Terugblik juni 2010

De maand juni 2010 mag weer de boeken in. De maand waarin zoals gebruikelijk de langste dag van het jaar valt, en ook dit jaar een mooi flink zonnige (en hete!) zomerdagen weet af te geven. Nu is de hoeveelheid zon niet zo’n ramp, maar door de hoge temperaturen (hoger dan 25 graden Celsius), dan hebben vele halfgeleiders last van ‘minder-opbrengsten’. Gewoon, natuurkundig. Niets bijzonders, gaan ze niet stuk van. Maar zeker een mooi moment waar de thinfilm-panelen meestal hun voordeel uit halen: een constante opbrengst bij hogere temperaturen.

Maar nu de statistieken….

Aardgas

Door de mooie zonnige dagen heb ik weinig aan verwarming nodig gehad. Tijdens de eerste week van installatie van de zonneboiler van Atag heb ik wel de installatie opnieuw leren kennen. Al met al een bescheiden gasverbruik over de hele maand juni van slechts 1 kubieke meter!

Inmiddels laat ik bij overschot aan warmte met een handige optie de warmte lekker in de woonkamer en badkamer stromen. Zonder gasverbruik, ofcourse!

Zonnepanelen

Voor de zonnepanelen is het smullen geblazen. Veel zon. Helaas ook gepaard met hogere temperaturen. Maar ik klaag niet (ik hoop op nog betere maanden). In totaal heeft de installatie 256,75 kWh geproduceerd. Genormeerd is dat iets over de 150 kWh/kWp (om precies te zijn: 150,14 kWh/kWp).

Hierboven een vergelijk nadat ik op 2 juli de schermafdruk gemaakt heb uit Sonnenertrag.eu. Goed om te lezen dat collega-zonnebroeder Patrick Hoenselaar zich bij de duurzame medemens gevoegd heeft via Sonnenertrag. Natuurlijk valt de opbrengst even in het niet, maar vergeet niet dat de installatie pas rond 17 juni geplaatst is. Patrick, wanhoop niet d’r volgen nog vele mooie weken met knallende opbrengst! PS: de vraag rijst bij mij: welke meterstand heeft Patrick gemeten: die van de draaischijfmeter of die van de omvormer zelf? Ikzelf voor de produktie op van het totale systeem wat op de 3 draaischijfmeters gemeten wordt, voordat deze naar de meterkast gaat en de groepen voedt.

Wel weet ik sinds kort dat mijn panelen onder een vlakke hoek van 20┬░ naar het zuiden zijn opgesteld, de gehele dag schaduwvrij!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag deze HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.