Dag 2 installatie Atag QSolar

Vanochtend na terugkeer van de tandarts, waren de installateurs Eric en zijn collega weer stipt op tijd gearriveerd. Dit keer staat de verdere aansluiting van de Atag en de collectoren op het programma, evenals de accessoires.


Bij de aanschaf is de bijbehorende kamerthermostaat Atag BrainQ en een buitentemperatuursensor ingecalculeerd en geleverd. Door mijn zelfgemaakte dakdoorvoer is de kabel naar de noordzijde van mijn woning naar buiten gebracht, en is in overleg besloten de temperatuursensor aan de zijkant van de uitbouw/dakkapel te bevestigen (op circa 4 meter hoogte). Je ziet deze sensor vanaf de straatzijde achter de regenafvoer van de dakkapel zitten op de foto.

De kamerthermostaat

De BrainQ thermostaat was in een handomdraai aangesloten (ik was zelf zo vrij geweest de oorspronkelijke thermostaat te demonteren). Dus bij terugkeer kon ik alvast snuffelen door de handleiding van de BrainQ. En eerste indrukken: een heus regelorgaan met zeer veel mogelijkheden! Dus als je van een gadget houdt zou ik je deze nu al kunnen aanbevelen 😉

Zo rond de klok van 13.00u is door de vakmensen het CV-circuit ontlucht en afgevuld. Ik moet eerlijk zeggen, het leidingwerk ziet er strak en deskundig aangeleg (ik had niets anders verwacht), en is uitgerust met onder andere een manometer en temperatuurmeter. Door het aanhoudende slechte weer, en midden op de dag (al was het bewolkt) is in overleg besloten om de volgende ochtend de collectoren aan te sluiten en te vullen. Hiermee wordt voorkomen dat de verse vloeistof (Tyfocor L) bij binnenstromen van de collectoren direct in dampvorm opgaat en dampbellen hinderlijk worden. Onmogelijk denk je? Nou ik kan je dus vertellen dat de huidige generatie vlakkeplaat collectoren al bij diffuus licht aanzienlijk veel warmte produceren! En dat neemt alleen maar toe bij directe belichting door de zon bij geen of een licht-bewolkte hemel!

Samen met installateur Eric en zijn collega heb ik gekozen om de collectorleidingen onderlangs over de zoldervloer te leggen, verstopt achter een opstaande plint. In elk geval voor vandaag heb ik in huis weer volledig beschikking over verwarmd tapwater EN centrale verwarming. Bij thuiskomst van de training in Nieuwegein had ik de gelegenheid genomen om alvast een tijdschema te programmeren in de BrainQ thermostaat. Voor zowel de centrale verwarming als ook (!!!) het verwarmd tapwater kan ik per dag 3 perioden invoeren. Uitzonderlijk. Zo kan ik dus aangeven dat ’s ochtends 1 uur lang het tapwater op temperatuur gebracht wordt, en daarna uitgeschakeld wordt. Scheelt weer overbodig gasverbruik!

Aangezien dat nog maar het begin is van de vele ontdekkingen die de Qsolar te bieden heeft, zal ik zeker nog vele uren hiermee zoet kunnen zijn…

Voor het vervolg van de laatste dag, kun je hier verder lezen…..

0 gedachten over “Dag 2 installatie Atag QSolar

 • Dit gaat jullie/jou ongetwijfeld veel opleveren. Wij zijn zelf in het bezit van net zo’n ketel… Op 5 dgn na een jaar nu… en de besparingen in combinatie met een heel lage temperatuur vloerverwarming overtrof onze beste verwachtingen, ik hoop dat jullie er net zo’n plzier van zullen hebben. Ik volg de berichtjes op tweakers aandachtig… Overigens hebben wij ongeveer 52% gas weten te besparen in dit afgelopen jaar… dat geeft een mooie indicatie

 • @Ceefman: ik ben benieuwd, en zal zeker het gasverbruik blijven monitoren. Heck, waarom zou ik daar uberhaupt mee stoppen!
  Zojuist een eerste douche genomen en ehh…. geschrokken van het bruut geweld wat uit die Grohe douchekop komt spuiten! Het is navenant een vuil-frees op een hogedrukspuit! Ach ja, het scheelt weer in de zeep, en uitspoelen van haren is nog sneller gebeurd dan onder de vorige CW3-Klasse Intergas.
  Het is overigen gewoon ‘je’ hoor, een ‘miss’ is hier nog niet gevonden (uiteraard ook met duurzame mind, want anders moet ik mijn hobby weer opgeven 😉 ).

 • @Sander: deze Atag Qsolar heeft CW6 keurmerk 🙂
  Tap-debiet bij 60 graden Celsius (eerste 10 minuten): 17,5 liter/minuut;
  Tap-debiet bij 38 graden Celsius (eerste 10 minuten): 29 liter/minuut.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag deze HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.