Terugblik Solar Days 2010

Op 8 mei heb ik dus mijn inloop-dag gehouden ter ondersteuning van Solar Days 2010. Mijn eerdere ervaringen waren voor mij erg teleurstellend: een lage (of geen) opkomst, en enkele weekenden dus helaas maar moeten wachten op toeloop ondanks PR-acties. Dit jaar heb ik ondanks wat organisatorische verbeterpunten toch de spreekwoordelijke ‘koe bij de horens’ gevat, en ook mijn persoonlijke netwerk benaderd.

Om natuurlijk de mensen wat te laten tonen zonder dat ze het dak op hoeven te klimmen, heb ik via Oskomera Sun Power Solutions (dank dank dank Dennis Gieselaar & collega’s) een aantal zeer bruikbare items in bruikleen gekregen voor deze dag: een groot-formaat omvormer (Mastervolt XS2000 serie, die het verschil in grootte aangeeft met mijn ‘tiny’  Mastervolt Soladin 600 omvormers), en een zeer geavanceerde dunne film zonnestroompaneel van Avancis op basis van CIS-technieken.

Aangevuld met een tafel vol met folders van Sunkit PV-systemen, GreenChoice flyers & douche-timers, ODE-flyers en mijn zonne-windmolen van de Solar Days 2009, een leuke hoeveelheid interessante items. In elk geval genoeg materialen om na een uitleg/demonstratie van zonnepanelen te kunnen overhandigen aan mijn gasten.

Zo rond een uur of 11.30u kwamen de eerste bezoekers aan de deur, en al snel volgden er nog een aantal. Boven verwachting, het bleef aanlopen (en ik kreeg dorst van het praten en beantwoorden van vragen). Later op de middag kwam ook een collega (Harm) even op bezoek, zelf trots eigenaar van een volledig bekleed dak met zonnestroompanelen, op ca. 400 meter van mijn adres.

Al met al zijn er zo een stuk of 12 bezoekers langs gekomen, en zijn voorzien van de nodige antwoorden op hun vragen en informatiematerialen. Meest bijzondere/speciale/eerbare moment vind ik toch een oudere dame (ca. 88 jaar jong) die met de SDE2008 beschikking in de hand  (voor een nog aan te schaffen 640 Wp zonnestroomsysteem) om hulp kwam vragen. Helaas heb ik zelf persoonlijk geen ervaring met het formulieren-circus SDE van onze nederlandse overheid (“early adapters doen het zonder subsidie” 😉 ), maar heb haar wel even kunnen ondersteunen, en ook gewezen op de mogelijkheid van de Limburgse Energie Subsidie (goed voor 2 EUR per Wp aan geinstalleerd paneelvermogen). Aangezien ze geen computer of internet had, ben ik zo vrij geweest de nodige formulieren uit te printen zodat ze die kan doornemen op haar gemak, en ik haar later daarmee verder kan helpen (aangevuld met de overige flyers, folders en persmaterialen). De laatste bezoekers keerden rond 15.00u weer richting huiswaarts na de uitgebreidde gesprekken die gevoerd zijn. Niet alleen over zonnepanelen, maar ook over duurzame energie, olie-schaarste, politiek etcetera. Eigenlijk een TE breed scala van onderwerpen om ‘even’  te verdedigen, zeker in zo’n korte tijd waar ik mijn aandacht over alle aanwezigen heb mogen verdelen.

Uiteraard heb ik nog benadrukt aan de gasten, dat ze ook buiten de “Solar Days” op afspraak welkom zijn om in alle rust nog eens terug te kunnen keren. Ook als er nieuwe vragen mochten zijn. Ook voor mij is het een enorme inspanning geweest om met mijn parate praktijk-kennis zoveel mogelijk (juiste) antwoorden te kunnen geven. En ik hoop dat ik tenminste weer 1 of 2 huishoudens kan (doen) bewegen om zich in te zetten voor duurzame energie (danwel via besparingen/bewust worden, of via aanschaf van een goede kwaliteit zonnestroompanelen/zonneboiler).

Wat ik wel heb achterhaald, is dat velen voornamelijk via het artikel in de krant “De Gelderlander”  (van 3 mei j.l.) naar mijn adres zijn gekomen, en een enkele bezoeker is via een krantje/weekblad uit Cuijk naar mijn locatie gekomen.

Via deze weg wil ik dan ook graag alle bezoekers van vandaag ook heel erg danken voor hun komst, hun leuke vragen!

0 gedachten over “Terugblik Solar Days 2010

 • @Jeroen: ik hoop dat je in elk geval meer zon te zien gaat krijgen. Bij mij was het flink bewolkt.
  Wellicht als ik tijd heb, kom ik wel even buurten. Maar dat laat ik je dan wel bijtijds weten 🙂

 • Vanavond nog telefonisch contact gehad met een inwoner uit de buurt. Hij heeft reeds de SDE-2010 toegewezen gekregen (na de 3e keer pas succes, voorgaande jaren helaas afwijzingen) en hij gaat voor een kleine 3 kWp op zijn dak! HULDE!

  Toch leuk dat je zo onverwachte reacties ontvangt!

 • @Jeroen en Niels: hier 14 bezoekers, waarvan een drietal met een beschikking (1 van 2008, die nog niet is ‘geactiveerd’ en 2x 2009 beschikkingen, die al een aardig eind in de paperassen zijn doorgeworsteld)
  Het was weer erg gezellig en goede gesprekken gehad. Volgend jaar weer twee weekendmiddagen “open”

 • @Ernst: super te horend at je flinke toeloop had! Vandaag heb ik 1 telefonische oproep gemist tijdens de fietstocht van 90km, wellicht voor bezichtiging van de zonnestroompanelen. Nadat ik teruggebeld had, was er geen interesse meer (zo kwam het over).
  In elk geval heeft het hier de hele dag erg veel zonnige perioden gegeven, dus eigenlijk ideaal om de productie te zien!
  Misschien maar gaan verdiepen in de papieren administratie voor SDE, dan kunnen we nog meer mensen helpen.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag deze HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.