Trias energetica

De trias energetica is een visualisering van de energie: wat is er te doen op diverse gebieden om spaarzaam en duurzaam met energie (en grondstoffen) om te gaan.

De driekhoek bestaat uit 3 onderdelen:

  1. Beperk de energievraag;
  2. Gebruik duurzame energie;
  3. Indien nodig, gebruik fossiele brandstoffen zo efficient en schoon mogelijk;

Deze driehoek vormt een waar ‘krachtenveld’: besparen op 1 van de 3 items, geeft aan dat je een ander deel vergroot.

Stap 1: beperk de energievraag.

De eerste stap is besparen op energiegebruik. Daar kan de ontwerper van een gebouw voor zorgen, bijvoorbeeld door het gebouw goed te isoleren. Ook de gebruiker van het gebouw kan veel besparen, bijvoorbeeld door de kachel lager te zetten of lichten uit te doen. Maar ook goed onderhoud (ketel-onderhoud, ventilatiesysteem-onderhoud, HR++ (of beter) glas toepassen) zijn zaken die zeker vruchten afwerpen en de energievraag terug doen dringen. Let wel: naast isoleren is ventileren minstens zo belangrijk! Mocht je CV_ketel binnenkort vervangen worden, bespreek dan ook de mogelijkheid tot het toepassen van LTV (Lage Temperatuur Verwarming): zeer efficient en zuinig, maar zeker comfort-verhogend!

Stap 2 Gebruik duurzame energie

De tweede stap is het gebruiken van duurzame energie. Duurzame energie is energie van bronnen die niet ‘op’ kunnen raken en het milieu weinig belasten. Zonnepanelen en windmolens zijn bekende voorbeelden van energie opwekken uit duurzame bronnen. Maar er zijn meer mogelijkheden, zoals het gebruiken van de warmte die in de bodem zit (geothermische energie), waterkracht (via de stuwmeren, of getijdenstromen), of zelfs geconcentreerd zonlicht (CSP, concentrated solar power). De techniek is er, de mogelijkheden zijn legio, en een eenmalige investering levert zorgeloos veel energie op voor de komende jaren!

Stap 3 gebruik fossiele brandstoffen zo effici├źnt en schoon mogelijk

De derde stap is energie van ‘eindige’ bronnen zo slim mogelijk gebruiken. Eindige energiebronnen zijn grondstoffen voor energie die op kunnen raken. Aardgas bijvoorbeeld, of kolen (bruinkool/steenkool) waarmee elektriciteit wordt opgewekt (maar ook grondstoffen als uranium vallen hier onder!). Deze energiebronnen raken op en zijn bovendien belastend voor het milieu, zeker het kernafval wat nog vele tienduizenden jaren na ons aan onze generaties ‘in de schoot geworpen wordt’ als erfenis. Deze eindige energie moet zo verstandig mogelijk worden gebruikt. In woningen bijvoorbeeld door voor verwarming een ketel te gebruiken die met weinig gas veel warmte geeft: een hoogrendementketel (HR-ketel) (al is het in Nederland reeds mogelijk om met zonnecollectoren je huis te verwarmen, en te zorgen voor warm tapwater via Trias Energetica Stap 2). Maar fossiele brandstoffen (benzine, diesel, LPG) dienen dus ook verstandig gebruikt te worden, dus laat de auto vaker staan en ga eens vaker op de fiets (of te voet). Of kies eens voor het openbaar vervoer, kortom: bekijk alternatieven en probeer deze in je leven in te sluiten.

Resumerend kun je dus stellen:

Met behulp van dit drie-stappen-plan kan worden duidelijk gemaakt dat besparing de eerste noodzakelijke stap is bij milieubescherming. Het tijdperk van een ongebreidelde toevoer van goedkope energie is verleden tijd: fossiele brandstoffen worden zeldzamer en dus duurder en schone energie is ook kostbaar. Besparen is hoe dan ook noodzaak. Bijvoorbeeld: Koopt men nu spaarlampen dan kunnen die in een later stadium ook op duurzame energie branden. Het zijn dus opeenvolgende stappen en beslist geen keuze tussen drie methoden.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag deze HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.