EKO-keurmerk

Ik had al eens eerder gehoord over biologische produkten, en een goede vriend van mij is al volledig overgestapt naar deze natuurlijke produkten. Tijdens gesprekken met Jeroen v. Agt (Olino) bleek ook hij reeds fervent voorstander te zijn van deze verantwoorde voeding. Er ging een wereld open, en toen ik vanmorgen boodschappen deed heb ik de proef op de som genomen…..

Wat houdt het EKO-keurmerk nu in?

Middels het EKO-keurmerk houdt de stichting SKAL periodieke steekproeven bij bedrijven die aangeven bewust bezig te zijn met het produceren van voeding op biologische wijze. Bij dit produktieproces mag er absoluut geen bestrijdingsmiddelen gebruikt worden, en het ontbreken van kunstmest (=olieprodukt, dus niet duurzaam). Verderop in het produktieproces worden ook de bedrijven die een bijdrage leveren onder de loupe genomen. Gebruikt de bakker daadwerkelijk het graan/meel van de biologische boer?

Als de gehele keten (in moderne taal: ‘end-to-end’, of ‘cradle-to-cradle’ ) duurzaam bezig is en zich dus aan de gesteld eisen conformeert, alleen dan pas mag dat bewuste produkt het EKO-keurmerk voeren. Wordt er een overtreding geconstateerd, dan zal het keurmerk ingetrokken worden, en het bedrijf beboet worden.

En wat kost dat dan?

Ik heb tijdens het boodschappen doen 2 pakken van multi-vruchtendrank gekocht. Per pak was het prijsverschil met een niet-biologische drank ca. € 0,60 per pak duurder dan de industriele, niet-biologische, eigen-merk vruchtendrank. Of het je dat waard is, zul je geheel zelf moeten bepalen. Mijn mening is dat ‘vervuilende’ produkten helaas nooit de ware prijs toebedeelt krijgen die ze eigenlijk kosten. Kijk daarvoor ook naar kern-energie: het lijkt goedkoop ten opzichte van duurzame energie, doch de kosten zijn enorm: er is geen enkele verzekeraar die een kerncentrale ook maar zal gaan verzekeren, en de halveringstijd van het restprodukt heeft van enkele honderdduizenden jaren (Uranium 235 spant een eervolle (??) vermelding met ruim 704 miljoen jaar als halveringstijd !!!)) bezorgt de vele generaties na jou nog erg veel problemen (opslagterreinen die vol geraken, kans op lekkages en criminele activiteiten). Globaal kun je stellen dat na 10 halveringsperioden de stof al redelijk ver is vervallen, ca. 1/1000e van de oorspronkelijke straling is dan nog meetbaar.

Als ook deze kosten doorberekend worden, in dit geval voor elektriciteit, zul je snel zien dat de huidige elektriciteitsprijs TE laag in de markt staat. Zo ook met de EKO-produkten: eerlijke en heerlijke produkten die een normaal prijsniveau hebben, doch ‘duurder’ lijken dan de geindustrialiseerde gelijke produkten welke ‘roofbouw’ plegen op mens en milieu.

Proef op de som…

De eerste glazen multi-vruchtendrank heb ik op, en ik proef dat het gewoon goed smaakt. Qua uiterlijk kan ik bij deze drank zeggen dat de kleur en helderheid te vergelijken is met een donkere casis. In elk geval: hetsmaakt!!

In elk geval ga ik eens verder kijken bij de lokale buurtsuper, om te zien of er meer producten met EKO-keurmerk te vinden zijn. Mocht iemand bij een van de volgende ketens al een of meerdere produkten gevonden hebben, laat het even hier weten. Ik ben benieuwd naar de EKO-produkten bij : Jan Linders, Albert Heyn, COOP, Aldi, Lidl.

Nuttige links

Biologische aanbiedingen
Biogids
Biologica
SKAL

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag deze HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.