Dag 1 installatie Atag QSolar

De kogel is door de kerk en de Atag QSolar komt er definitief in. Na een kort telefoontje van de firma Kerkhoff uit Groesbeek (Reestraat), was de installatiedatum al snel vastgesteld: dinsdag 25 en woensdag 26 mei. Dit was voor mij al een verrassing want ik had een langere levertijd verwacht. In elk geval dinsdagochtend vroeg uit de veren en gedouched, daarna nog de laatste spullen aan de kant zodat het installatieteam makkelijk ladders kan plaatsen, en ruimte heeft om te werken. Mijn keuze voor een zonneboiler met tapwater en CV-verwarming is gevallen op deze QSolar, aangezien een warmtepomp niet mogelijk is. Vanuit de lokale overheid mag er namelijk niet dieper dan 1-1,5 meter gegraven worden. Een pellet-kachel/tigchel kachel is leuk, maar de verbouwing zou nog ingrijpender zijn met rookkanaal etc. Voor verwarmingsondersteuning heb ik het advies gevolgd (en de ervaringen van andere Qsolar-bezitters (dank dank Eric v. W. en Rob V.) en gekozen voor 3 collectoren.

Om stipt 9.00u stonden de vakmensen voor de deur, en ik zag in de laadruimte al de Qsolar HR-ketel liggen, dit is puur de HR-Ketel. Al snel volgde een tweede busje met aanhanger, waarop het buffervat (380 liter) stond, en de 3 vlakkeplaatcollectoren.

Plan de campagne was om eerst de vlakkeplaatcollectoren uit te meten op het dak, en de voorzieningen te treffen voor o.a. dakdoorvoer. Nu heeft mijn woning een ‘verkapt’ dak (zie detailfoto) waardoor optisch uitlijnen boven de uitbouw van de 2 slaapkamer helaas niet mogelijk is. Daarnaast is alles boven de uitbouw altijd beschenen (geen schaduwval van noemenswaardige invloed) door de orientatie op zuid. Nadat enkele rijen dakpannen verwijderd waren, zijn de montagerails op maat gemaakt voor de collectoren.

Achtereenvolgens zijn enkele dakpannen met een slijptol bijgeslepen, zodat de beugel er netjes door kan en de dakpan weer netjes aansluit op het dak.

De 3 vlakkeplaatcollectoren zijn recente types van Atag, en zijn eind 2009 (week 51 en 52) geproduceerd. Van nabij bekeken lijken het net zonnestroompanelen (PV-panelen), door de koperen baan en die in de lengte te zien zijn. Verder zie ik een donkere folie zitten. Naast direct zonlicht schijnen deze nieuwe type panelen ook bij diffuus licht de nodige energie op te vangen. Dat het werkt kon ik snel voelen aan de koppelingen: in beschutte toestand was deze meer dan handwarm, ik gok ergens tegen de 50 °C.

De vlakkeplaatcollector is met mankracht naar boven getild, en vakkundig op de gemonteerde rails geplaatst en geborgd. Met wat passen en meten bleef mij installatie mooi op mijn erf. Veel meer speelruimte had ik niet meer, dit is het maximale wat ik kan leggen aan collectoren. Mocht de noodzaak zich aandoen dan kan ik altijd nog een 3-4 tal zonnestroompanelen onder de uitbouw plaatsen voor de extra elektriciteit.

Het buffervat van Atag en de bijbehorende HR-ketel is met vereende krachten door 4 man omhoog getild naar de zolder. Lang leve de brede trappen en hoge plafonds!

De oude CV-ketel is vrij snel ontkoppeld en gedemonteerd van de wand, alsmede ook het drukvat is verwijderd. Zodoende kon de Qsolar strakker tegen de wand worden geplaatst. Door de steile afschot van mijn dak, heb ik dan nog vrije doorloop op zolder (met aan 1 kant ca. 1 meter de Qsolar). Naast de Qsolar is dan nog ruimte om tijdelijk spullen op te slaan, of voor servicedoeleinden te benutten. Nu kan ik nog meer beschrijven, maar aangezien foto’s meer zeggen en tonen dan woorden: bekijk de collage…

De volgende dag zal het werk afgerond gaan worden en de zonneboiler in bedrijf gesteld worden. Lees hier verder voor het vervolg op de tweede dag….

0 gedachten over “Dag 1 installatie Atag QSolar

 • @Jeroen: er zijn verschillende mogelijkheden aanwezig, maar ik heb voor de opdak-optie gekozen. Hierbij hoeven maar een 8-tal dakpannen bewerkt te worden en kan de rails zo geplaatst worden.
  Bij indak-systeem zul je nagnoeg alle pannen in het vlak van de collector moeten verwijderen (en die hou je over).
  Ik heb van 1 systeem ooit opgevangen dat door een lekkage in de collector alle vloeistof bij het indak-systeem naar binnen wegstroomde. Iets dat ik zeker niet wil en hoop mee te maken. Met het opdak-systeem heb je dat probleem zeker niet.
  Zelfs landscape plaatsing is mogelijk (nu zijn de panelen ‘portrait’ geplaatst). Daarbij heb je o.a. een ander bevestigingssysteem nodig. Om aan te geven hoe exact de afmetinge zijn van de rails: er is na plaatsing van de collectoren niets aangepast. Aan beide zijden steekt ca. 5 cm van de rail uit.

  Overigens, straks wordt het systeem afgevuld en op druk gezet. Als vloeistof komt er Tyfokor in (60/40 verhouding, goed voor bescherming tot min 20 graden Celsius aldus het etiket.

 • @Sander: gezien de omvang van de boiler (380 liter), waabrij ook een groot deel van het leidingwerk er op vastgemonteerd zit, MET daarbij 4 volwassen mannen kun je je wel voorstellen dat de hal en trap te klein is geweest om ook daar foto’s van te maken.
  Maar het is gelukt (lang leve het hoge plafond, de brede vaste trappen tot aan zolder en de sterke mensen van de installateur!).

 • Feli, Niels. Mooi werk.

  Gaat er nu een sauna bijkomen, solargestookt?

  Kom ik “effe” buurten met den Biohummerd (op weg naar Duitsland of zo)… 😉

 • @PeterP: neem de zwemspullen maar mee, dan kan de stortdouche uitgeprobeerd worden. Nog nooit heeft schoon zo schoon gevoeld, na een douche/stortbad met zonverwarmd water! 🙂

 • Zwemspullen?

  Ik douche in mijn door moedertje natuur gegeven lichaam!

  En ben zelf meer van de spaarkop generatie. Maar ik begrijp dat je effe vet wilt genieten van gratis warm water. Wel wat centen betalen voor dat veel te goedkope drinkwater natuurlijk.

  Veel plezier met het inregelen. Volgens mij gaat er veel mailverkeer tussen Alkmaar en Gennep op gang komen, these days…

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag deze HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.