Presentatie VVZKC & CSP

Bron: www.groenebrandstof.nl
Bron: www.groenebrandstof.nl

Zaterdag 20 maart ben ik met collega Harm naar Gouda gereden om daar de bijeenkomst over CSP (concentrated solar power, geconcentreerde zonnekracht) bij te wonen. Lees hier verder hoe de middag verliep….

De bijeenkomst begon met de algemene ledenvergadering van de Verenigng voor Zonnekrachtcentrales (VVZKC), waar door het bestuur de gebruikelijk agendapunten werden besproken met de aanwezige leden. Wij als ‘outsiders’ van deze vereniging maakten in elk geval kennis, en namen notie van de hoeveelheid ideeen en expertise die aanwezig is. Zelfs studenten (HTS en universitair met multidisciplinaire richtingen van energie en politiek) waren aanwezig. Na de vergadering verplaatsten we allemaal ons naar een andere zaal, waar 2 presentaties gegeven werden. Hierbij is stilgestaan bij de ontwikkelingen van de huidige technieken, en ideeen over schaalgrootte werden uitgewisseld. Zo verbaasde mij het dat er een enorm netwerk-plan klaar ligt, waarbij de zonrijke gebieden (denk daarbij aan Marokko, Libie, Egypte) met CSP-technieken fikse vermogens aan elektriciteit leveren aan een werelddekkend netwerk via een HVDC (High Voltage Direct Current, hoge spanning gelijkstroom) techniek uitgewisseld worden naar Europa, Azie, Australie en Amerika. Vanaf het HVDC netwerk is het voor elk land mogelijk om daar de gewenste spanning en netfrequentie van te bouwen. Als tegenprestatie hiervoor kan een europees land weer een vergoeding geven aan de leverende partijen. Momenteel is het reeds rendabel, ongeacht de huidige kabelverliezen (ik ving op dat een verlies van 3% per 1.000km HVDC kabel momenteel reeel is). Dat zou dus betekenen dat met een eenmalige grote investering de elektriciteit op duurzame wijze voor generaties na ons voor een constante prijs geleverd zou kunnen worden.

Ook schitterend zijn de mogelijke technieken: van grote torens die bestraald worden met spiegels (varieren van een oppervlak van ca. 1,14 m┬▓ tot platen van 11 x 11 meter), en parabool gevormde spiegels die een stirling-motor bestralen (met deze stirling-motor wordt dan elektriciteit gegenereerd, en kan men zelf mechanisch deze energie rechtstreeks benutten). Om de nacht te overbruggen wordt gebruik gemaakt van buffers in de grond, bijvoorbeeld van grind en beton die de hitte gedurende dag kunnen opslaan en geleidelijk afstaan.

Wat een mooi gevoel zou het zijn, als de OPEC met zijn olievoorraad nergens meer heen kan, of gewoonweg zelfs de vraag ziet wegvallen daar er goede en goedkopere alternatieven en vormen van energie ruimschoots voorhanden zijn! Ik kan jullie in elk geval aanraden om het bijgevoegd document “Nederland krijgt nieuwe energie” eens tot je te nemen, ongeachte welke politiek voorkeur je ook mag hebben.

Bron:
feiten over CSP (PDF-formaat)
Partij-overstijgend plan “Nederland krijgt Nieuwe Energie

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.