Qsolar is “HOT”

Het is inmiddels al ruim een week verder, en de zon heeft al goed zijn werk verricht. Zo ook vandaag, de Qsolar stond met melding “HOT”! Ofwel: maximaal opgewarmd tapwater wat benut kan worden in een stortdouche/bad, of de wasmachine (middels hotfill). Helaas heb ik geen hotfill hier hangen, maar heb na een flink eind fietsen heerlijk genoten van een douche.

Uiteraard zijn er genoeg parameters om uit te lezen op de Qsolar. Zo ook de boilertemperatuur. Rond 17.00u gaf deze al 81 graden Celsius aan. Hoe lang de 380 liter boiler er over gedaan heeft weet ik niet, maar ik ga met deze zonnige dagen eruit dat het in 1 dag kan gebeuren. Eerder had ik ook al deze status gezien, maar dat duurde zeker 2-3 dagen. Niet verwonderlijk als deze na oplevering gevuld wordt met koud tapwater (ca. 10 graden Celsius) en dan naar 80+ graden Celsius gaat.

Aangezien ik deze week niet gekookt heb, verwacht ik straks na zonsondergang en de meteropname dat mijn gasverbruik nul is! En aangezien ik ook mijn centrale verwarming hiermee kan voeden, is het na een heerlijke douche of bad altijd nog goed bruikbaar om ’s avonds de woonkamer, keuken en badkamer op een aangenaam temperatuurtje te houden.

Eén gedachte over & ldquo; Qsolar is “HOT” & rdquo;

  • Deze week staat de boiler dus ruim een week, en er is 1 m3 aardgas verbruikt. Ik heb niet gekookt (ik heb een gasfornuis, maar eet op het werk ‘warm’).
    In die week heb ik elke dag 2 keer goed gedouched, de begane grond gepoetst met een emmer heet water, ramen gelapt (met heet water ofcourse) en woonkamer, keuken, hal en badkamer verwarmd met deze Qsolar.

    Ik verwacht dat het gasverbruik van 1m3 vooral ontstaan is na inbedrijfstelling: het buffervat is dan nog koud, en de ketel zal in elk geval het tapwater opwarmen ter preventie van legionella. Uiteraard heb ik die setting tijdens de zonnige maanden uitgeschakeld, nu dagelijks temperaturen (langdurig) van ca 75 graden Celsius en hoger optreden.

    Mocht de ketel op ‘HOT’ staan, dan weet ik dat ik s’ avonds de vertrekken lekker op kan warmen naar 24-25 graden Celsius, zonder een druppel aardgas te verstoken!
    En dat is nog maar slechts het begin!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag deze HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.