Thermostaat voorzien van externe sensor

Vandaag (rond 16.00u) is de thermostaat voorzien van een externe temperatuursensor, voor de buitentemperatuur te meten. Nu ik de Enymate ernaast heb, lijkt het mij een mooi moment om te kijken hoe het gedrag veranderd van aansturing door alleen de kamerthermostaat, of door de kamerthermostaat met externe sensor (ook bekend als “weersafhankelijke regeling met ruimtetemperatuurcompensatie”).

Zover ik begrepen heb, zou dit niet zuiniger zijn in vergelijking met de traditionele kamerthermostaat regeling. Wel kan dit vaak toegepast worden indien er geen passende referentievertrek toe te wijzen is. Bijvoorbeeld: als je een houtkachel stookt en de thermostaat hangt in dezelfde ruimte. Of juist vloerverwarming benut. Mijn woning wordt verwarmd middels radiatoren, dus het zou heel goed kunnen dat voor deze vorm van verwarmen de oorspronkelijke regeling het beste zal zijn…

Maar goed… meten is weten. Mocht ik achteraf zien dat e.e.a. niet gunstig is op het gasverbruik, comfort, of andere zaken, dan kan ik de sensor met een knop de-activeren.

Nuttig om te weten is dat de HR-ketel momenteel een maximale CV-temperatuur ingesteld heeft gekregen van 60 °C. In de kamerthermostaat heb ik als stooklijn de standaard stooklijn (nummer 16) en stooklijn nummer 20 aangehouden. Ik heb hiervoor gekozen omdat mijn huidige radiatoren officieel voor 90-70 trajecten berekend zijn. Nu ik op lagere temperaturen verwarm, zul je dus concessies moeten doen. Denk ik. De externe sensor is uiteindelijk aan de noord-zijde van mijn woning, onder de dakpannen gelegd.

Wordt vervolgd!

0 gedachten over “Thermostaat voorzien van externe sensor

 • Inmiddels de sensor verplaatst/geherinstalleerd: de metalen buis heb ik verwijderd, en vervangen door een 5/8 inch PVC buis (installatiebuis). Daarbij heb ik een pluk isover isolatiemateriaal in deze PVC-buis geplaatst.
  De oorspronkelijke afwijking t.o.v. het weerstation bedroeg voorheen 1,5 graad Celsius, nu is de afwijking (na plaatsing in de PVC buis & isover isolatie) verdwenen: zelfde temperatuur als het weerstation.

  De warmtegeleiding van PVC is ook beduidend slechter dan die van de ijzeren buis die ik benut heb:
  Ijzer heeft 80 W.m-1.°K-1 warmtegeleidingscoefficient, PVC staat zo rond de 0,16 W.m-1.°K-1 (ofwel: PVC geleidt warmte zo’n 500 keer slechter vergeleken met ijzer.
  (bovengenoemde geleidingscoefficienten heb ik even vlug gegoogled op internet ter indicatie).

  Door de slechtere geleiding van PVC kan de energie (warmte op de zolder) niet de sensor beinvloeden die de buitentemperatuur nauwkeurig dient te meten.

 • @Henk: de betreffende thermostaat, sensor en CV-ketel zijn reeds lange tijd vervangen door de Qsolar zonlicht combi van Atag, met ook een externe sensor gemonteerd. Ik moet zeggen dit bevalt mij goed: de stooklijn (en dus temperatuur van de CV) wordt geregeld als functie van de buitentemperatuur. Comfortabelere warmte ervaar ik, geen ‘schroeilucht’ (maar dat kan ook groot aandeel zijn van lage temperatuur verwarming). Eigenlijk dus geen bezwaren of negatieve punten.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag deze HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.