De waarheid achter vlees

Nu is duurzaamheid in brede zin op vele aspecten van toepassing: of je nu kijkt naar vervoer, energie, samenleving… er is zoveel te vinden waar je met duurzaamheid van doen hebt (of kan hebben).

Zo ook de voeding die je dagelijks tot je neemt. Je hoeft niet in zonnepanelen te investeren als je met enkele gedragsveranderingen bij jezelf (of je gezin) bewuster gaat leven. In plaats van dagelijks je lapje vlees bijvoorbeeld minderen naar 2 tot 3 keer per week. Of… nog minder šŸ™‚ Net wat je het beste aanvoelt. Waarom? Voor het equivalent van 1 kilogram vlees (ongeacht of het rundvlees danwel kip is) heeft ca. 7 kilogram graanvoer nodig (gehad). Exclusief verwerking (van dier tot vleesprodukt), invriezen, transport naar de winkel, en van de winkel getransporteerd naar je eigen vriesvak.

Moraal is dus: probeer met de kleine aanpassing het meeste effect te behalen. In plaats van ‘fabrieksvlees’ overschakelen naar bijvoorbeeld biologisch vlees (scharrel/vrije uitloop). Daarna kun je alsnog de stap nemen naar geen vlees.

Maar eiwitten dan, die heb ik toch nodig? Uiteraard heeft een mens gevarieerd aanbod van voeding nodig om zijn/haar lichaam van de ADH (aanbevolen dagelijkse hoeveelheid) aan vitaminen, mineralen en zouten te voorzien. Vlees is in een samenleving zoals we deze dus in Europa kennen al eigenlijk een enorm ‘luxe product’.

In elk geval… na het kijken van de film “Meat the truth” (met Marianne Thieme als gastvrouw) krijg je in elk geval een ‘unheimlich gefuhl’ over wat je aan vlees eet. Nu ben ik nog verre van een vegetarier of veganist, sterker nog…. komend weekend is er een barbequeu. Maar een stapje in de duurzame richting neem ik al door bewust te kiezen voor minder vlees, maar wel kwalitatief beter vlees.

Marianne presenteert de feiten helder aan de kijker. Aangevuld met vele gasten, uit binnenland en buitenland is er een mooie documentaire tot stand gekomen. Van de intensieve veehouderij tot vegetariers, de impact op het broeikas-effect (niet alleen CO2 is een dader, maar denk ook aan methaangas, vrijgekomen uit de spijsvertering bij dieren). Of: als we allemaal aanzienlijk bewuster weten waar ons vlees vandaan komt, kunnen we door een simpel stapje terug al een groot aandeel in de klimaatverandering aanpakken. Als Nederland (ca. 16 miljoen bewoners) 1 week geen vlees eet, voorkomt men dat er 22 megaton aan CO2 vrij komt. Ofwel: dezelfde equivalent zou alle 16 miljoen inwoners in nederland kunnen voorzien in voldoende aardgas om te koken en hun huis te verwarmen….

Ben je geinteresseerd over “Meat the truth”, dan kun je nog de website zelf bezoeken. In de tussentijd zal ik beloven bewuster met vlees(waren) om te gaan.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag deze HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.