Trainen met de Polar CS200

Naast duurzame energie is het ook erg duurzaam (voor je eigen gezondheid) om geregeld te sporten. Dagelijks minimaal 30 minuten bewegen is al een kleine stap in de goede richting. Nu mocht ik dus ook wel op advies van specialisten meer gaan bewegen, dus met de ligfiets voor de deur is het kilometer-vreten begonnen. Uiteraard gaat de fietscomputer trouw mee: zowel voor de snelheid en afstand in de gaten te houden, maar ook zeker voor je eigen trapritme (kadans) en hartslag in beeld te houden. Hoe het mij de afgelopen 12 weken is verlopen, kun je hier verder lezen….

De zone voor mijn hartslag heb ik deels bepaald met de hartslagfrequentie in rust, en dat over 3-4 ochtenden bij het opstaan. Dit om te zien of er grote afwijkingen optreden. Dat viel dus reuze mee. Met behulp van de formule van Karvonen ben ik voorlopig gaan trainen in het gebied van ca. 138 bpm tot 149 bpm. Uiteraard, een sportmedisch adviescentrum bezoeken is nog beter (en nauwkeuriger) maar het gaat mij vooral om in een constante zone te kunnen sporten, zodat het verbranden van vet voorrang krijgt ten opzichte van de suikers (koolhydraten, goed voor korte explosieve inspanningen). Daarnaast train ik ook mijn uithoudingsvermogen en dat merk ik goed. Ook na zware inspanning op de ligfiets (zoals het beklimmen van een stevige heuvel) piekt de hartslag enorm, maar valt erg vlot weer naar lagere regionen terug in mijn gewenste zone. Het herstel is dus aanzienlijk, aangezien voorheen minutenlang de hartslag hoog bleef. Lang leve de progressie!

Met de Polar CS200 computer kan ik op een windows-systeem met een kleine applicatie de data overzetten naar mijn persoonlijk trainingsoverzicht. Helaas is er geen applicatie voor systemen van Apple of Unix voorhanden, dus benut ik tijdelijk de laptop van het werk.

Nadat de data overgezet zijn via de microfoon-ingang op de laptop is mijn dagboek bijgewerkt per rit. Ik kan dan zowiezo nalopen wat ik toen gereden heb: afstand, tijdsduur, gemiddelde hartslag, maximale hartslag, aantal kilocalorien verbrandt, kadans maximum. Enfin, genoeg informatie zoals je in de bijgaande afbeeldingen terug kan lezen.

Als je zelf ook nog handmatig aanvullende informatie hebt (denk aan je gewicht, of aantal crunches die je gedaan hebt) dan is dat eenvoudig erbij toe te voegen. Zo heb je al snel een visueel overzicht van je ontwikkeling. Bij het overzicht waar ook de hartslagzones zijn getoond zie je een vernauwing van de bandbreedte van die zone. Dat komt omdat ik vanaf dat moment met de formule van Karvonen deze heb vastgesteld. Voorheen was dat wat ‘natte vinger’ werk. En tijdens het fietsen probeer ik zo optimaal mogelijk in die zone te blijven (zo lang mogelijk), doch schroom mijzelf niet om ook eens er boven te zitten. Iets wat onherroepelijk is bij het klimwerk op de ligfiets.

Mijn ervaring is dat het trainen leuker is geworden door de gedetailleerde informatie. Door visueel te maken van vele parameters is het snel een goede terugkoppeling dat ik ‘op de goede weg’ zit. Afhankelijk van je wensen (bij b.v. het bereiken van je oorspronkelijke doel) kun je aanvullende trainingsprogramma’s toevoegen waarbij je kan trainen op andere aspecten (meer kracht ontwikkelen in je benen bijvoorbeeld). Polar plant het in je dagboek, en je kan deze uploaden naar je fietscomputer. Dit laatste heb ik nog niet gedaan, aangezien mijn doel nog net niet bereikt is: van 98 kg terug naar 82 kg.

Helaas moet ik me even troosten dat ik nog vers 85 kg aan de haak weeg. Ach… die laatste loodjes wogen toch het zwaarste? šŸ˜‰

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag deze HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.