Eerste week met nul gasverbruik

De eerste week na installatie van de QSolar een beetje met de ketel gefrunnikt, om o.a. de parameters uit te lezen. Sinds vorige week is ie gewoon volledig autonoom: het CV-circuit is uitgeschakeld, evenals het tapwater-circuit. Hiermee zal de CV_ketel niet aanspringen en kan ik volledig de boiler leegtrekken.

Zo heb ik s’ochtends en s’avonds een douche genomen, 2 keer de begane grond gepoetst met heet water, de ramen en deuren gelapt… en zo ongetwijfeld nog de nodige zaken. Nu bij het opnemen van de meterstand, ook de gasstand genoteerd. Bizar om tot de ontdekking te komen dat er geen aardgas verbruikt is.

Overigens, ik kook wel op aardgas, maar heb deze week vooral op het werk gegeten en s’avonds brood.

Nu is het uitzoeken tot wanneer ik het zo op de zon kan ‘uitzingen’, voordat de CV en tapwater-circuits weer geactiveerd gaan worden…

0 gedachten over “Eerste week met nul gasverbruik

 • Super!

  De belangrijkste vraag wordt straks of je verbruik meer gaat dalen dan de verwachte opbrengst van je collector. Zoals ik vermoed wat bij Eric-Pvt het geval is 🙂

 • @Martin: tijd zal het leren… eerst moet ik nog wat training van Qsolar-Master EricPVT boeken/reserveren 😉
  het is wel een zalig gevoel dat je hooguit wat water benut, en de opwarmcyclus zeer snel verloopt.
  That reminds me, nu eerst ff douchen en dan praten we straks op de BBQ wel bij in Eindhoven 🙂

 • Ik heb ook zitten denken over uitschakelen van de CV maar nu maken de gezinsleden zich zorgen over legionella als het water te koud wordt. Heb jij daarover nagedacht?

 • @Floris: bij de zonneboiler (in mijn geval de Atag QSolar) is zomers de temperatuur ruim voldoende (lees: hoog genoeg) om elke vorm van legionella tegen te gaan. Met een dagje zon, lichte bewolking zit ik ruim boven de 55 graden Celsius, gedurende langere tijd.
  Dus zeg maar vanaf maart t/m september kan de ‘anti-legionella’ setting op mijn ketel echt UIT geschakeld blijven (evenals de tapwater-ondersteuning op de Qsolar). Hoe deze combinatie in het najaar gaat werken, weet ik nog niet. Maar met de Qsolar en BrainQ thermostaat kan ik op wens een ‘anti-legionella’ programma activeren, bijvoorbeeld elke week op een zondag. Dan wordt het tapwater verhit (je kan dit ook elke dag doen). Daarnaast kan ik in het najaar de CV_ketel inschakelen/activeren (button met ‘tapwater/kraan’ icoon) en dan zorgt de ketel automatisch voor goede temperatuur, eventueel met bijstoken m.b.v. aardgas.

  Daarnaast, niet geheel onbelangrijk, als je voldoende ‘flow’ in je boiler hebt, hoef je niet zo snel te vrezen voor legionella. Ik douche ’s ochtends en s’ avonds, dus trek genoeg heet water er uit. En… stilstaand water daar is het risico het grootst (vandaar dat bij brandslangen vaak een waarschuwing staat ivm opeengehoopt water). Persoonlijk verwacht ik in een normaal huishouden geen problemen met legionella. Met stilstaand water, da’s dus water wat zeer lange tijd (dagen/weken) stil staat in een leiding. Ik zie eerder dat jullie gezin er meer uit benut dan dat er water in stil blijft staan.

  Door de combinatie van doorstroming/flow en temperatuur kun je mogelijke groei van legionella effectief tegen gaan, is mijn persoonlijke mening.
  Overigens, ik voer als single een 1-persoons huishouden dus als ik ga klagen…. gaan de ijsberen om warme chocolademelk vragen 😉

 • oeh the L word again.
  ik heb mijn wc al een week niet doorgetrokken bij 20c, loop ik nu een levensgevaarlijk risico ? alle problemen in gelijkheid noemen en behandelen, maakt geen problemen of ineens veel problemen.
  het L woord hoort bij excuses en redenen om niets te doen.
  legionella komt in gelijkheid overal voor of nergens, niet specifiek in zonneboilers.
  zo kan de aerosol uit je ruitesproeier ook heel bijzonder worden.
  en volgens menig fossiel installateur zou ik met mijn zonneboiler al 6x dood zijn geweest door legionela.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag deze HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.