80.000km beurt van de Civic Hybrid

Honda Civic Hybrid (2008-uitvoering)
Honda Civic Hybrid (2008-uitvoering)

Inmiddels bijna 1 jaar de Honda Civic Hybrid in bezit, en een moment om een tussentijdse update te schrijven. De hybride auto heb ik uit de pool van beschikbare auto’s gekozen (dus niet nieuw van de dealer), zodat ik in elk geval een verantwoord vervoersmiddel tot mijn beschikking heb.

Algehele indruk

Nu er reeds ruim 45.000km verreden zijn, voornamelijk om naar de klant te reizen, kan ik wel zeggen en schrijven dat de Honda Civic Hybrid erg goed bevalt. Er is voldoende beenruimte aanwezig (ikzelf ben 1.82 meter lang, normaal postuur). Wel is de plaatsing van de handrem voor verbetering vatbaar: de handel zou iets meer naar het midden van de console geplaatst/gebogen mogen worden.

Het brandstofverbruik

Gemiddeld heb ik over deze 45.000km een verbruik gerealiseerd van ca. 5,8 liter per 100km. De laatste weken ben ik al erg stabiel rond de 5,3 a 5,4 liter per 100 km. Vooral de tip is om snelheid constant te houden (uiteraard), en zo rond de 95-100km/u te rijden op autosnelwegen. Dan zakt het brandstofverbruik enorm hard naar beneden (zo rond de 4,5 tot 4,8 liter per 100 km.). Gezien het gewicht van de auto en de 1.3 liter V-tec benzinemotor vind ik het netjes. Helaas hebben de lange afstanden auto-snelweg een negatief aandeel in het verbruik. Ervaring is dat bij provinciale wegen (80km/u) het verbruik onder de 4 liter per 100 km duikt.

Olieverbruik

Ook de Honda heeft smeermiddelen als olie nodig, om inwendig te smeren, te reinigen en te koelen. Het olieverbruik wat ik vastgesteld heb, bedraagt circa 1 liter op de 20.000km. Als olie wordt door de Honda-dealer aanbevolen vol-synthetische olie gebruikt (even uit mijn hoofd (pin me er dus niet op vast) 0W40).

Uiteraard is olieverbruik grotendeels ook afhankelijk hoe de auto in het begin is ingereden. Helaas weet ik niet hoe de vorige eigenaar/collega er mee omgegaan is, maar goed. Het kan wel een deel van het verbruik verklaren. Persoonlijk vind ik het verbruik nog op normaal niveau te kwalificeren.

De 80.000km beurt

De dealer heeft de grote beurt uitgevoerd, en daarbij zijn 3 banden vervangen (1 band was bij 60.000km vervangen aangezien er een snee/scheur in zat). De banden waren zo goed als kaal, en zaten rond de 2,2 mm profieldiepte. Dat verklaarde ook mijn klacht met rommelend/zingende geluiden tussen de 80 km/u en 120 km/u. Nu met de nieuwe banden is het rolgeluid van de banden aanzienlijk van lager niveau, en keert de rust weer terug onderweg!

Daarbij zijn uiteraard nog de nodige vloeistoffen en filters vervangen. Ook de remmen zijn gecontroleerd en voorzien van nieuwe remblokken. Om mijn zicht goed te houden bij regen zijn uiteindelijk ook de ruitenwisserbladen vervangen. Al met al een flink karwei, met de nodige materialen.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag deze HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.