Een andere kijk op voeding: Food Inc.

Nu ik langzaam maar zeker tracht bij de boodschappen meer en meer produkten te vervangen door ekologisch/biologisch gelijkwaardige varianten, ben ik een tijd terug getipt door een kennis over deze film: Food Inc.

De gesprekken die we daarover hadden waren zeer interessant te noemen, waarna ik pasgeleden besloot deze DVD te bestellen en serieus eens te bekijken en dit artikel te schrijven.

Waar draait het om?

De film belicht de weg van ons voedsel zoals we dat vandaag de dag nog kennen. In deze cyclus wordt gekeken van waar het produkt van af komt, en hoe het produkt tot stand gekomen is. Een vergelijk is te maken met het pakje gehakt in de buurtsuper: keurig verpakt en gekoeld/bevroren, klaar voor de verkoop. Zo komt men uiteindelijk bij de koe/rund uit, waar de regisseur gaat kijken hoe het dier zijn leven doorbrengt. Helaas zo wordt in Amerika al snel duidelijk, zie je het eerlijke boerenbedrijf structureel geruimd worden door voedselproducenten, en een transitie in gang komen van boerenfarm naar massaal produktiebedrijf. Om de runderen snel te laten groeien, voert men deze vele hoeveelheden mais. Mais voedt goed, maar een koe is gewoon geboren om op  gras, kruiden etcetera te leven. Gevolg vna het voeren van mais is naast de snelle groei, tevens de opkomst van een e.Coli bacterie. Om deze bacterie te doden, wordt na de slacht van het rund, het vlees door ammoniak gewassen waarbij de e.Colie bacterie sterft (en de consument vlees met een vleugje ammoniak geserveerd krijgt). De oplossing om deze bacterie de kop in te drukken is zo eenvoudig: laat de koeien/runderen gewoon gras grazen in plaats van mais.

Daarnaast wordt ook gekeken hoe een eerlijk boerenbedrijf werkt, en waar het prijsverschil van de produkten vandaan komt. Immers door schaalvergroting (=industrialisering van de voedselketen) is de produktprijs wel lager, maar over de effecten op de gezondheid (danwel gebruikte produkten) wordt helaas gezwegen.

Hoe verder de film zich afspeelt, hoe meer je een unheimlich gefühl krijgt: je ziet hoe de commerciele voedselproducenten steeds meer en meer kritische posities innemen binnen (in dit geval) de Verenigde Staten. Met als gevolg: bescherming van de vleeesproducerende industrie, uit-procederen van tegenstanders (tot faillisement aan toe).

Eigenlijk absurd voor woorden, of niet? Uiteindelijk geeft de film wel een aantal praktische tips hoe je deze situatie tegen kan gaan. Enkele ervan zijn: koop seizoensgebonden groenten en fruit (dus geen aardbeien in de winter (produktie vraagt enorme hoeveelheden energie), koop bij voorkeur bij de bron van herkomst (de lokale groentenboer, fruitkweker, of melkveehouder). Je steun wordt hiermee zichtbaar, en uiteindelijk varen zowel de mens (eerlijke inkomsten voor verricht arbeid), milieu (minimaliseren van bestrijdingsmiddelen en insecticiden, alsmede een dierwaardige bestaan voor de dieren zelf) en maatschappij (een collectief standpunt innemen en de ‘smerige’ voedselproducenten een halt toe roepen). Ook de relatie naar de fossiele brandstoffen wordt mooi gelegd: wie gaat jou bij olie-schaarste trachten de produkten te leveren? Ofwel: de boer wordt hier duidelijk als een essentiele bouwsteen in de samenleving geplaatst, iets wat (helaas) vandaag de dag zelfs voor mijn gevoel over het hoofd gezien wordt.

Onmogelijk om te veranderen? Nou?  Wie weet…. in elk geval deze film zet je voedsel geheid in een ander daglicht. Moet je nu vegetarisch/veganistisch gaan worden? Nee, die keuze mag je geheel zelf maken. Wat wel mooi zou zijn als je beeld over je dagelijks eten hierdoor op positieve wijze veranderd. Je hebt die keuze! Sterker nog: 3 maal per dag heb je die keuze! 🙂 En als je toch een stukje vlees /vis/gevogelte wil eten, eet dan een stukje bewust vlees.

Ik heb de film zelf besteld via Bol.com voor iets meer dan €21. Mocht je zeker iets van plan zijn met bijvoorbeeld een Transition Town idee, dan is deze film zeker een aanrader.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag deze HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.