In de planning: Grundfos Alpha 2

De kogel is door de kerk…. de bonus van vorig jaar gaat besteed worden aan een update voor de HR-ketel. En wel door de stroomvreter van de CV-installatie te vervangen: de CV-pomp, het kloppend hart wat de warmte van de ketel naar de radiatoren voortstuwt en dit in het gure najaar voor uren lang achter elkaar door blijft gaan.

In de huidige ketel (Intergas Kombi Kompakt HR22, bouwjaar 2005) zit een standaard WILO pomp in (model RS15/4.1, ik bespeurde ergens op internet het label Energieklasse B), welke middels 3 standen geschakeld kan worden op een vaste setting. Hiermee verander je ook direct het verbruik: in de hoogste stand (stand 3, fabrieksinstelling) slurpt deze pomp 70 Watt aan energie op (ca. 252 kWh op jaarbasis bij continue bedrijf), in de laagste stand (stand 1) zakt dit al naar 36 Watt (ca. 129kWh op jaarbasis bij continue bedrijf). En ik heb geregeld gevoeld aan de ketel, maar deze CV-pomp blijft dus zeer lang in bedrijf, in elk geval heb ik minimaal 2-3 minuten nalooptijd ingesteld.

Nu is de CV-pomp maar 1 van de energie-vretende componenten. Naast de pomp is ook de aanjager (zo noem ik het maar even) een flinke verbruiker in het geheel: tijdens opwarmen verbruikt de gehele ketel 162-165 Watt. Daarvan blijft na bereiken van de gewenste temperatuur nog enige tijd de CV-pomp nalopen, waarna er nog maar 70-75 Watt voor de ketel + CV pomp benut wordt. Aangezien momenteel de CV-pomp op stand 2 staat ingesteld (dus circa 54 Watt), houdt de ketel zelf nog ca. 20 Watt aan verbruik over (die continue blijft!)

Op jaarbasis verbruikt de ketel (zonder aanjager/CV-pomp activiteiten) tenminste 72 kWh. Daarbij komt nog, naar rato en omstandigheden de bijdrage van de aanjager en de CV-pomp erbij. Misschien bescheiden, maar een 100 kWh zou mogelijk een aardige indicatieve waarde kunnen zijn.

Doel van het terugdringen van sluipverbruik, is ook dat ik dus nog meer stroom uit de zonnepanelen ga terugleveren aan het openbaar lichtnet. Daarbij is de Grundfos Alpha 2 een moderne pomp, die zichzelf correct inregelt op de CV-installatie. In plaats van 3 vaste pompstanden, is de Grundfos in staat vloeiend te kunnen regelen. Nou, heel technisch verhaal, maar laat je de informatie op de website van Grundfos op je inwerken. Ik hoop ook dat de CV-pomp dan op een nog lagere setting dan stand 2 van de huidige pomp het CV-water gaat rondstuwen. En aangezien het maximum verbruik van de Grundfos Alpha 2 series voor dit model op 22 Watt is vastgesteld, is dat ten opzichte van de huidige setting een besparing van 56% op het aandeel van de CV-installatie.

Installatie

Momenteel ben ik aan het orienteren naar een bedrijf wat deze kan installeren. Maar zodra dat gaat gebeuren, zullen er stap voor stap deze handelingen in een later artikel beschreven worden. Voor mijn gevoel is het niets meer dan : CV uitschakelen (spanningsloos), groot gedeelte van de CV-kring aftappen (zodat de druk er af is, en de CV-ketel/pomp droog is), en vervolgens met gereedschap de 2 bouten losmaken, pomp eruit, nieuwe erin, en vastzetten. Daarna weer afvullen en ontluchten, en klaar…. Althans in theorie!

Daarna zal ik zeker weer het verbruik opnemen en terugkoppelen van mijn bevindingen.

Bron: Grundfos en Warmteservice

0 gedachten over “In de planning: Grundfos Alpha 2

  • De praktijk met de Intergas Kombi Kompakt HR22:
    dit is een zeer compacte HR-combiketel. De Grundfoss Alpha2 zou qua afmetingen moeten passen, echter: de aansluitingen naar het CV-circuit zijn niet passend (1,5 inch ipv 1 inch). Dat gaat dus niet werken.

    Een alternatief, de Wilo Stratos Eco serie past weer wel op het bestaande pomphuis/aansluiting van de bestaande ketel, echter… de opbouw van de meet-en regeleenheid is dermate groot dat je daar geen goede positie voor kan vinden bij de pomp.

    Ergo: de Intergas is een echte projectketel: het doet wat ie moet doen, maar verdere verfijning qua pomptechniek etcetera is helaas nog niet zo snel te realiseren.
    Dit wordt dus de extra motivatie voor een zonneboiler systeem danwel een warmtepomp šŸ˜‰

  • Je zou kunnen kijken bij Laing, een Duitse pompenfabrikant. Ze hebben ook zuinige pompen, ik heb de Ecocirc als drinkwaterpomp in bedrijf. www pumpendiscounter.de

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag deze HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.