Aardgas & elektriciteit prijsverloop

Via de website “Compendium voor de leefomgeving” zijn zeer mooie statistieken te bewonderen over de meest uiteenlopende zaken. Zo ook heeft het Centraal Bureau voor Statistiek het prijsverloop van aardgas en elektriciteit al vele jaren geregistreerd.

Kijk, lees en huiver… en bepaal wederom zelf wat je gaat doen: besparen en maatregelen treffen, of klakkeloos je energiebedrijf betalen….

De grafieken geven lopende prijzen, oftewel prijzen die op het betreffende moment voor de energiedrager moesten worden betaald.

Eerst maar de grafieken voor het verhaal meer inhoud te geven. Let wel: de prijzen hier zijn per 1.000 kWh voor elektriciteit en per 1.000 m³ voor aardgas, exclusief BTW (hoog tarief). Door het weglaten van de BTW is een en ander wat zuiverder geworden. Want op 1 januari 2001 wijzigde het BTW-hoog tarief van 17,5% naar 19%….

Je ziet direct keihard de waarheid: grondstoffen/brandstoffen worden schaarser, vraag blijft, ergo: stijgende prijs. En ‘this is only just the beginning’….

Wereldolieprijs

Vanaf 2003 is er een forse stijging te zien in de prijs van aardolie. Medio 2008 bedraagt de prijs voor een vat ruwe olie (red: dit is een oliedrum met 159 liter olie) meer dan 100 US dollar (maximum is 145 US dollar op 3 en 4 juli). In de tweede helft van 2008 en eerste maanden van 2009 is de olieprijs weer gedaald tot 40 à 50 US dollar per vat, onder andere door de afname van de vraag als gevolg van de Kredietcrisis. In de loop van 2009 neemt de prijs weer toe tot ruim 75 US dollar per vat eind 2009 – begin 2010.
Belangrijkste oorzaken voor de hoge olieprijzen zijn een sterk stijgende vraag in opkomende economieën als China en India, gebrek aan reservecapaciteit bij de productie (raffinage), politieke onzekerheden in belangrijke producerende landen en gebrek aan mogelijkheden om op korte termijn de vraag naar olie aan te passen.

Prijzen steenkool, aardgas en elektriciteit

Steenkool blijft vooralsnog een goedkope energiebron en wordt daarmee steeds interessanter voor een betaalbare energievoorziening.
De aardgasprijs volgt in het algemeen met een vertraging van enkele maanden de prijs van olie. De elektriciteitsprijs hangt onder andere af van de brandstofprijzen van olie, kolen en aardgas. Een andere belangrijke component wordt gevormd door de kosten voor de centrales en transportnetten. Dit is de reden dat de invloed van de brandstofprijzen minder doorwerkt in de prijs van elektriciteit. Eind jaren negentig zijn de aardgas- en elektriciteitsprijzen voor kleinverbruikers gestegen als gevolg van de Regulerende EnergieBelasting (REB) en de heffing Millieukwaliteit ElektriciteitsProductie (MEP). De MEP was bedoeld ter stimulering van duurzame elektriciteit is ingegaan per 2001 en is per 2007 komen te vervallen.

Energiedragers steeds schaarser

Goedkope, conventioneel winbare voorraden aardgas en olie op aarde worden steeds schaarser. Tegelijkertijd is de verdeling hiervan over de wereld scheef. Zo beschikken China en India wel over kolen, maar nauwelijks over conventionele voorraden olie en aardgas, en raken de Europese gasvoorraden op. Europa moet daarom een steeds groter deel van de vraag naar gas importeren. Hierdoor zal de importafhankelijkheid in de toekomst toenemen. Ook voor de levering van olie blijft Europa afhankelijk van een kleine groep landen en zal de importafhankelijkheid in de komende jaren nog stijgen.

Even naar het verloop van de tarieven terugkijkend…

De tarieven zijn het gemiddelde van alle energiebedrijven.  Tarieven aardgas voor grootverbruikers zijn afkomstig van de Gasunie. Alle bedragen zijn exclusief btw.

Aan de verbruikers van energie wordt naast de basisprijs voor elektriciteit en gas eveneens energiebelasting en de zogenaamde MEP-heffing in rekening gebracht. Deze heffing “Millieukwaliteit ElektriciteitsProductie” (MEP) die bedoeld was ter stimulering van duurzame elektriciteit is ingegaan per 2001 en is per 2007 komen te vervallen. Ter compensatie van de hoge energienota wordt er per elektriciteitsaansluiting een tegemoetkoming verstrekt in de vorm van een teruggave van energiebelasting. Een deel van de teruggave energiebelasting is bestemd ter volledige compensatie van de MEP-heffing (in de jaren 2001 t/m 2007). Dit compensatiebedrag is in de elektriciteitstarieven verwerkt. Het resterende deel van de tegemoetkoming is buiten beschouwing gelaten. Het gaat daarbij om de volgende bedragen:

2001:             141,58 euro
2002 – 2005: 142,00 euro
2006:             145,00 euro
2007 – 2008:  199,00 euro
2009:             318,62 euro

Per 1 januari 2009 is er een wijziging doorgevoerd in de manier waarop de  tarieven voor het transport van elektriciteit en gas aan de eindverbruiker in rekening worden gebracht. Met ingang van deze datum is het zogenaamde capaciteitstarief ingevoerd. Voorheen betaalde de eindverbruiker een vast bedrag aan transportkosten plus een tarief per geleverde eenheid energie.  Met de invoering van het capaciteitstarief is de overstap gemaakt naar een vast transportbedrag ongeacht de getransporteerde hoeveelheid. Het tarief dat in rekening wordt gebracht is sindsdien afhankelijk van het type aansluiting en onafhankelijk van de getransporteerde hoeveelheid.  Bij de berekening van de tarieven is uitgegaan van een 3 x 25A aansluiting voor elektriciteit en een G4 aansluiting voor aardgas.

Al met al zie je dus nu keihard de gasprijs in 9 jaar verdubbelen, en de elektriciteitsprijs volgt in eenzelfde tendens. Dus mocht je twijfelen over duurzame energie (zon, wind, waterkracht), stel jezelf de vraag: “Hoe lang kun jij het je veroorloven niets te doen?”

Blijven we als junk hangen aan het infuus van olieproducerende landen? Accepteren we de komende jaren nog meer rampen zoals nu in de Golf van Mexico gaande is? Of nemen we maatregelen om ons door een juiste investering los te vechten van dit ‘juk’ wat de komende jaren zeker zwaarder op het huishoudboekje van het gezin zijn indruk achter gaat laten….

(bron: Compendium / CBS)

0 gedachten over “Aardgas & elektriciteit prijsverloop

  • Los komen lukt nooit( muv zelfmoord, nog strafbaar ook). Zodra je zelfstandig wordt, pakken ze je wel via heffingen. Mijn energie nota ongeveer 25kw en 775m3 gas(vrijstaand huisje). Ze doen maar, de rekening van moeder aarde komt tzt in de bus! De rekening v/d overheid komt nog eerder.

  • Het is eigenlijk wel een logisch verloop. Grondstoffen worden nou eenmaal schaars dus dat heeft directe invloed op het prijsverloop. Daarnaast helpen de internationale ontwikkelingen natuurlijk ook niet mee met betreft alle onrust in olieproducerende landen en de economische crisis. Hou er maar rekening mee dat we in de toekomst weer een stijging kunnen verwachten. Misschien moeten we onszelf maar is toeleggen op meer modernere vormen van energie opwekken zoals zonne-energie. Het vergt een investering maar dat is het vast en zeker ook wel waard!

  • @pokerface1964 je zegt dat er in de toekomst weer een stijging wordt verwacht? Kunnen we dan niet juist meer stabiliteit verwachten in de nabije toekomst. De oorlog in Libië is tenslotte afgelopen. Daarnaast zijn we nu al wel af van die vervelende dictators in die regio. Ik begrijp wel dat het land opbouwen weer de nodige moeite kost maar op den duur zullen er gewoon weer zaken worden gedaan wat betreft de olieproductie.

  • Nu zal Libië wel weer wat rustiger worden, feit blijft dat het gros van de brandstoffen uit politiek/sociaal-economisch fragiele samenlevingen afkomstig is.
    Dus nu is Libië tot rust gekomen, maar gaat het dadelijk in Koeweit, Irak, Iran, Syrie of andere landen rommelen.
    Een ding is zeker: we zitten in de dalende lijn van peak-oil, de ‘easy’ energie is er niet meer, en het wordt op wereldniveau simpelweg dringen om olie en gas. By all means, if necessary (kijk maar naar de troepenmacht van de VS, die zullen nog jaren in de oosterse regionen hun kwartier maken en aanhouden).

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag deze HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.