Trainen met hartslagmeter

Sinds een aantal weken train ik trouw op mijn ligfiets met een hartslagmeter. Het is voor mij motiverend om te zien hoe ‘hard’ ik heb gewerkt op de ligfiets, en natuurlijk de statistieken die hieruit volgen.

Sinds een week heb ik mijn hartslag bepaald voor de rust-periode en maximale hartslag. Bij het opstaan heb ik ’s ochtends even met de Polar computer mijn hartslag laten meten, die lag in rust zo rond de 64-67 slagen per minuut.

Voor de maximale hartslag heb ik een aantal keren flink maximaal gefietst en gekeken waar mijn hartslag piekt. Dit schommelt zo tussen de 185 en 190 slagen per minuut, in mijn huidige conditie.

Beide waarden heb ik vervolgens gecombineerd in de formule van Karvonen, waarna ik de intensiteit van de training kan afleiden, afhankelijk van mijn doel(en).

Oorspronkelijk had ik een hartslag-waarden ingevoerd tussen de 122 en  159 slagen per minuut ingesteld staan. Na bepalen van de intensiteit met de formule van Karvonen, ga ik voor de zone rond de 60-70%, welke optimaal is om vetten te verbranden (in plaats van koolhydraten/suikers). Voor de formule van Karvonen heb ik daarna de waarden gewijzigd naar 137 en 149 slagen per minuut.

Zoals je ziet: een hogere hartslag, met een nauwere bandbreedte (bandbreedte is van 37 bpm naar 12 bpm verkleind).

En na het fietsen van een aantal routes (zie bijgevoegde afbeeldingen), zie ik dat ik bij de instelling volgens Karvonen beduidend meer energie verbrand heb: 1.498 kcal in plaats van 980 kcal. (52,8 % meer verbranding gerealiseerd op een nagenoeg gelijk parcours).

Dus door deze zone te handhaven, en hier zo lang mogelijk in te blijven sporten, zou er logischerwijs meer resultaat (=gewichtsverlies) gerealiseerd kunnen worden. Uiteraard: afwisselen van trainingen geeft ook resultaat, maar ik richt mij op gewichtsverlies 🙂

Hulpmiddel: Karvonen “calculator”

0 thoughts on “Trainen met hartslagmeter

  • Ton van der Veer says:

    De lichaam eigenschappen zijn van een ieder specifiek. Dus pas op met deze modellen, immers het is beter je max HR bij een SMA te laten meten. Dan kan via een aantal modellen gerichter je trainingsschema maken.En blijf kwalitief goed eten. Anders krijg je ellende.

  • @Ton: uiteraard sport/beweeg ik met beleid. SMA = Sport Medisch Adviescentrum. Het eten (en kwalitatief goed eten met name) houd ik scherp in de gaten: fruit en groente komt er vaker in voor 🙂

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.