Het transitie handboek

Inmiddels heb ik het boek “Het transitie handboek: van olie-afhankelijkheid naar lokale veerkracht” in bezit, en ook al gelezen (lees: verslonden). De vriendelijke manier van schrijven alsmede een prettige prijsstelling maakt dit boek voor mij bijzondere indruk om te kijken hoe je lokaal andere manieren gaat ontdekken om in je behoeften (energie, voeding etc.) te gaan voorzien. En zeker als je nog niet veel van begrippen als klimaatverandering en ‘peak-oil’ (of welke grondstof dan ook waar schaarste van is, of dit ijzererts danwel fossiele brandstoffen betreft) nog eens heel helder toegelicht zijn, met relatie naar de recente financiele crisis, maakt het gewoon helemaal af.

Vooral het positieve is erg prettig, want praten en denken over doom-scenario’s gebeurt al vaak. Maar als je het omkeert, ontstaan er kansen waar je zelf, maar ook je omgeving en samenleving, juist mooi op kan voorbereiden. Sleutel hier is in mijn ogen: lokale initiatieven ontplooien, stimuleren, en uitvoeren van deze initiatieven, gedragen door mensen die deze kans zien en willen grijpen (en invullen).

Het zet je in elk geval op een fijne manier aan het denken, en hopelijk beweegt het je ertoe om bewuste keuzes te gaan maken. Blijf ik bij de vertrouwde energieleverancier, of ga ik duurzame energie stimuleren en stap over (en combineer met wat eenvoudige besparingsmaatregelen op mijn verbruik). Ga ik blijven vertrouwen op het gemak en comfort van de auto, of ga ik eens bewust kijken wat de auto kan vervangen in mijn dagelijks leefpatroon? Wellicht een keer even op de fiets voor een boodschap? Kies ik voor de simpele oplossing van vloerverwarming gefreesd in betonvloer, of ga ik gestructureerder te werk en kies voor de beter functionerende vloerverarming gecombineerd met isolatielagen hierin verwerkt?

Gecombineerd met de keiharde feiten, gestaafd door bronvermeldingen, zet het ‘iets’ om in je als je gezond en weldenkend burger bent. Hoe gaan we verder met plastics zonder grondstof olie? Of medicijnen? Of kunstmest? Want voedselproduktie voor bio-ethanol/biodiesel vergt veel meer land en grondstoffen, waardoor ook die brandstofvariant eigenlijk niet verantwoord is op een wereld waar het gros van de bewoners honger lijdt. Hiermee vormt het boek een nuttig naslagwerk voor als je met het idee van een Transitie-Town mee wil gaan.

Ik heb het boek in een aantal dagen geboeid gelezen, en ondanks dat ik een aantal zaken wel wist, heeft het voor mij verhelderend gewerkt. Ergo, ik vind het boek een aanrader voor hen die duurzaamheid boeit, en hier mee aan de slag willen gaan.

Het boek (paperback, 274 pagina’s) is te bestellen bij de boekhandel of internetsites (onder ISBN 978-90-6224-485-0). Ik heb hier € 17,50 voor betaald via Bol.com.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag deze HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.