Tooltje voor de Iphone en PV: Suntrack

Ik ontdekte enige tijd terug een applicatie op de Iphone, die gratis te downloaden en te gebruiken is. Ideaal om voor je zonnepanelen: bepaal op elk moment de stand van de zon ten opzichte van de horizon (in bijvoorbeeld aantal graden). Je zou hiermee zelfs je installatie kunnen verfijnen door de hoek te veranderen, waarbij de instraling van de zon loodrecht op de zonnestroompaneel komt.

Bij de applicatie kun je gebruik maken van 2 soorten ‘views’, te weten equatorial en altazimuth.

Bij de ‘equatoriale‘ view zijn parameters zoals tilt en elevation te zien, bij altazimuth is dit azimuth en elevation. Voor nauwkeurige berekeninge en tracking is het wenselijk om bij de equatorial view gericht naar het zuiden te houden.

De orientatie en hoeken worden door de applicatie vanzelf bepaald middels de accelerometer in je Iphone 3GS.

Wat ik zelf zo nog zou kunnen doen, is om de Iphone met deze applicatie op de zonnepanelen te plaatsen, om de exacte hoek op te meten. Misschien kan ik dan in het najaar/voorjaar de hoek veranderen met een eenvoudige ingreep, om zo maximaal resultaat bij de dan geldende instraling te krijgen.

Met een beetje spelen krijg je al snel een ‘gevoel’ bij het richten. Zo zal bij een van deze views/modes het scherm/display uiteindelijk gericht worden op de zon zelf. Je kan de toepassing realtime laten rekenen (met de interne klok als ‘bron’ voor datum/tijdstip) of zelfs voor een datum/tijdstip naar keuze.

De applicatie is te vinden op je Iphone, via de App Store. Installatie is in een minuut gereed.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag deze HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.