Hotfill her-test op Bauknecht WAK8466

De MS1002 hotfill

Vandaag zijn Hans en Marjon langs geweest om gezamelijk de hotfill op mijn wasmachine nog een keer te testen. Zoals ik eerder aangaf, zou de hotfill voor mijn situatie alleen maar meer verbruiken dan de normale wasprogramma gekoppeld aan alleen de koud-water leiding. Iets wat mij bevreemdde. Tot op het Tweakers-forum iemand sprak over de koude was beurt. Nu was het idee snel geboren: op de wasmachine selecteer ik het ‘koud was programma’, zodat het verwarmingselement in de wasmachine niets doet en ik voed de was vanuit de MS1002 hotfill met water op temperatuur (40 danwel 60 graden Celsius).

De Bauknecht WAK8466 heb ik dus gevuld met een volle mand (bont) wasgoed en op wasprogramma koude was gezet. Dit programma zou circa 40 minuten duren aldus de machine. De hotfill heb ik aangesloten en het programma van 40 graden Celsius, zonder voorwas/inweektijd gekozen. Na het starten genoten we van een vers bakkie koffie, en zijn de zonneboiler en zonnepanelen nader bekeken. Eerdere metingen zijn reeds verricht op bonte was, om inzicht in het verbruik te verkrijgen.

Het resultaat….

Na afloop blijkt mijn Cresta RCE1103 energiemeter een verbruik van 0,01 kWh te hebben geregistreerd voor de koude was, gevoed door de hotfill met water van 40 graden Celsius.

Eenzelfde bonte wasprogramma op 40 graden Celsius heeft normaliter 0,35 kWh nodig. Ofwel: een verschil van 0,34 kWh per wasbeurt, waarbij voorverwarmd water uit de zonneboiler gebruikt wordt.

Wel moet ik zeggen dat ik zelf het koude wasprogramma zowiezo nog een tweede keer zou moeten draaien, want niet alle vervuiling is uit de kleding verdwenen. Maar goed: stel dat je 3 wasbeurten op koud was met hotfill op 40 graden draait, ben je 120 minuten verder (2 uur), en heb je nog maal 0,03 kWh verbruikt in plaats van 0,35 kWh voor een bonte was programma op 40 graden Celsius.

Besparing: (0,35-0,03)/0,35 x 100% = 91,4% (bij 3 wasbeurten koude was met 40 graden Celsius hotfill, t.o.v. standaard 40 gaden programma bonte was).

Al met al kan het dus zeer lonend zijn om op deze manier het warme water te benutten. Zelfs als je met een normale HR-ketel het warm tapwater dicht bij de ketel kan invoeden op de wasmachine. Stel je voor wat dit voor je voorschot kan betekenen als je een gezin hebt en meerdere wasbeurten per week gaat draaien !

Maar misschien is mijn was wel in 1 wasbeurt schoon, indien ik op 60 graden deze situatie inzet. Wie weet… in elk geval is de hotfill terecht bij de rechtmatige eigenaar en bij deze dank voor de medewerking!

0 gedachten over “Hotfill her-test op Bauknecht WAK8466

 • Je wasmachine is met 40 minuten trouwens wel *ERG* snel klaar. Een normaal programma duurt bij ons ongeveer 1 1/2 tot 2 uur. Alleen als ik het korte programma kies dan doet hij er 32 minuten over.

  Kan het zijn dat je een (te) kort programma gebruikt?

  Onze Candy wasmachine gebruikt overigens 0,085kWh ( 85Wh dus! ) voor een standaard 40 graden was zonder verwarmingselement. Bij ons wordt de was dan prima schoon.

 • Weet je wel zeker dat er warm water uit de hotfill kwam? Als ik je metingen bekijk heb ik sterk het vermoeden van niet.

 • @Taan: Jazeker, de meng-kamer van de hotfill is gewoon goed warm geworden (dit kunnen Marjon en Hans bevestigen).
  Zoals ik al eerder aangaf: ik heb dit keer het (enige…) koud-was programma gestart op de wasmachine (zodat het verwarmingselement in de wasmachine zeker niet ingeschakeld wordt), en de wasmachine laten vullen door de hotfill met warm water op meng-stand 40 graden Celsius.
  Helaas is het koude wasprogramma slechts 40 minuten (tijd kan ik niet aanpassen), dus ik zou voor 2 uur 20 minuten ca. 3-4 koud-wasprogramma’s moeten draaien.

 • @Martin: deze keer is het enige koud-wasprogramma gebruikt, om te voorkomen dat de wasmachine zelf gaat stoken (dat blijft ie helaas domweg gewoon DOEN…).
  helaas laat ik de hotfill vooralsnog met rust, en ga ik deze vervangen zodra a) ik een nieuw doel heb voor de huidige (4 jaar jonge) wasmachine, b) financien weer heb, c) er meer keuze komt uit hotfill-wasmachines zodat ik deze zonder meng-apparaat gelijk kan inzetten.

 • Dus als je 40 graden instelt op de machine en 40 graden via de hotfill, kom je uiteindelijk op te heet wassen uit?
  40 graden + dat de machine extra verwarmt wat niet de bedoeling is

 • Hallo,

  De termostaat van de wasmachine schakelt het verwarmings element aan of uit indien nodig.
  – Stel er wordt een was gedaan op 60 graden. Er wordt gevuld met water van 50 graden uit de boiler. Het water zal snel afkoelen doordat de kuip en het wasgoed eerst opgewarmt moeten worden. Dan zal het verwarmings element zeker 15 graden moeten bij verwarmen. Ook zal het water na enige tijd weer afkoelen en zal het op temperatuur moeten worden gebracht door het verwarmings element.
  – Stel er wordt een was gedaan op 40 graden. Er wordt gevuld met water van 50 graden uit de boiler. Het water zal snel afkoelen doordat de kuip en het wasgoed eerst opgewarmt moeten worden. Grote kans dat de termostaat na een paar minuten het verwarmingselement reeds inschakelt om het geheel op temperatuur te houden.
  Het is vooral tijdwinst. Het water is sneller op de gewenste temperatuur.

  Ik hoop binnenkort een zonneboiler te plaatsen en dan mijn wasmachine en vaatwasser op de boiler aan te sluiten.
  Onze wasmachine, een AEG, is uitgerust met een circulatie pomp. Ik wil in dit circuit de tweede warmte wisselaar van de boiler opnemen. Ben benieuwd of dit kan voorkomen dat het verwarmingselement wordt ingeschakeld. Wordt wel weer lastig wanneer de boiler op 90 graden staat en er een 40 graden wasje gedraaid moet worden…….

 • @Rleraar: desondanks klopt het niet met het idee dat ondanks het aanleveren van aanzienlijk warmer water (40-60 graden Celsius) er exact hetzelfde verbruik wordt geregistreerd.
  Immers, als het water normaal ingevoed wordt, is er energie nodig van het verwarmingselement gelijk aan de formule Q= m.c.dT (m=massa van het water in kg., c is de soortelijke warmte van water (4,16kJ/kg zo uit mijn hoofd) en dT (delta T) het temperatuurverschil tussen aanvoertemperatuur en gewenste temperatuur).
  Als in normale situatie het water een dT heeft van 50 graden Celsius (voor een 60 graden wasbeurt bij aanvoer van 10 graden C water) zou dit bij hotfill van 40 graden Celsius bij dezelfde wasbeurt een delta T hebben van 20 graden Celsius.
  Hierin zou al een aanzienlijke besparing moeten zitten.

  Het wasprogramma past zich in mijn Bauknecht helaas niet aan, het zal wel komen doordat deze wasmachine wellicht nog niet zo slim is. 40 minuten op display blijft 40 minuten wastijd, wel of geen hotfill toegepast. Idem bij bonte was: 2uur 20 minuten blijft ook na de hotfill 2 uur 20 minuten….

 • Inmiddels is mijn zonneboiler up and running. Ik heb mijn wasmachine aangesloten via een mengventiel op de boiler.
  Ik meet het verbruik van de wasmachine. Ik betaal €0,23 per kWh.

  Zonder boiler/hotfill verbruikt mijn wasmachine € 0,74 voor een 60 graden was.
  Zonder boiler/hotfill verbruikt mijn wasmachine € 0,56 voor een 40 graden was.

  Met boiler/hotfill verbruikt mijn wasmachine € 0,12 voor een 60 graden was.
  Met boiler/hotfill verbruikt mijn wasmachine € 0,12 voor een 40 graden was.

  Het scheelt € 0,62 per 60 graden was.
  Het scheelt € 0,44 per 40 graden was.

  Tot zover mijn bevindingen.

 • Rleraar, dank voor je feedback. Wel zou ik willen weten welk type en merk wasmachine je gebruikt hebt. Ikzelf heb de Bauknecht die helaas ongevoelig is voor het invoeden van zon-verwarmd water.

 • @Niels:
  Toch blijf ik het een vreemd verhaal vinden. Normaliter wordt een verwarmingselement aangestuurd door de thermostaat.

  Wij zitten momenteel in dubio. We wassen nu een jaar zonder hotfill, en moesten dus aardig bijlappen, omdat onze thermostaatkraan kapot is gegaan na bijna 10 jaar trouwe dienst. Wij vulden de wasmachine altijd zonder hotfill-apparaat, dus ook de spoelbeurten gebeurden met warm water, en volgens mijn vrouw leverde dat altijd een prima resultaat op en waren de spoelbeurten met warm water korter dan nu.

  Tweede voordeel is de snellere droging van het wasgoed, zowel buiten aan de lijn als binnen in de droger. Dus in combinatie met een droger kunnen spoelbeurten met door de zonneboiler verwarmd water wel eens goedkoper zijn dan spoelbeurten met koud water.

  Heeft daar ook iemand ervaring mee?

 • @John: ik heb het hotfill meermalen geprobeerd en bemeten. Maar met mijn wasmachine werkt het niet. Tenzij ik het koud-wasprogramma doe, die doet maar 40 minuten. En dat is onvoldoende om de was schoon te krijgen waarbij de hotfill MS1002 wel op temperatuur water toevoert (40-60 graden, net wat is ingesteld) (been there, done that). De korte tijdsduur van het koude wasprogramma is de ‘show-stopper’….

 • Hoi Niels,

  Hoe is de situatie nu? Ik heb inmiddels via http://www.gadgetsandgoodies.nl een MS1002 hotfill gekocht en onze wasmachine verbruikt aanzienlijk minder.

  Ik vermoed dat de thermostaat in je wasmachine defect is, want die zou inderdaad het verwarmingselement aan moeten sturen, en uit moeten schakelen zodra het water de ingestelde temperatuur bereikt heeft.

  Op diezelfde site hebben ze ook een tijdgeschakelde radiatorthermostaat die in onze situatie ideaal is. We hadden eerst de hele nacht de badkamer warm om ’s morgens een beetje comfortabel binnen te komen. Nu laat ik de thermostaat een uurtje voor het opstaan aanspringen en de hele nacht word er bespaard 🙂

 • De MS1002 is verkocht aan een goede kennis van mij, en ik was gewoon zoals gebruikelijk. Thermostaat en element doen het gewoon, ik kan ook kookwas van 95 graden doen en wassen op 30 graden. Maar met ca 4.000kWh zonnestroom kan ik daar ook wel gebruik van maken 😉

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag deze HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.