Verkiezingen 2010: nog 4 dagen

Woensdag 9 juni 2010 is het zover: de nederlanders mogen naar de stembus! Het vierde kabinet Balkenende is gevallen, en we gaan kijken wie er na deze verkiezingen weer aan het stuurwiel van de samenleving mag plaatsnemen.

Jammerlijk genoeg is juni voor velen al een periode dat men op vakantie gaat, en het stemrecht laat liggen. Toch is het een recht welke elke nederlander tenminste moet vervullen, of indien men verstek laat gaan: niet stemmen is ook vier jaar zwijgen over de politiek!

In elk geval goed om even bij stil te staan, zonder een oordeel over partijen te gaan geven.

Nu zijn er vele stemwijzers te vinden op internet, als politiek niet jouw ‘ding’ is. Wil je snel zien welke partij je zou kiezen op basis van duurzame stellingen (hernieuwbare energie, duurzame samenleving, duurzame voeding etc.) dan kun je kijken op www.groenekieswijzer.nl

Een andere (globalere) stemwijzer is te vinden op www.stemwijzer.nl

En weet je helemaal niet waarop je je stem gaat uitbrengen? Breng dan een BLANCO stem uit.

Een blanco stem, wat is dat?

Als het goed is zit er bij de stemmachine een Blanco knop. Zo niet vraag er dan naar hoe blanco te stemmen. Als het niet kan stem dan niet. Bij stemformulieren zal het afdoende zijn om iets anders op het formulier te zetten (een kreet “blanco”)

Een blanco stem mag niet worden verward met desinteresse. Integendeel! Het is in onze ogen het recht en de plicht van iedere Nederlander en van de Nederlanders met een buitenlandse afkomst en de Koninkrijksdelen, om met het vrije woord, de democratie te verdedigen en te beschermen.

Een blanco stem is een ongeldige stem. Een blanco stem wordt wel meegenomen bij het bepalen van de opkomst (het aantal mensen dat naar het stembureau is gekomen om te stemmen), maar niet bij de berekening van de uitslag en de kiesdeler/kiesdrempel. Het uitbrengen van een blanco stem heeft, evenals het niet-stemmen, geen invloed op de zetelverdeling. Dat een niet-uitgebrachte stem naar de grootste partij gaat, is dus een misvatting.

Bij voldoende blanco stemmen zal Hare majesteit en de leden van de Raad van State de tekens begrijpen. Enkele voordelen van een blanco stem op een rijtje:

a) Een blanco stem in beweging kan direct een politiek- maatschappelijk debat afdwingen.
b) Er voldoende tijd en ruimte komt voor politiek- en maatschappelijk debat;
c) Er kan ruimte ontstaan voor een zwemvijver voor nieuw, niet partij gebonden, politiek talent.

De democratie is in jouw handen!

Dus NIET gaan stemmen is geen optie, stemmen op een partij is een bewuste (persoonlijke) keuze, en blanco stemmen is eveneens een keuze maar ook een signaal van zelfstandigheid en het afgeven van een signaal waarbij je geen keuze kon maken uit de beschikbare partijen.

U HEEFT HET VOOR HET ZEGGEN!

Een rekenvoorbeeld met zetelverdeling

Zetelverdeling

Als bekend is hoeveel geldige stemmen er in totaal zijn uitgebracht, wordt de kiesdeler bepaald. Dat is het aantal stemmen dat recht geeft op één zetel. In de Tweede Kamer zijn er 150 zetels te verdelen. Als bijvoorbeeld negen miljoen kiezers op de juiste wijze hebben gestemd, is de kiesdeler negen miljoen gedeeld door 150, is 60.000. Hoe hoger de opkomst, hoe meer mensen een geldige stem uitbrengen, hoe hoger de kiesdeler: dus hoe meer stemmen een partij moet halen om een zetel te krijgen in de Tweede Kamer.

Een blanco stem beinvloed dus het getal van de opkomst, waarbij je dus de kiesdeler verhoogt, zonder partij te kiezen (waarbij de gekozen partij een stem ontvangt van jou en dichterbij de (volgende) zetel komt).

Restzetels

Heeft een partij 380.000 stemmen gekregen, dan krijgt ze in ieder geval zes zetels. Er blijven zo altijd stemmen en restzetels over. Van deze partij blijven 20.000 stemmen over. Deze zogeheten reststemmen worden via twee methoden verdeeld.
Bij verkiezingen in gemeenten van minder dan 20.000 inwoners wordt de methode van de grootste overschotten gebruikt. De partij met de meeste reststemmen (het grootste overschot) krijgt de eerste restzetel, de partij met het op één na grootste overschot krijgt de volgende restzetel enzovoort. Net zo lang tot alle restzetels zijn verdeeld.

Bij verkiezingen in grotere gemeenten, voor de Tweede Kamer en voor de Provinciale Staten, wordt de methode van de grootste gemiddelden gebruikt voor de verdeling van de restzetels.

Dat gaat als volgt. Stel de kiesdeler (alle geldig uitgebrachte stemmen gedeeld door het aantal zetels, dus 150 voor de Tweede Kamer) is 60.000. Partij A heeft 380.000 geldige stemmen gekregen. Ze krijgt dan in ieder geval zes zetels (380.000 : 60.000 = meer dan 6). Als partij A nu zeven zetels zou bezetten, dan zou het gemiddelde aantal stemmen per zetel 54.286 (380.000 : 7) zijn. Als dit gemiddelde hoger is dan het gemiddelde van de andere partijen met een overschot aan stemmen, dan gaat de eerste restzetel naar partij A. De tweede restzetel gaat naar de partij met het op één na grootste gemiddelde enzovoort, totdat alle restzetels zijn verdeeld.

Deze methode bevoordeelt de grote partijen enigzins. Een voorbeeld. Stel dat partij B bij diezelfde verkiezingen 2.355.000 geldige stemmen heeft behaald. Ze krijgt dan 39 zetels (2.355.000 : 60.000 = meer dan 39) en ze heeft nog 15.000 reststemmen, minder dan partij A. Maar volgens de methode van het grootste gemiddelde gaat de restzetel toch naar de grootste partij, partij B. Want als partij B 40 zetels zou hebben is het gemiddelde voor die partij 2.355.000 : 40 = 58.875 stemmen per zetel.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag deze HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.