Trainen met Polar CS200

Nu het fietsseizoen aanbreekt (is het ooit gestopt dan? šŸ˜‰ ) is het tijd om serieuzer te gaan rijden. Het sturen en remmen heb ik al aardig onder de knie en ga nu in stijl hangend met snelheid door de bochten heen. Echter, ik merk wel dat mijn trapritme erg varieert, en aangezien ik graag nog persoonlijk wat fitheid wil opbouwen, heb ik de Polar CS200 fietscomputer met kadans-meter besteld.

Installatie op de ligfiets

De installatie is vrij eenvoudig aangezien alle sensoren draadloos werken: hartslagmeter, kadans-sensor en snelheidssensor. Het plaatsen van de sensoren gaat eenvoudig met een mooi passtukje in rubber en 2 tie-wraps om deze te fixeren op de fiets.

Let wel op dat de afstand tussen de sensoren voor kadans en snelheid ca. 2-3 millimeter bedraagt. Is deze afstand (magneet en sensor) te groot dan pikt deze wellicht geen signalen op. De riem voor de hartslag is eenvoudig pas te maken met een schuivende stelband en draagt comfortabel. Wel voor het dragen even de 2 sensor-gedeelten vochtig maken met kraanwater, zodat het contact met de huid optimaal is. Tijdens het sporten transpireer je waardoor de geleiding wel goed zit.

Toen het tijd was voor de eerste proefritjes, bleek al snel dat de kadans niet gemeten werd, evenals de snelheid. Met wat spelen en lezen van handleiding blijkt dat de afstanden wel kritisch en krap zijn voor op een ligfiets. Zo mag de kadans-sensor maximaal 80 cm van de fietscomputer zijn gemonteerd, en de snelheidssensor ca. 50 cm als maximum. Al met al heeft het er toe geleid dat ik de fietscomputer op de framebuis van mijn Optima Stinger geplaatst heb, zodat de afstand tussen de kadans-sensor met ca. 30-40 cm verkleind is. Jammer, dat de reikwijdte op een ligfiets al snel aan de krappe kant is gekozen….

Wat ook belangrijk is, is de positie van de kadanssensor. Met een beetje spelen heb ik nu de optimale instellig gevonden waarbij het signaal van het magneetje opgepakt wordt en mijn kadans getoond wordt op het display.

De eerste kilometers

Toen alles werkend op de ligfiets gemonteerd was, kon de eerste vuurproef afgenomen worden. Allereerst heb ik de datum en tijd correct ingesteld, waarna ook nog wat persoonlijke informatie gevraagd werd (waaronder: leeftijd, geslacht, en geboortedatum). Monteren en verwijderen van de houder gaat goed, met een kwart slag kun je de computer bevestigen en verwijderen. Degelijke constructie dus!

De afleesbaarheid van de fietscomputer is goed te noemen, mede dankzij het verlichtte display. Ik zie met enige vertraging de snelheid en het kadans-ritme verschijnen. De vertraging is niet extreem groot, maar wel waarneembaar (en niet in te stellen). Nadeel: tussentijdse ‘pieken’ zul je niet snel aflezen, maar voordeel: het geeft een goede indicatie hoe stabiel je rijdt. Voor beiden valt wat te zeggen.

Uiteraard zit er een goede documentatie bij meegeleverd, maar zal ik ook even druk moeten zoeken hoe dat allemaal werkt met hartslag-frequenties en de Polar OWN-zone. Uiteraard kun je ook je eigen hartslag-frequentie invoeren, wat handig is als je een sport-medisch onderzoek (jaarlijks?) gedaan hebt.

Wat ik wel weer jammer vind, is dat je de statistieken tijdens het fietsen alleen kan overhevelen naar een website, voor analyse en trainings-voortgang met behulp van een Windows-systeem. Deze software is vooralsnog niet voorhanden voor de Apple OS/X Ā gebruikers, helaas. Hierover heb ik de leverancier al benaderd, want ik denk dat het toch wenselijk is voor vele gebruikers van de Polar-fietscomputers.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag deze HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.