Bamboe kleding

Kleding wordt grofweg uit een aantal stoffen geproduceerd: wol, katoen, synthetisch materiaal. Aangezien de synthetische stoffen van het schaarser wordende aardolie worden geproduceerd (denk aan nylon, lycra, polyester) is het goed om te kijken naar alternatieven. Wol is goed te vinden, katoen is in een diverse vormen te verbouwen. Echter, de traditionele vorm van katoenteelt vergt zeer veel grondstoffen: water, kunstmest en bestrijdingsmiddelen worden in grote hoeveelheden ingezet om een grote oogst te realiseren. Een wat duurzamere variant is het zogenaamde bio-katoen, waarbij minimale/geen bestrijdingsmiddelen toegepast worden, maar wel een mindere opbrengst per hectare gerealiseerd wordt. Wel is zichtbaar dat het bio-katoen al weer een stuk duurzamer is dan traditioneel katoen.

Om mijn huishouden verder te verduurzamen heb ik nu een volgende stap genomen, en gekozen voor een alternatief voor katoen…

Via gesprekken met een kennis kwam bamboe aan de orde. Bamboe groeit snel, en na het oogsten blijven de wortels in de vruchtbare aarde steken die de erosie tegen gaan. Met een paar shirts die getoond werden, voelde alles erg comfortabel aan: net zoals katoen zou ik zeggen.

Eigenschappen van bamboe

Bamboe kan verwerkt worden tot kleding met de volgende eigenschappen:

anti-bacterieeel: bacterieen en ongedierte (huismijt/stofmijt) hebben een hekel aan bamboe stof. Daarnaast worden bij transpiratie de geuren tegen gegaan juist door deze natuurlijke eigenschap!

comfortabel: als je bamboe kleding voelt en vergelijkt, kun je direct merken dat het aangenaam voelt en natuurlijk valt. Door de open structuur van bamboe is bamboe-kleding juist koel in de zomer, en warm in de winter.

vocht-absorberend vermogen: bamboe absorbeert vele malen sneller vocht dan zijn tegenstander katoen.

Biologisch afbreekbaar: de bamboe-kleding is beter afbreekbaar dan katoenen of synthetische varianten.

Gecombineerd met “fair trade” zijn dit dus prima punten waar bamboe mee voor de dag kan komen. Natuurlijk zie je op de foto een label waarop ook staat dat het T-shirt in China geproduceerd is. Ik denk dat dat een gelijke stand is ten opzichte van een normaal T-shirt: ook deze zijn veelal in oosterse landen geproduceerd.

De bestelling

Ik heb in totaal een 4-tal T-shirts besteld, die uit een mix van bamboe en bio-katoen zijn gemaakt. Ook heb ik 1 paar bamboe-sokken gekocht (als ik dan toch eens moet testen hoe dat zit met geur-remmende eigenschappen, anti-bacterieeel etc. dan zijn mijn tedere voetjes toch wel het summum van transpiratie te noemen 😉 ). Enkele shirts zijn gemaakt van een mix uit bamboe en eko-katoen: verhouding hiervan is 70% bamboe en  30% bio-katoen.

Levering is gebeurd door de Bamboe-shop, waarbij de betaling via iDeal is gebeurd. Verzendkosten waren zeer schappelijk: € 2,50. De levering heeft enkele dagen geduurd, aangezien ik zondagavond betaald had. Uiteindelijk lag een afhaalbericht van de postbode op woensdag op de grond, en is de bestelling in 1 keer compleet geleverd middels een aangetekend pakket.

Draagcomfort

Ik draag nu momenteel het rode T-shirt (100% bamboe), en het voelt erg comfortabel aan: licht, niet benauwend, draagt goed en prettig! Het T-shirt voelt erg licht van gewicht aan, alsof je bijna niets draagt, vergeleken met een zwaarder katoenen T-shirt.

Ervaringen bij transpireren

Door de absorberende eigenschappen van bamboe, verwacht ik dus ‘droge’ voetjes te houden in mijn schoenen (met de geurtjes tot een minimum beperkend 😉 ). Op dit moment loop ik al weer enkele uren er op, en ervaar dat mijn voeten daadwerkelijk droger aanvoelen, met mindere transpiratiegeurtjes!

Al met al ben ik tevreden met de eigenschappen van bamboe. Qua prijssteling vind ik het voor een T-shirt ook acceptabel te noemen. Nu hoop ik wel dat meer en meer kleding gewoon in de normale kledingwinkels ook te verkrijgen is, al is het bestellen (en de maatvoering) bij de Bamboe-shop ook eenvoudig en duidelijk gehouden. In elk geval ga ik zeker verder met het ontdekken van bamboe kleding, en sta open voor tips en ervaringen!

0 gedachten over “Bamboe kleding

 • Na enkele dagen van dragen en sporten (fietsen op een tempo van ca 25-30km/u, in totaal ca 3-4 uur gezweet) kan ik zeker bevestigen:
  * het bamboe T-shirt droogt veel sneller als de normale katoenen variant;
  * geurtjes zijn beduidend minder: ik heb zelfs even het lef gehad om eens diep aan mijn (gedragen) bamboe sokken te ruiken, en…. ik bleef bij bewustzijn: gewoon normaal ruikend, zeer licht geurtje, maar zeer zeker niet de bekende ‘tenenkaas’ geur zoals ik bij badstof sokken vaak ervaar;

  In elk geval: zeer zeker een goede, bewuste aanschaf van de eerste bamboe-kleding!

 • Inderdaad geweldig die bamboekleding! Aan je artikel zou ik nog wat info willen toevoegen. Bamboe heeft nauwelijks water nodig om te groeien, dus besproeiing van de bamboe bossen is niet nodig. Katoen heeft zeer veel water nodig, en omdat het vaak in droge gebieden wordt verbouwd, moet er dagelijks kostbaar water gesproeid worden op de gewassen. De productie van 1 katoenen shirt kost over de hele productieketen gemeten ongeveer 3000 liter water.

  Jammer dat bamboekleding inderdaad in Nederland nog op niet zoveel plekken te koop is. In Engeland en in Amerika is bamboe al veel bekender. In Nederland verkoopt de V&D bamboesokken. Naast http://www.bamboe-shop.com verkoopt ook http://www.zuiverzijn.nl diverse bamboe kledingstukken, op dit moment zelfs tegen 50% korting. Met beide webshops heb ik goede ervaringen.

  In Engeland zit ook een hele goede webshop http://www.bambooclothing.co.uk . Zij produceren de bamboekleding zelf op ethische wijze en planten een boom voor elk kledingstuk dat je koopt. Uit duurzaamheidsoogpunt worden bestellingen binnen Europa niet via Airmail verstuurd. Ik ontving de kleding binnen een dag of 10 en ze hebben de beste klantenservice die ik ooit heb meegemaakt. Op dit moment hebben ook zij een uitverkoop, waarbij er om de paar dagen weer andere artikelen aan de clearance pagina worden toegevoegd.

  Bamboehanddoeken zijn ook een aanrader: superzacht. Te koop bij http://www.santens.nl . Ik denk dat hun handdoeken ook wel bij reguliere winkels te koop zullen zijn, maar dan zou je ze even moeten mailen om te vragen waar precies.

  Voor mensen met baby’s zijn wasbare bamboeluiers een aanrader. Een baby produceert van geboorte tot zindelijkheid gemiddeld tussen de 1200 en 1400 kilo luierafval. In de bamboeluier gaat o.a. een biologisch afbreekbaar inlegvel dat de ontlasting opvangt. Het inlegvel mag gewoon door het toilet gespoeld worden en de luier zelf is dus wasbaar. Je baby heeft minder last van huidirritatie en is gemiddeld 3 tot 6 maanden eerder zindelijk en op jaarbasis kan het je 600 Euro besparen. In Belgie en Engeland wordt het zelfs gesubsidieerd. Wasbare bamboeluiers zijn onder andere te koop bij Prenatal (http://www.prenatal.nl).

  Als laatste kan ik bamboe beddengoed enorm aanraden. Naast de voordelen voor mensen met een huisstofmijtallergie, is bamboe beddengoed erg prettig omdat het zacht als zijde aanvoelt, veel beter vocht opneemt en meteen afgeeft, waardoor het niet klam aanvoelt zoals katoen. Daarnaast is de thermowerking van bamboe erg prettig: nooit te koud of te warm. Niet alleen prettig bij wisselende seizoenen, maar ook een groot voordeel als je partner het bijvoorbeeld snel koud heeft en jij niet. Vanwege de huisstofmijtallergie van mijn vriend wilden wij alleen 100% bamboe beddengoed. Dat heb ik tot nu toe alleen kunnen vinden bij http://www.betweenthesheets.co.uk . Niet goedkoop, maar echt goede kwaliteit en nu we het eenmaal geprobeerd hebben, willen we niet meer anders.

  En nee, ik heb geen aandelen in bamboe (hoewel ik me af en toe voor mijn kop sla dat ik dat niet heb).

 • @Niels: graag gedaan! De volgende info ontbrak nog. Het Nederlandse merk Mud Jeans ( http://www.mudjeans.nl ) verkoopt zelfs spijkerbroeken van bamboe (naast spijkerbroeken van biologisch katoen)! Ik heb deze zelf nog niet uitgetest, maar zodra mijn huidige spijkerbroeken kapot gaan, dan ga ik zeker bamboejeans proberen!
  O.a. te koop bij http://www.sincero.nl/detail.php?id_artikel=627

  De volgende informatie vond ik op internet over hen: “Duurzaam produceren is geen holle marketing bij Mud Jeans: knopen worden gemaakt uit gerecyclede materialen. De verpakking is gerecycled en zelfs de kaartjes aan de kleding zijn oude prijskaartjes die worden hergebruikt en bedrukt met ecologische inkt. Mud Jeans is aangesloten bij Made-BY en gebruikt Max Havelaar gecertificeerd katoen.”

 • Myyoga.nl is een nederlandse webshop met bamboe sport kleding. leuke shirt en pants. goede service en snelle levering.

 • @Tinus: dank je voor deze aanvulling! Het doet me goed om te zien dat nog meer winkels de bamboe kleding aan het ontdekken zijn! Wellicht zal ik eens wat bestellen, zodra ik weer een aantal kledingstukken nodig heb (lijstje ligt klaar, maar goed… nu de tijd nog).

 • Het Nederlandse babykledingmerk kind of good (http://www.kindofgood.nl) verkoopt bamboe shirts en rompers voor baby’s van 0 tot 12 maanden. De belijning van de (witte) kleertjes is praktisch, functioneel en comfortabel. De babykleding is gemaakt van 60% bamboe en 40% katoen, waardoor het heerlijk zacht aanvoelt. Ook erg handig: de babykleertjes kunnen online worden besteld.

 • Al is de laatste reactie in deze “discussie” al meer dan een jaar geleden, toch even een aanvullende website. Kijk ook eens op http://www.bamboehanddoeken.nl, bestel en ervaar de bovengenoemde voordelen na het douchen en baden. De kwaliteiten van bamboevezel komen maximaal tot hun recht. De prijzen zijn ten opzichte van concurerende webshops zeer schappelijk te noemen.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag deze HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.