Camelbak Unbottle 3 liter

Na de lange rit van vorige week (Gennep-Venlo-Gennep) had ik duidelijk hinder van ‘de man met de hamer’: het tempo zakte in elkaar, en had het daardoor moeilijk. In elk geval veilig thuis gekomen, na het nodige drinken van water, toch tussendoor eens gezocht op de oorzaak. Het was mij nog nooit overkomen bij ritten van 50-60 km, dus ik had dat echt niet voorzien.

Al vlot kwam de boodschap naar voren: te weinig vochtinname tijdens deze lange rit.

Dat kan kloppen, ik had wel goed ontbeten s’ochtends, maar tijdens de rit alleen in Venlo op het rustpunt een glas cola op (en een baguette ham/kaas). Door de aangename temperatuur (niet te warm, niet te koud, lekker zonnetje) had ik ook niet het gevoel gehad dat ik flink wat vocht verloren had. In elk geval, de bidons zijn mij bekend, maar zijn lastig op mijn ligfiets te monteren (o.a. de kettingloop, en weinig bereikbare montagepunten.

Dus de oplossing kwam ik tegen: de Camelbak. Deze leverancier heeft een groot scala aan drinksystemen, van kleine rugzakjes, heuptassen tot heuse militaire drinksystemen. Mijn keuze viel vrij snel op de Camelbak Unbottle: een nylon tas/zak met een waterdicht drinkreservoir (en slang) die middels enkele montagepunten op een tas/bagagerek gemonteerd kan worden.

De Unbottle heb ik in de 3 liter uitvoering gekozen. Niet dat ik elke rit met 3 liter ga rijden, maar het staat je vrij om er 1 of 2 liter in te doen (net wat je wens is). Door de grote vulopening is het mogelijk om eenvoudig water in het reservoir te doen, alsmede (mocht je fanatiek zijn) aanvullende voedingsstoffen (zoals bijvoorbeeld Isostar). De draaidop sluit goed af, en kan ook druk weerstaan.

Gemonteerd op mijn fietstas steekt de Camelbak wel iets uit naar achteren. Hoe de Camelbak zich gaat houden tijdens langere afstanden fietsen (hobbels en kuilen) dat ga ik zeker nog terugkoppelen. Wel ben ik tot de conclusie gekomen dat ik zie dat er geen clip is meegeleverd om je mondstukje aan het T-shirt te kunnen klemmen…

0 gedachten over “Camelbak Unbottle 3 liter

 • jaap stolk zegt:

  Als je nog steeds op een ligfiets rijdt is het handig om zo’n wit vuilniszak bindertje te bevestigen aan de bovenkant van het stoeltje. Daar kan je de slang dan makkelijk vast zetten, en blijft de slang prima over je schouder liggen.
  Ik heb er twee van 2L, en ze zijn tot nu toe onverwoestbaar. (De slangen zijn eventueel ook los verkrijgbaar, en voor de hobbyist zijn er ook T-stukjes te vinden…)
  Als je op één dag veel water drinkt, let dan ook op dat je voldoende zout binnenkrijgt anders gaat je elektrische systeem achteruit.

 • @Jaap: Dank voor de tip! Eerst moet ik nog iets bedenken om de Camelbak netjes aan de fiets te bevestigen. Achter op de Agu Rack Pack gaat, maar is niet optimaal: de tas kantelt t.g.v. de zware drinkzak boven op. Of dubbelvouwen in de Rack Pack, maar dan heb je amper nog bagagemogelijkheden.

  Ik ga eens kijken wat ik kan bedenken. Misschien bevestiging met 2 ringen aan het fietszitje? Als iemand ideeen of zelfs ervaringen heeft, verneem ik dat graag!

  M.b.t. de zouten: dat is inderdaad belangrijk bij lange ritten. Vandaag ben ik 2 uur op pad geweest (met de Camelbak) en dat gaat goed. Maar bij zwaardere en langere ritten is zoutopname belangrijk! Ik overweeg om misschien eens Isostar in poedervorm op te lossen als aanvulling op de zouten.

  Met een 2 delen van een spin/snelbinder heb ik deze gemonteerd aan de linkerzijde : vrij van de ketting en mooi centraal laag zwaartepunt.
  De elastieken van de spin gaan onder het Ventisit matje door en met proefzitten voel ik daar niets meer van.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag deze HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.