Scharrelvlees

Ter voorbereiding op de barbequeue heb ik de boodschappen gedaan. En ik kwam bij Albert Heyn de nodige vleesprodukten tegen, die aldus de verpakking scharrelvlees mag heten. Scharrelvlees is afkomstig van vrijlopende dieren, die dus op een betere wijze gevoed worden en voldoende loopruimte hebben. In tegenstelling tot de grote veehouderijen, waar kippen/varkens/runderen op elkaar gepropt zitten en nauwelijks kunnen bewegen.

Nu hoor ik vaker uit mijn directe omgeving over de eigenschappen van scharrelvlees. Zo zou het malser zijn en beter smaken dan de bekende massaproductie-vlees zoals menigeen blind koopt in de supermarkt.

Uit oogpunt van CO2-reductie zou je zelfs vlees moeten schrappen van het menu. Want voor 1 kg vlees is circa 5.000 tot 15.000 liter water nodig (denk aan het laten groeien van mais/gras voor het vee). Ook het transport van het vlees naar de consument neemt een behoorlijke omvang in de kosten van vlees voor zijn rekening. Reden te meer om dichtbij huis voedsel en vlees te kweken, en te consumeren. Vooral matigen met vlees geeft ook nog meer voordelen dan je zou verwachten. Veel overgewicht komt helaas voort uit het overdadig eten van vleesprodukten.

Nu moet ik nog eens richting Siebengewald rijden, om te kijken wat de EKO-boerderij aldaar aan produkten te bieden heeft. Dan is er weer een stukje duurzaamheid bereikt: voedsel wordt verbouwd, verkocht en genuttigd in de lokale omgeving.

Hoe smaakt het?

Ik heb dus 2 van bovenstaande burgers gebakken en gegeten als avondmaaltijd (aangevuld met grof volkorenbrood van de lokale bakkerij Arts uit Ottersum). Eerste indrukken: lekker mals en stevig vlees wat niet brokkelt of volgezogen is met vet. Nu kun je nog meer gaan beschrijven, maar zolang internet geen geur/smaak kanaal heeft, zul je toch zelf eens bewust moeten kiezen en eens proberen (bijvoorbeeld met de barbequeu, dan kun je de verschillen tussen oorspronkelijk vlees en scharrelvlees ECHT eens gaan vergelijken.

Wat kost het?

Uiteraard de vraag van de lezer: wat kost dat nu? Wel, ik heb voor 2 van deze burgers bij de Albert Heyn circa € 3 betaald heb, dus € 1,50 per stuk. Of het je waard is, moet je zelf bepalen. Maar als je de film “Food, Inc.” nu eens gaat bekijken, weet je wat beter wat je te eten krijgt, en welke rommel er doorheen verwerkt is. En jou in de waan laten dat je gezond aan het eten bent….

0 gedachten over “Scharrelvlees

  • Vandaag de barbequeue met 2 kameraden gehouden, en naast bovenstaande burgers ook nog drumsticks van scharrelkippen gegeten. Op een of andere manier proeft het minder vet, steviger van structuur. Bijzondere goede smaakervaring dus… Ik ben overtuigd! Er IS verschil in kwaliteit te proeven!

  • Probeer de volgende keer eens de Biologische vlees producten van AH, die vind ik zelf nog wat beter dan de scharrel en is nog net een tikje beter voor het milieu. Ik woon zelf in Den Haag en daar hebben ze bijna alle vlees producten inmiddels in Bio uitvoering. (kost wat maar je hebt ook wat)

  • @NIels: ik zal zeker nog eens vaker kijken naar de produkten bij AH. Ook is hier in de buurt een boerderij met EKO-keurmerk, maar welke produkten daar te verkrijgen zijn weet ik nog niet.
    En…. als iedereen wat minder vlees eet (bijvoorbeeld 2 keer per week i.p.v. elke dag), dan mag je jezelf wel tracteren op een wat financieel duurder, maar ekologisch beter opgevoed stukje kwaliteitsvlees, nietwaar?

  • In je verhaal noem je de hoeveelheid water die nodig is om vlees te produceren, maar daarnaast is er dus ook landbouwgrond nodig om veevoer te verbouwen. Daar wordt zelfs regenwoud voor gekapt. In plaats van dat wij landbouwgrond gebruiken om voedsel te verbouwen dat we zelf opeten, wordt er dus heel veel voedsel verspild door dat eerst op te laten eten door een dier dat na heel veel eten een een klein stukje biefstuk voor ons oplevert. Een dier dat in de tussentijd methaangas via scheten de lucht in blaast. Er komt dus meer kijken bij je biefstukje dan je zou denken.

    Over dit onderwerp en de gevolgen voor het milieu is vorige week als vervolg op de eerdere film, nu ook het boek ‘Meat the truth’ uitgebracht. Het boek is in het Engels en de Engelstalige DVD krijg je erbij. Zie http://www.ngpf.nl/news/view/67

  • @Marjon: inderdaad, je noemt nog een aantal samenhangende punten die ik nog niet genoemd heb. Dank je voor de aanvulling!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag deze HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.