) jeans heb gewassen, en bij de eerdere meting van maanden terug lichtere kleding (shirts, blouses, sweatshirts) heb gebruikt. Door deze belasting zal natuurlijk het centrifugeren meer energie vergen, en ook het in beweging brengen van een volle wasmachine met natte zware kleding kan hier debet aan zijn. Helaas.. dat kan ik niet exact achterhalen. In elk geval… wassen in combinatie hotfill + HR CV-ketel is niet verstandig uit financieel oogpunt. Vanuit milieu-oogpunt bespaar je wel op transmissieverliezen (van 380/220kV net, naar lagere netspanningen (o.a. 150kV/110kV/50kV/10kV naaruiteindelijk 230 Volt) tijdens transport). En wellicht zijn dat kosten die vooralsnog niet bij de consument inzichtelijk gemaakt worden (en doorbelast wordt, als de overheid het motto hanteert “de vervuiler betaald” ). Maar wellicht eens proberen zonder de comfort-stand van de HR-ketel te activeren en dan de warmwater tapvraag te testen. Misschien scheelt dat nog iets in gasverbruik, en wordt het verschil kleiner.

Tenslotte

Ik heb de hotfill getest met de Bauknecht WAK8466, die reeds energiezuinig is. Ook een poging om tot besparingen te komen door de hotfill-voorschakelapparaat op 40 ºC in te stellen, en op de wasmachine een 30 ºC wasprogramma te kiezen (met doel om toch de was op 40 graden Celsius te draaien) leverde helaas geen besparing op: in zowel oude situatie als de nieuwe hotfill situatie gebruiken beide 0,38 kWh. Daarbij komt voor de hotfill situatie nog een kleine hoeveelheid aardgas erbij (50 liter, of 50 dm³).

Voorlopig houd ik het zelf dus vooralsnog bij het normale wassen met het A-label wasmachine, aangezien ik meer dan genoeg elektriciteit via mijn zonnepanelen teruglever aan het lichtnet. Dat is voor mij genoeg om netto gratis elektriciteit te verbruiken. Mocht je een oud beestje hebben (energielabel C of slechter/erger), dan zou ik eerder adviseren: breng de wasautomaat weg en vervang deze voor een energie-zuiniger (A-label) exemplaar.

Qua wastijden heb ik geen noemenswaardige verkorting van de wastijd gemeten: met en zonder hotfill duurde even lang. Misschien dat ik nog wat kan besparen door de inweek-optie op de MS1002 te benutten. Hierbij vult de wasmachine met warm water, en vermengt het wasmiddel met het wasgoed. Daarna volgt een pauze (van bijvoorbeeld 20-40 minuten), waarop het wasmiddel inwerkt op vlekken en vuil.

Wie heeft zijn hotfill in een soortgelijke situatie ook bemeten en berekend? Ik ga zowiezo verder met het sparen voor een Atag Qsolar combinatie, liefst voorzien van strakke vacuumbuizen 😀 In de tussentijd heb ik de producent in Duitsland een mailtje gestuurd, wellicht dat ik een fout in de bediening heb gemaakt… want dat kan ook : ‘user error’ 🙂

0 gedachten over “Hotfill MS1002 in bedrijf

 • Inmiddels reactie van de leverancier van de wasmachine ontvangen: blijkt dus dat alleen het waterverbruik veranderd afhankelijk van de hoeveelheid wasgoed (gewicht). Stroomverbruik wordt dus niet beinvloed, onafhankelijk van de ‘load’ in de wastrommel (helaas 🙁 ).
  Ergo: de hotfill heeft in mijn situatie geen relevant voordeel met deze wasmachine.

 • Heb ook zo’n MS1002 besteld maar nog niet binnen. Hoop dat je data niet klop 😉

  Mijn >20 jr oude Miele wasmachine verbruikt 0.92 kWh voor een 40 graden was, dus 0.35 kWh is al heel netjes.

  Loopt de MS1002 wel synchroon met je wasmachine? Het lijkt erop dat het elektrische verwarmingselement toch wordt gebruikt. Was is het piekvermogen dat de Cresta meet? >2000W?

  Mogelijk geeft de MS1002 warm water voor de spoelgangen en koud voor de wasgang?

  Succes,
  Marc

 • @Marc: piekvermogen tijdens wasbeurt is ca 2200-2400 Watt (zo uit mijn hoofd). Ook merk ik dat de MS1002 keurig warm water danwel koudwater benut (naast temperatuur op display, ook de activiteit op de HR-ketel is te horen).
  Ik heb nog niet kunnen achterhalen of ik e.e.a. kan aanpassen, maar… ik vrees met vreze dat ik zo’n ‘achterlijke’ wasmachine hier heb die dat niet meet. Een oplossing die ik nog overweeg is gewoon ‘keihard’ het verwarmingselement los te koppelen 😉
  De spoelgang wordt overigens met koud water gedaan, dat weet ik vrij zeker.

 • Hm. Ik ben ook van plan om de MS1002 aan te schaffen. Maar je ervaringen maken me aan het twijfelen. De oorspronkelijke 0,35 kWh per wasbeurt is wel erg zuinig! Is de eerste meting wel goed geweest?

  Ons oud machientje verbruikt 1,04 kWh per 40 graden beurt. Daar zou ik toch wel wat mee kunnen winnen.

  Nu je geen voordeel hebt met de MS1002, wil je het apparaat misschien weer kwijt? Voor een zacht prijsje? 😉

 • @Patrick: Ik heb meermalen hetzelfde wasprogramma gedraait, waarbij het verbruik rond die 0,35kWh ligt (kan varieren naar 0,34-0,37) (metingen verricht met de Cresta RCE-1106 meter).
  Moet wel zeggen dat ik een redelijk recente wasmachine heb (aanschaf 2006), en waarvan ik nu achter kom dat ie niet ‘meet’ op de aanvoertemperatuur
  van het water.
  Wat je zou kunnen proberen is om met een emmer warm water (zeg ca. 40 graden Celsius) een was te draaien, en een keer zonder ‘voorvulling’.
  In combinatie met een energieverbruiksmeter kun je kijken of je wasmachine er mee over weg kan.
  In mijn specifieke situatie heeft de hotfill niet het verwachtte resultaat opgeleverd. De MS1002 hotfill is helaas enige tijd terug verkocht, en doet nu dienst bij andere duurzame mensen in regio Eindhoven.

 • Bedankt voor je antwoord Niels. Jammer (voor mij) dat hij al verkocht is, maar je tip om met warm water te testen is wel een hele nuttige. Dat ga ik zeker proberen. En afhankelijk van de resultaten ga ik zo’n apparaat bestellen.

 • Even ter info, ik heb een testje gedaan met onze wasmachine, en dat is prima gelukt. Een besparing van 55% aan energiekosten. Dat is toch netjes. (Meer details op de website) Dus nu ga ik zeker op zoek. Bedankt voor de info!

 • Beste Niels,

  Ben heel benieuwd naar het, onverwachte, resultaat dat de Hotfill duurder uitkomt.

  Ik ga nu zelf ook meten.

  Je hoort van mij?

  Gr Ton

 • @Ton: let wel, vermeld wel even jouw merk/model wasmachine en de gebruikte wasprogramma’s.
  Mijn Bauknecht wasmachine heeft helaas niet voldoende intelligentie, ondanks meermalen testen.

 • Mijn metingen:

  Wasmachine Miele, ca 20 jr oud.
  1 kWh € 0,23
  1 m3 gas € 0,63

  40 graden was 0.9 kWh; €0.21
  60 graden was 1.8 kWh: €0.41

  Met hotfill MS1002, T_miele op nul gezet, T_MS1002 op 40 en 60 graden.
  T_water in de machine zal dus net wat minder warm zijn door leiding verliezen ed.
  HR107 CV voor warm water.

  40 graden:
  Gas 0.07 m3, 0.28 kWh; €0.11

  60 graden
  Gas 0.15 m3, 0.28 kWh; €0.16

  kWh Gemeten met Cresta RCE-1106.

  m3 gas met Enymate op de gasmeter.

  Milieu voordeel: zeker,
  Terugverdientijd bij 50/50 40 en 60 graden: ca 1400 wasbeurten.
  Bij 2x wassen per wk ca 13 jaar

  Marc

 • @Marc, maar niets doen heeft een nog beroerdere TVT 😉
  En met een zonneboiler heb je in elk geval geen gas-verbruik nodig… en liggen de besparing anders (bij 40 graden in jouw situatie daalt het elektriciteitsverbruik van 0,9 kWh naar 0,28 kWh (toch ca. 66% minder!). Jaar in jaar uit 🙂

  Daarnaast…. in 13 jaar stijgt de prijs voor gas en elektra. Iets wat je niet meegenomen hebt in je “TVT” berekening.
  Oh, en dan vergeet ik de omvorm-verliezen die de landelijke/regionale energiecentrale (gas of steenkool gestookt) heeft over de landelijke netten van ca. 100kV naar 10kV naar de wijkcentrales a 230V. Dan heb je wel een witte was, maar veel dioxinen, CO2 en roet uit laten stoten op de energiecentrale.
  Maar super dat je jouw bevindingen met hotfill door geeft!

 • Mijn berekeningen:

  Ik had voor een 40 graden was genoteerd dat deze met hotfill 0.121 m3 gas
  verbruikte, x €0.552/kWh= 0.066792 cent.
  Alleen op elektriciteit hebben we 0.558 kWh verbruikt x € 0.2127 = 0.1186
  cent.

  Oh ja, bijna vergeten, prijzen bij United Consumers.

  Gr Ton

 • @Takkie: dank je voor je bijdrage! Wel mis ik in de situatie van wasmachine met hotfill nog het elektriciteitsverbruik (naast het beetje gas wat je gebruikt hebt).
  Dus in de huidige situatie is het nog geen correct vergelijk, helaas.

 • In jullie metingen wordt gebruik gemaakt van een Cresta RCE-1106 energiekostenmeter voor het elektriciteitsverbruik. Deze meter is helaas veel te onnauwkeurig om zinvolle metingen te doen bij vermogens van minder dan 1 kWh. Als je de specificaties in de engelstalige handleiding opzoekt zul je de toleranties van deze meter vinden
  Voltage +/- 3%
  Current +/-3% van de gemeten waarde en +/- 0,03A
  Power +/-5% van de gemeten waarde +/- 10VA
  kWh +/- 5% van de gemeten waarde +/- 0,1kWh.
  Vooral deze laatste waarde, +/- 0,1kWh is veel te hoog voor meteingen beneden de 1kWh. Bij een wasbeurt die volgens de Cresta 0,4 kWh zou zijn kan het dus ook 0,3 of 0,5 kWh zijn en dat is een afwijking van liefst 25%. Het aflezen van twee cijfers achter de komma is dus totaal zinloos. Als je het dan echt wilt meten met deze Cresta laat hem er dan bijvoorbeeld 10 wasbeurten tussen zitten waarna je de waarde door 10 deelt, dan klopt het een beetje.
  Wasmachines die van zichzelf al veel minder dan 1kWh per wasbeurt zullen niet zoveel profijt hebben van een hotfill voorschakelapparaat. Waarschijnlijk wordt er dan ook erg koud gewassen, 30 of hoogstens 40 graden, met weinig water en in een kort programma. Bij hogere temperaturen is het energieverbruik veel hoger en dus ook de mogelijke besparing. Bij vaatwassers die meestal op 60 graden wassen en naspoelen valt veel meer te besparen met een hotfill voorschakelapparaat maar vreemd genoeg worden die veel minder gevraagd dan die voor wasmachines. Verder heeft de afstand van de (vaat)wasmachine tot de hr-ketel nog invloed. Een 15mm koperen buis heeft een inhoud van ca 0,13L per meter dus als je 10 meter van de ketel af zit dan krijgt de hotfill eerst 1,3 Liter koud water uit de warmwaterkraan.
  (reclame blok in reactie door webmaster verwijderd)

 • #Rene: de Cresta is eveneens getest met een geijkte meter, zie hier de resultaten: http://nl.hardware.info/nieuws/14165/testresultaten-energieverbruiksmeters
  Gemiddeld is de afwijking aldus de test 5,6% (alles is beter dan de ooit aanwezige Brennenstuhl meter, met hier een afwijking van 200+ % !
  Meerdere metingen maken de eindresultaten zuiverder, dat klopt. Echter in mijn huishouden, voor ik 10 wasprogramma’s gedraaid heb (laat staan gevarieerd in temperaturen), dan ben ik maanden verder.
  De metingen die ik doe zijn ook puur voor een indruk te krijgen van het resultaat. Helaas is de wasmachine bij mij te ‘dom’ om de wastijden aan te passen aan de hand van o.a. aangeboden warm tapwater.
  WIl je het goed doen, zal je meter door het ijkwezen bijvoorbeeld (jaarlijks) gecontroleerd moeten worden. VOor een globale impressie, is een dergelijke meter ook bruikbaar, mits de afwijking acceptabel is.

  Overigens, ik ben zo vrij geweest om jullie bedrijfsreclame te verwijderen. Ik probeer in mijn blog ervaringen te beschrijven met bedrijven waar ik daadwerkelijk zaken mee heb gedaan, en naar volle tevredenheid ben geholpen (zoals voor de zonnestroompanelen, zonneboiler, bamboe kleding etc.)

 • Ik ben ook maar eens in de cijfers gedoken. Volgens een duurzame site kost een moderne vaatwasser zeker 600 euro aan stroom gedurende de levensduur Een hotfill kost 300 euro (apparaat en een beetje materiaal). Deze duurzame oplossing lijkt dan toch ook economisch zinvol.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag deze HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.