Dag 3 installatie Atag QSolar

De installateurs Eric en Karel waren vanmorgen weer bijtijds aanwezig, en gaan vandaag de collectoren dan definitief koppelen, vullen en op druk zetten. Hierbij moet men een dakdoorvoer plaatsen, en de betreffende leidingen doorvoeren en isoleren met speciaal isolatiemateriaal wat geschikt is om de hoge temperaturen te doorstaan. Ook het afwerken staat hierbij op het programma, waarna er wederom 1 woning in gemeente Gennep een daadkrachtig signaal afgeeft dat zonne-energie daadwerkelijk loont om in te investeren. Maar dat wisten de trouwe lezers wellicht al ๐Ÿ™‚

Het vullen van het collector-circuit

Voor het vullen en op druk zetten van het collector-circuit wordt gebruik gemaakt van een kleine pompinstallatie. Deze ontlucht het circuit en verplaatst de Tyfocor vloeistof er in. Zodra alle lucht verdwenen is (en er dus geen luchtbellen in het vat opstijgen) kan men hiermee de druk opbouwen welke benodigd is. Voor mijn systeem wordt er 3 bar overdruk gecreeerd met deze vloeistof. Er is vanaf de levering een standaard voorgemengd vat met Tycofor L vloeistof aanwezig, zo’n kleine 10 liter. De collectoren zullen slechts enkele liters inhoud bevatten, maar aangevuld met het leidingwerk, alsmede drukvat en pomp kan er toch wel deze hoeveelheid in verwerkt zijn. Ik zal het zien!

Omdat de hele dag al de zon heeft geschenen, waren de collectoren aanzienlijk warm. Om te vullen is vooraf (zo rond de pauze) een zeil gespannen als blokkade. Nu kunnen de collectoren afkoelen aan de omgevingstemperatuur, wat het vullen en op druk brengen makkelijker maakt voor de vakmensen. Ondertussen is genoten van de lunch met worstebroodjes, waarna ook onverwacht de baas zelf een blik kwam werpen op de stand van zaken. Uiteraard was hij tevreden over de resultaten tot nu toe, en heb ik nog nader uitleg gegeven over de zonnepanelen die mijn woning van groene stroom voorzien. Ook zeer interessant was het thin film zonnepaneel gebaseerd op CIS-techniek van Avancis.

Na het vullen, waarbij gebruik gemaakt is van een vul-station (groot kunststof reservoir met stevig pomp), is alles ontlucht en op druk gezet in het collector-circuit. De Tyfocor L vloeistof (verhouding 60/40 gebruiksklaar) is kleurloos, wat het bespeuren van luchtbellen bemoeilijkt. In totaal zijn er bijna 3 jerrycans van 10 liter in het systeem verdwenen. Iets meer dan dat ik zelf persoonlijk ingeschat had. Zo zie je maar, het loont om voldoende materialen bij de hand te hebben. Uiteindelijk was rond de klok van 13.30u het vullen achter de rug en waren de vakmensen hard aan het werk om de leidingen achter de plint weg te werken. Respect, zeker gezien de opslag van vele spullen die er staan welke de werkruimte bemoeilijkt.

De leidingen worden zodra ze eenmaal doorgevoerd zijn door het dak aan de binnenzijde weggewerkt achter enkele opstaande plintjes die ik reeds eerder heb geplaatst. Met 30 mm nietjes worden de plinten weer keurig teruggeplaatst door Eric en Karel. Helaas bleven deze niet zitten, waardoor we in overleg afgestemd hebben deze te schroeven.

Uiteindelijk rond de klok van 14.30u was de Qsolar in bedrijf, en toonde trots de melding “Sun” (wat ik later veranderd heb naar “Good” als status-signaal). Nu wordt het geduldig wachten tot het vat op temperatuur is.

Slotwoord

Tenslotte, na alles kan ik nu tevreden zijn met wat ik bereikt heb.

Een standaard woning uit 2005 geupgrade met zonnestroompanelen en zonnecollectoren. Wat toen al energielabel A had, zou nu zeker beter mogen zijn (A++ wellicht?). ย Volgens mij gold in 2005 voor de EPC-norm een waarde van 0,8 (maar dat weet ik niet zeker). In elk geval ga ik eens kijken of er serieus een instantie is die de aanpassingen op mijn woning kan vertalen naar een nieuwe EPC-norm. Woningen die vanaf 2011 gebouwd gaan worden dienen aan EPC norm 0,6 te voldoen, dus ik ben erg benieuwd of ik daar nog onder kan duiken!

Uiteraard is de installatie voltooid en snort ie tevreden op zolder. Ik wil nogmaals de leverancier, gebr. Kerkhoff BV uit Groesbeek, heel hartelijk danken voor hun kennis en adviezen. Zeer zeker de rondleiding heeft nog een zeker duwtje in de rug gegeven (geheel goed bedoeld overigens), en na wat over en weer bomen over 2 of 3 collectoren en 200 of 380 liter uiteindelijk gekozen voor deze oplossing (380 liter, 3 collectoren). Uiteraard ook Eric v. W. en Rob V. heel erg bedankt, ook met de leuke tips over de Qsolar & BrainQ thermostaat!

Met dit slotstuk kan ik eigenlijk niet meer doen dan wat ik nu heb mogen bereiken. Overige zaken (WTW op ventilatie, vloerverwarming) zijn dermate ingrijpend danwel kostbaar dat dat zeker ‘not an option’ is. Mogelijke laatste actie zou zijn, het vervangen van de huidige Thermrad projectradiatoren voor echte (en goed gedimensioneerde!) LTV-radiatoren. Maar goed, laat ik eerst maar eens ervaren (en zien) hoeveel impact en besparing deze Qsolar gaat geven. We zullen het allemaal zien in de wekelijkse statistieken en natuurlijk in het najaar als het kouder gaat worden.

Ik hoop dat ik hiermee heb kunnen laten zien dat duurzaamheid c.q. milieuvriendelijk leven niets meer is dan keuzes maken: kies ik voor de goedkope oplossing voor korte termijn of ga ik voor de lange termijn? Ga ik eens niet 2-3 keer per jaar op vakantie en investeer ik in serieuze verbetering van de woning (en belast ik het milieu minder), of leef ik er op los en … “na mij de zondvloed”? Maar ook overheid heeft hier een rol in te vervullen, zowel lokaal, provinciaal als landelijk. Immers, Nederland heeft helaas de boot al mogen missen met de windmolens, en met de zonnestroompanelen-loterij (SDE) is het eveneens bij lange na nog niet zo florisant gesteld (de afwijzingen stromen ‘as we speak’ nu bij de mensen binnen!).

Waarom moeilijk doen als onze oosterburen (Duitsland) daadwerkelijk structureel beleid handhaven, vele tienduizenden banen creeeren en een complete afzetmarkt weten op te bouwen (omvormers, installatiespecialisten, etcetera) (oh, en hun duurzame doelstelling daadwerkelijk beter realiseren dan Nederland met 20% duurzame energie in 2020). Het is wellicht niet zo moeilijk, maar misschien is politiek Den Haag te verslaafd aan fossiele energie en durft men het niet aan om een goedlopend en bewezen initiatief van Duitsland 1 op 1 over te nemen naar nederlands grondgebied. Wie weet het? Tot zover het korreltje politiek ๐Ÿ˜‰ In het kort: “don’t think, ACT!”

Ik heb ook hier voor mogen sparen, zwoegen en zweten, maar kan met tevredenheid terugkijken (en dat doe ik zeker!). Of zoals een schrijver ooit afsloot: “hij keek rond om zich heen, sloot zijn ogen en sprak de wijze woorden “het is goed zo!””.

Om het korte verhaaltje ook hier te tonen, heb ik wederom enkele foto’s tijdens de installatiewerkzaamheden van Eric en Karel genomen. Enjoy!

Oh…. en mochten er mensen een douche-sessie wensen te houden onder de CW6 douchekop: neem je zwemspullen mee ย ๐Ÿ˜‰ Ondertussen wacht ik even op de laatste papieren zodat ik de subsidie-aanvraag kan indienen (jip, mijn allereerste subsidie!!)

Klik hier om terug te gaan naar de eerste installatiedag.

0 gedachten over “Dag 3 installatie Atag QSolar

 • Prachtige installatie Niels! Daar ga je veel plezier aan beleven. Succes met het bestuderen van de documentatie en geniet van je stortbad.

 • Gefeliciteerd met deze fantastische installatie. Volgens mij ben je nu al ongeduldig aan het wachten op de eerste temperatuurstijging in je boiler.

 • Inderdaad, ben enorm benieuwd wat ie gaat doen!
  Zeker nu het zo’n lekkere zonnige dag is, en de collectoren de hele dag zon opslurpen!

 • En? Al verbrand onder de douche? (was mooi weer hiero in Leiden)

  Geniet er maar lekker van.

  Maarr, wat zijn dat voor onheilspellende woorden “het is goed zo”??? Het is nooit zomaar “goed zo”, toch? Je ontdekt vanzelf nog meer dingen om nog duurzamer te leven, als de mindset er eenmaal is. Of bedoel je dat je gaat stoppen met de site? Uhuhuh…

  En wanneer komt Gieslaar zijn mooie CIGS moduultje ophalen? Als ’t ie niet gauw komt, wil ik wel even komen buurten. Ik heb al alles aan PV van “die olieboer”, en ik reken dat paneeltje nog tot een laatste mooie zwarte zucht van hen voordat ze definitief de zonne-energie overlieten aan degenen die er verder mee willen…

 • @PeterP: Heerlijk zo’n douche!! zojuist weer even opgefrist!
  Ik ga zeker niet stoppen met deze website. Nope. Never. Maar goed de grootste financiele aderlating heb ik nu wel allemaal gehad ๐Ÿ˜‰ Eerst maar weer eens sparen (lees: consuminderen ๐Ÿ˜‰ ).

  Dennis (Oskomera) weet dat het Avancis CIS paneel in goede handen is. Sterker nog: ik dacht enige duitse klanken te horen tussen de Avancis en mijn oosterse Suntech/MSK op het dak. Ongetwijfeld lonken ze naar elkaar. Too bad there’ s no money for another PV-roof!
  Je bent altijd welkom, je weet waar je een goede (duurzame) snackbar/kwalitaria kan vinden dusss….
  wie weet een PV-meet-n-greet ? De ideeen zijn er al… nu nog deelnemers ๐Ÿ˜‰

 • Gefeliciteerd met de aanwinst! Daar ga je vast een hoop plezier van beleven.

  Hier ook overweging tot vervangen van radiatoren. De huidige (loeizware) radiatoren kunnen niet meer worden opgehangen aan de nieuwe kunststof kozijnen en staan nu op klossen. HR (LTV) radiatoren zijn volgens mij stukken lichter.

 • @Berend: goed informeren. En…. laat ook de radiatoren waterzijdig inregelen!
  Wellicht is vervanging eenvoudig, hier zitten voetblokken op de vloer die ik kan afsluiten. Daarna is de radiator zelf af te tappen (en kan de rest van de CV-keten gewoon verwarmd worden).
  Even slim aanpakken en wellicht dat soort zaken ook mooi bekijken en evt. ‘upgraden’ ๐Ÿ˜‰

  Ik verwacht dat LTV-radiatoren zowiezo lichter zullen zijn, van een kennis vernam ik dat de warmte beduidend sneller waargenomen wordt. Wel kan de radiator mogelijk iets groter zijn dan oorspronkelijk. Welke capaciteit je nodig hebt, zou ik niet weten, maar een goede installateur zou met een warmte/verliesberekening jullie meer informatie kunnen geven.
  Klinkt als een zeer leuk artikel als jullie naar LTV overstappen.

  (LTV=Lage Temperatuur Verwarming, met een maximum temperatuur van 50 graden Celsius (veelal lager) de woning verwarmen).

 • Hoi Niels,
  Prachtige installatie en mooi, uitvoerig verhaal. De plaatjes doen ook wonderen. Hier heb je wat aan als lezer: smullen.
  Onze installatie op zolder geeft elke ochtend bij het eerste pompen van water uit het voorraadvat door de lege leidingen naar de collector toe een drievoudige fluittoon. We hebben het dan intern over ofwel ‘een fluitje van een cent’ of de ‘hogere harmonische’. Zoiets gun ik je ook: geniet ervan.
  Enniweeh: houd ons op de hoogte van je ervaringen.

 • @Harry: zover ik kan informeer ik de lezer(s) zo goed mogelijk als ik kan. En een installatie van zo’n Qsolar systeem is niet alledaags werk om te zien, dus dan grijp ik mijn kansen wel voor een leuk artikel ๐Ÿ™‚

  Qua geluid heb ik tot op heden niets te klagen. Ik hoor wel eens een klikje van een of ander relais, maar verder is ie echt stil. Het is wel een gewaarwording dat je in het nederlandse gebied nog zoveel warmte kan oogsten. Uiteraard, moet ik nog ervaren hoe het najaar met de Qsolar gaat verlopen. Dat lees je vanzelf wel weer hier ๐Ÿ˜‰

 • Hoi Niels,

  Wat kwijl ik van zo’n apparaat, maar vooral het enthousiasme van de bezitters is erg aanstekelijk.
  Helaas kan ik niet zo’n groot apparaat in 1 stuk kwijt. Is het echt nodig dat dat allemaal aan elkaar vast zit?

  Daarnaast vraag ik me af, wat maakt dit apparaat nou zo bijzonder? Is dat nou niet met losse componenten te realiseren?
  Zit er nou zo’n bijzondere regeling in ofzo?

  IK BEN JALOERS!!!!!!

 • @Taan: De Qsolar is uniek in zijn soort: alle benodigdheden zijn compact geintegreerd in 1 kast. Hierdoor houd je de leidingen kort, waardoor ook verliezen (warmte) beperkt blijft. De diverse pompen die er in geplaatst zijn (voor collectorcircuit bijvoorbeeld) werken zonder aparte voedingsblokken/trafo’s en dus gewoon op lichtnet (en zijn van modulerende type). Dan heb ik het nog niet gehad over het zeer geavanceerde menu waar je instellingen kan maken: van max. CV-temperatuur, type verwarming/radiatoren, stooklijnen, anti-legionella-programma, delta-T instelling voor zonlichtdeel.. het zit er gewoon in!
  Dan hebben we verder nog niet gesproken over het uiterste beperkte onderhoud: de ketel signaleert zelf wanneer er voldoende uren op de gasbrander zijn gezet om een onderhoudsbeurt uit te (laten) voeren. Zelf onderhoud uitvoeren is ook uitermate simpel (al laat ik toch over een jaar even de dealer een korte checkup doen, al gelang naar wat zij dan tegen die tijd mogelijk kunnen aanraden (of niet)).
  Er is geen alternatief waarbij de het collectorvat/voorraadvat naast warm tapwater ook de energie kan overdragen naar het CV-circuit (dus na 1 dag werken, is er leuk de nodige energie opgeslagen om voor thuiskomst de woning op temperatuur te brengen). Daarnaast moduleert de Qsolar ook tot zeer lage waarden terug (ik meen gelezen te hebben tot 10-12 procent).

  Kost wel een paar knaken, maar met de nodige subsidies, het onderhouds arme/vrije karakter, de bediening/fine-tuning maakt het allemaal goed, waar je met de andere oplossingen vaak blijft ‘aanmodderen’.
  Maar goed, de statistieken van de Atag zullen interessanter worden naarmate ik het najaar in ga duiken… dus volg de statistieken en maak je keuze (er is nog zo’n EUR 1400 subsidie te vangen met dit systeem via SDE Duurzame Warmte, dus je kan de 3e vlakkeplaatcollector dan voor ‘nop’ krijgen als je het omrekent) ๐Ÿ˜‰

  Of dit allemaal met losse componenten te realiseren is? Zeer lastig, tenzij je graag buizen gaat buigen, en de uren dat je kwijt bent om in de buurt te komen van deze efficiente combinatie. De omvang is imponerend, en kan niet los van elkaar gehangen worden zover ik weet: het voorraadvat zit direct aan alle pompen en de HR-ketel.

 • Als ik hem kwijt kon had ik hem al gekocht, maar ik kan nog 3x met de rolmaat door het huis, het gaat gewoon niet lukken.
  De kast waar hij zou moeten komen is ongeveer 100x90x240h met nog wat belemmeringen.

  Ik zal nog eens het hydrolische schema bekijken en dan toch maar mijn eigen oplossing gaan samenstellen.

 • Mooi verhaal! Maar als echte hollander mis ik รฉรฉn belangrijk antwoord; wat kost het nu allemaal?

  Ik wil binnenkort een huis gaan aanpakken waarin nu een VR-ketel zit, aangevult met een geiser. Mooie gelegenheid dus om direct een Q-Solar te installerren.. Als de kosten tenminste te overzien zijn..

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag deze HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.