Ommekeer naar duurzaamheid?

Nu in de Golf van Mexico door het ongeluk met een booreiland een enorme milieuramp aan het voltrekken is, blijkt maar weer hoe machteloos ‘opeens’ de samenleving is…

Wellicht gaat door deze ramp (en eerdere rampen uit het verleden, zoals Exxon Valdez anyone?, maar ook de ramp in Nigeria (met name de Niger Delta waar Shell actief is)) de verduurzaming aanzienlijk versnellen en schakelen we wereldwijd meer en meer over op hernieuwbare energiebronnen, en keren we de ruwe olie de rug toe.

Helaas wordt niet alleen brandstof voor vervoer uit ruwe aardolie gewonnen, maar ook grondstoffen voor kunststoffen, medicijnen, kunstmest en vele andere produkten.

En dat allemaal om ongegeneerd maar te consumeren op grote schaal zonder na te (willen?) denken over de scenario’s die gaan ontstaan op kortere termijn. Immers, onze nationale gasbron nabij Slochteren verliest al jaren druk, een teken dat de bron aan zijn einde nadert. Onzin? Tja… er zijn al jaren schokken en grondverzakkingen geregistreerd aldaar.

Nu moeten we niet allemaal maar gaan toekijken, en afschuiven op overheid, maar ook zelf gaan doorpakken naar structurele oplossingen om onze verslaving van fossiele brandstoffen een halt toe te roepen. En dat is een brede impact op ieders leven: denk daarbij aan je vervoer, voeding, medicatie en nog meer zaken. Iets wat je helderder gaat worden als je je verdiept in hoe complex de hele keten aan 1 schakel hangt, de schakel van fossiele brandstoffen als olie.

En er is genoeg zelf al te doen, zonder direct in kapitalen te investeren in eigenzonnestroompanelen of een zonneboiler. Pak vaker de fiets, overweeg geen tweede auto maar zoek alternatieven. Stimuleer lokale initiatieven waarbij voedsel in de nabijheid wordt gekweekt/verbouwd. Eet wat minder vaak vlees(produkten), of als je vlees eet kies dan voor vleesvervangende produkten of bio/ekologisch vlees. Energiebesparen kan al met eenvoudige middelen, zoals aanpassen van gedrag en verbeteren van isolatie.

En maak het bespreekbaar, speel open kaart. Als iedereen maar op een ander gaat wachten tot er een actie opgezet wordt, gebeurt er op het eind nog steeds niets. Waarom? Omdat ‘men’ dacht dat de ‘ander’ wel het initiatief zou gaan oppakken.

Dus ik hoop dat met de afgelopen verkiezingen in Nederland er met Paars+ (o.a. PvdA, Groen Links, D’66) daadkrachtig hierop ingespeeld wordt. Ik hoop dat er regionaal/provinciaal een krachtig plan opgepakt wordt, die zowel het milieu als ook werkgelegenheid voordeel op gaat leveren.

Nou ja.. zoals Martin Luther King ooit sprak: “I had a dream…” .

Laten we dus niet dromen en te laat terug moeten blikken dat we ooit een droom hadden, maar deze hebben laten liggen omdat we stilzwijgend zaten te wachten op een signaal van een ander… Sla de handen in een, en kijk hoe je lokaal, regionaal als een duurzame ‘olievlek’ anderen kan prikkelen aan te haken, en een ‘energierevolutie’ vanuit de samenleving naar overheid over te dragen. Immers….bedelen voor wat aardgas bij Rusland zou kunnen resulteren dat Europa van een koude kermis terug gaat keren….

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.