Besparen met je DVD-speler

De ontwikkelingen gaan snel, en je ziet vele nieuwe apparaten de markt betreden. Ook de techniek van een computer heeft een flinke invloed op het doorsnee huishouden uitgeoefend. Hiermee doet multi-media al jaren zijn intrede, en heeft iedereen wel tientallen filmbestanden, audio-bestanden, foto-bestanden tot zijn beschikking op de computer. Het is dus een kwestie van geduld en de media om deze verzameling af te spelen doet zijn intrede: de media-speler.

Zo ook hier in mijn situatie. Als filmliefhebber een flinke hoeveelheid originele DVD’s en audio-CD’s op de schappen, en op de computer. Vandaar dat ik via een kennis met de media-speler in aanraking kwam: de Xtreamer. Uiteraard eerst rondgekeken op het internet naar de laagste prijs, en de mogelijkheden. En hoe dat gegaan is, mag je in dit artikel terug lezen.

De huidige situatie

Momenteel benut ik een DVD-speler voor mijn audio en speelfilms, uiteraard aangesloten op een HT-receiver, goed voor een avondvullend programma. De Pioneer DV-565A heeft volgens de documentatie een energieverbuik van 15 Watt bij normaal gebruik. Tijdens het afspelen van de DVD heb ik met een Cresta RCE-1106 meter dit gemeten en kom op 14 Watt uit (gemten tijdens een uur afspelen van dezelfde DVD als op de Xtreamer). Uiteraard is mijn Cresta meter niet geijkt, doch de onderlinge verschillen tussen documentatie en werkelijkheid ligt zeer dicht bij elkaar. Ik kan de 15 Watt dus als reeel beschouwen. Het ‘sluipverbruik’ (of stand-by verbruik) is zeer laag, ik kon het niet betrouwbaar meten. De documentatie meldt dan ook minder dan 1 Watt.

De nieuwe situatie

Nadat de Xtreamer is uitgepakt, blijkt het een handzaam en licht-gewicht apparaat te zijn. Standaard voorzien van HDMI, optisch digitale uitgang, en analoge aansluiting (sorry, geen scart). De Xtreamer kan overweg met USB-sticks en externe harddisk, alsmede ook via de UTP-aasluiting met andere netwerk-apparaten. Er is ruimte om 1 harddisk (2,5″ SATA-type) intern in de Xtreamer te monteren. Voordeel is dat je dan vele films daarop kan plaatsen, en de Xtreamer mee kan nemen naar vrienden en familie.

Ik heb gekozen om de Xtreamer te voorzien van een dergelijke interne schijf. Met oog op het gebruik had ik vooraf een paar eisen, zoals een laag energieverbruik en een laag geluidsniveau. Uiteindelijk heb ik voor een Toshiba 500Gb (type MK5055GSX) gekozen. Qua geluidsniveau is de Toshiba volgens de specificatie op 25 dB(A) ontwikkeld, en het energieverbruik is voor dit model slechts 1,9 Watt tijdens lees/schrijfacties. Bij het opstarten is er kortstondig een toename in het verbruik naar 4 Watt. Nette waarden al zeg ik zelf!

Nu de Xtreamer met de harddisk is uitgerust, kon ik al vrij snel een verbinding met het netwerk en internet maken. Voorafgaand aan de metingen heb ik de laatste firmware (versie 2.3.1) op de Xtreamer geplaatst, wat vlot verloopt

De DVD heb ik op mijn Mac Mini omgezet naar een ISO-bestandsformaat, waarna met een kopieer-actie de Xtreamer is voorzien van dit bestand op zijn interne harddisk.

Uiteindelijk (ruim een uur gemeten) bleek er een mooi resultaat te zijn:

Het opstarten van de Xtreamer is vlot te noemen, en tijdens het afspelen van de speelfilm vanaf zijn interne harddisk is er een energieverbruik van 9 Watt te meten. Sluipverbruik/standy-verbruik is hier ook zeer laag dat ik het niet kon meten: volgens de fabrikant is dit < 1 Watt.

Geluidsproductie is met de ventilator op laag zeer gering te noemen: ik neem het niet waar tijdens een film. Voorlopig heb ik in elk geval de ventilator uitgeschakeld via het configuratiemenu van de Xtreamer.

Besparing

Uiteraard is een DVD-speler of media-speler niet continue in bedrijf zoals een koelkast, vriezer of ventilatiesysteem. Toch moet ik een paar aannamen doen om de besparing financieel in kaart te brengen (afgezet van de meer-waarde van de Xtreamer, zoals het afspelen van vele foto, video en muziek-bestanden).

Aanname: gemiddeld kijk ik 2 speelfilms per week, 3 uur per film. Dus 6 uur gebruik per week.

In het jaar ben ik 2 weken met vakantie, dus 50 weken levert 300 uur ‘in bedrijf name’ van de Xtreamer danwel Pioneer DVD speler

Ik betaal aan Greenchoice in het hoog-tarief EUR 0,2397 per kilowatt-uur (inclusief BTW, belastingen, maar exclusief vastrecht.

Voor de DVD-speler Pioneer zou dit een 300 uur  x 0,015 kW  x  € 0,2397 = € 1,08 (afgerond) op jaarbasis op mijn energienota betekenen.

De Xtreamer heeft bij eenzelfde gebruik 300 uur  x 0,01 kW x € 0,2397 = € 0,72 (afgerond) op jaarbasis.

Mocht je reeds een NAS (Network Attached Storage) in huis hebben, waarop je video/fotomateriaal staat, dan kun je de interne harddisk in de Xtreamer laten vervallen. Daarmee komt het verbruik op 6 Watt tijdens het afspelen van een film.

Zoals je ziet, een minimale besparing op financieel niveau, maar daartegen staat wel een breder inzetbaar apparaat om met multimedia om te kunnen gaan terwijl je lekker op de bank geniet van film, muziek, internet. Al met al is er een besparing van 33% gerealiseerd door de DVD-speler te vervangen door de Xtreamer. Hoe dit uit zou gaan pakken met andere DVD-spelers en natuurlijk media spelers is niet door mij aan te geven. Maar het moge duidelijk zijn: is de DVD-speler defect en repareren te duur, dan kun je zeker een goede mediaspeler overwegen.

Ook blijkt dat in mijn woning weinig nog bespaard kan worden teneinde grote ‘stappen’ te maken in het minderen. Wellicht is de grote stap nog om eens de huidige televisie (Philips met ouderwetse glazen beeldbuis/CRT) te vervangen door een flatscreen op bijvoorbeeld LED-technologie. Maar zolang de TV het goed doet, blijft ie gewoon hier staan.

0 gedachten over “Besparen met je DVD-speler

 • Kom op Niels, je zit hier besparingen te berekenen in het homeopathisch bereik, terwijl je van je beeldbuis-tv (uit 1814?) niet eens vermeld wat dat ding aan stroom slurpt! Goeie kans dat als je die vervangt voor een fatsoenlijke, aan in dit opzicht moderne maatstaven, je misschien wel 100 Watt kunt besparen. Je hoeft van mij niet meteen naar de winkel te hollen, maar ik wil dat hier wel even graag terugzien in de berekeningen ;-). Dus, hup, even terug naar je rekenvelletje s.v.p…..

 • @Ruud: de Philips-TV (uit 2001) is 83 cm, en neemt genoegen met ca. 80-85 Watt (zo uit mijn hoofd, ik heb het eens gemeten).
  uiteraard staat de TV ook ‘op het programma’ om t.z.t. vervangen te worden. Maar deze beeldbuis is zo goed (natuurgetrouwe kleuren/tinten) en heeft geen storingen dat het nog even doorsparen is hiervoor. In de tussentijd kan de LED-techniek (of andere mogelijkheden) zich verder ontwikkelen, daar heb ik dan weer baat bij.

  Ik had verwacht dat de verschillen tussen DVD-speler en media speler groter zouden zijn. Maar goed, ik kan nu wel de diverse media-formaten vanaf de bank bekijken, iets wat met de DVD-speler in zeer beperkte mate gaat.

 • ik heb ook al jaren een dergelijke mediaplayer, popcornhour A-110
  Ik heb niet 1 dvd meer, allemaal zet ik ze om naar mkv en zet ze daar tijdelijk op, en n ahet bekijken bewaar ik ze of delete de films, ideaal 🙂
  verbruik 9 watt meen ik, incl 3.5inch ide schijf

 • @Sander: inmiddels ben ik bezig mijn originele DVD’s te converteren naar MKV. Tot nu toe ziet het er goed uit.
  Scheelt weer ruimte in de woonkamer (ca. 75-80 DVD’s).
  Wat ik niet kwijt kan op de interne harddisk van de Xtreamer, kan nog altijd op de NAS geplaatst worden.

 • het verschil is zeer klein inderdaad, maar als je toch gelegenheid hebt om te meten bij/na vervanging: “why not?” 🙂

 • Je mist nog wel een stukje energie verbruik als je de vergelijking wilt afmaken lijkt me. Normaal gesproken huur of koop je een DVD die je direct afspeelt in je DVD speler. Nu ga je die eerst converteren op je Mac/PC naar een MKV bestand, dat kost ook energie. Het maken van media bestanden is over het algemeen een flink intensief proces voor computer.. Althans als ik het hier doe, hoor ik de fans harder gaan draaien en de DVD speler in de PC staat ook flink te rond te draaien.. Dus wellicht komt het zo niet veel voordeliger uit?

 • De Mac Mini gebruik ik hiervoor, tijdens het surfen/bankieren. Ventilatie-geluiden hoor ik niet toenemen in elk geval.
  En als de eerste gereed is, wordt de tweede DVD omgezet. Terwijl met FTP het eerste bestand naar de Xtreamer verplaatst wordt. Ik maak gebruik van MakeMKV applicatie hiervoor.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag deze HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.