Philips Econic 3 Watt LED-spots

Aan bed gekluisterd door een fikse buikgriep, heb ik in moment van verlichting mijn blik geworpen op de LED-lampen. Momenteel wil ik nog meer met LED-verlichting doen, doch de eerste exemplaren (no-name, wit merk zeg maar) waren verre van bevredigend: ongezellige koude kleurtemperatuur, beperkt licht etcetera.

Nu heb ik boven de eettafel 4 halogeen spots (4x 20 Watt, 12 Volt) hangen. Zoals je al ziet: 80 Watt vermogen, wat geregeld branden zal. Tot ik met de kadobonnen van de verjaardag een en ander heb aangeschaft, en mijn blik viel op de Philips Econic 3 Watt LED-lamp (GU10 fitting, 230 Volt).

Met een nieuw armatuur en 4 LED-lampen (helaas, pittig prijskaartje), heb ik een en ander aangesloten.

Besparing

Voorheen 80 Watt goed voor 288 kWh. Nu 12 Watt (4x 3Watt) goed voor 43,2 kWh op jaarbasis. Bij mijn leefpatroon branden deze lampen ca 4 uur s’ avonds, wat resulteert in een verbruiksaandeel van 4/24 (of 1/6) hiervan: 48 kWh versus 7,2 kWh op jaarbasis. De LED-lampen verbruiken dan 85% minder energie dan de halogeen lampen…

Investering

De Philips Econic 3 Watt LED lampen zijn niet goedkoop: ze kosten ca. € 29,95 per stuk. De halogeen spots zijn beduidend goedkoper, iets wat bizar is als de overheid stelt: “de vervuiler betaald”. Maar goed, onderzoek en ontwikkeling van LED-lampen kost ook tijd, geld en energie. En gezien mijn positieve ervaringen met de klantenservice van Philips durf ik het wel aan.

De 4 spots, jaarverbruik 7,2 kWh op jaarbasis, kosten op energie-aandeel mij ca. € 2,16 op de energienota van het jaar. Voorheen was dit aandeel bi 4x 20 Watt halogeen, en eenzelfde gebruikspatroon, € 14,40 op jaarbasis. De besparing, € 12,24, vormt bij een constante energieprijs van 30 eurocent/kWh, een terugverdientijd (TVT) van iets meer dan 9 jaar. Echter het is al jaren bekend (althans, mocht je je er niet in verdiept hebben, het is zo 🙂 ) dat de energieprijs stijgende is voor gas/olie en elektriciteit. Zie hiervoor de statistieken van het CBS.

Nu denk je : wow, 9 jaar… da’s lang. Nou tijd vliegt, en volgend jaar staan mijn eerste zonnepanelen alweer 5 jaar op het dak (aangeschaft in december 2006). Ik heb tevens nog spaarlampen in huis die al weer 10 jaar oud zijn, en het nog steeds gewoon doen.

Het resultaat

Zoals je op de foto hiernaast ziet, is de armatuur aan het plafond gemonteerd, en zijn de 4 LED-lampen geplaatst en uitgelijnd. Qua kleurtemperatuur vind ik het zeer netjes ogen. Komt natuurlijk wel door het feit dat het plafond wit is en de wanden creme geschilderd. Voor alle details: de foto is op ISO 200 gemaakt met de Nikon D300, en een pre-set witbalans op een grijskaart. Na conversie is het kleurprofiel (Nikon) vervangen door een redelijk universeel ogend sRGB kleurenprofiel, zodat de weergave op beeldschermen via de browsers optimaal is qua kleurenbereik.

De lampen branden direct, en ik heb geen hinderlijke opwarm-effecten (kleurverloop) waargenomen. Deze foto is gemaakt toen de lampen circa 2 uur ingeschakeld waren.

Eén gedachte over & ldquo; Philips Econic 3 Watt LED-spots & rdquo;

  • Na het aanschaffen van verschillende led lampjes van allerlei fabricaat ben ik uiteindelijk bij Philips de eerste tegengekomen die een behoorlijke lichtopbrengst combineren met een beduidend aangenamer licht dan de klassieke spaarlampen. Momenteel gebruik ik de 12W, 9W, 6W gewone, 7W spots en de kaarsjes en kogels van 3W en 2W. De kleurtemperatuur of kleurindruk varieert wel wat van wat gelig naar roodachtig en valt vooral op bij combinatie met daglicht, ’s avonds stoort dit nauwelijks. Al bij al vrij tevreden, maar het is een behoorlijke investering. Al gauw een paar honderd euro voor onze bescheiden woning.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag deze HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.